Кислородът е... лекарство

От 0 коментара0/5

След дългия ден в офиса излизате навън в студа. Вдишвате дълбоко и чувствате, че нещо се променя. Умората изчезва, тялото се изпълва с енергия. Това е благодарение на кислорода, той може много повече. При добро кръвоснабдяване кислородът поддържа във форма органите и клетките. Освен това ускорява процесите на оздравяване - дори мигрената може да се повлияе.

Кислородът е... лекарство

Как науката откри, че кислородът може да е... лекарство?

Решаваща роля имат учените, занимаващи се с влиянието на кислородното съдържание в тъканите върху здравето ни. При изследвания върху хламидиите, бактерии, пренасяни по полов път и водещи до безплодие, се установява, че имунната система може да се бори с тях само при достатъчно наличие на кислород в лигавицата на влагалището. Ако няма достатъчно кислород, хламидиите се размножават бързо и се получава възпаление.

В други публикации във връзка с кислорода. Според тях при пациенти със слабо съдържание на кислород в тъканите, например при пушачи, се срещат опасни възпаления при ракови заболявания или инфекции след операции. При постоянно ниско съдържание на кислород в тъканите, т.нар. хипоксия, определени бактерии се размножават много бързо, например хеликобактер пилори, причиняващи язви в стомаха. Хипоксията активира инфекции от вируси или бактерии и води до хронични възпаления. Те от своя страна се смятат за основна причина за сърдечен инфаркт, инсулт и рак.

Достатъчен ли е кислородът във въздуха, който дишаме?

Липсата на движение и плиткото, накъсано дишане като при стрес водят до хроничен недостиг на кислород. Той може да е резултат и на неподходящо хранене и на пушене. Въглеродният монооксид, отделящ се при изгарянето на тютюна, се свързва с хемоглобина в кръвта, който транспортира кислород от дробовете към тъканите. Така тялото не получава достатъчно кислород. Прекаленото количество месо и сладкиши освен това предизвикват висока киселинност в съединителната тъкан, така кислородът и хранителните вещества стигат трудно до клетките.

Как можем да разберем дали не ни достига кислород?

Има някои признаци, например умора или главоболие. Причината: 90% от вдишания кислород служат за снабдяване с енергия в митохондриите, електроцентралите на клетките. Ако не достига кислород, мозъкът, органите, мускулите и нервите не работят в нормален режим.

Как да си набавим повече кислород?

Има различни възможности. Класиката е многоетапната терапия с кислород на Арден (озонова терапия). При нея пациентите получават първо коктейл от витамини и минерали, който подобрява приема на кислород в клетките. След това инхалират въздух, обогатен с кислород.

При озоновата терапия по Регелсбергер пациентите получават кислорода венозно. При новата векторна терапия те получават три препарата (отчасти с активен кислород), за да преодолеят липсата му. Тези терапии са от алтернативната медицина, няма клинично доказани резултати.

Най-добре изучената форма на лечение с кислород е в барокамера. Така пациентът повишава съдържанието на кислород в кръвта до 15-20 пъти. Кислородът тук достига до области на тялото, стоящи в края на кръвоснабдяването и получаващи обикновено малко от него. По този начин например заздравяват упорити рани.

Кислородната терапия е доказала добри резултати при тинитус (шум в ушите) и борелиоза (лаймска болест). Помага при мигрена, проблеми със сърцето и кръвообращението, хронични възпаления и ревматизъм. Прилага се и при неспецифични оплаквания като изтощение, смущения в паметта или хронична умора.

Кислородът е... лекарство

Можем и сами да си доставим кислород

Два-три пъти седмично по 30 минути бягане, плуване или колоездене са достатъчни. Освен това редовното спортуване спира стареенето на органите. Стигат дори и три месеца тренировки, за да се подобри значително снабдяването на организма с кислород. Той ще функционира така, сякаш сме с 20 години по-млади.

Важно е при спортуването да не се задъхваме, иначе приемът на кислород е затруднен. Обръщайте внимание на издишването, така отработеният кислород напуска тялото и отваря място за нов.

Как да дишаме правилно?

При стрес или лошо настроение дишаме плитко само с горната част на гръдния кош. Въздухът се задържа само за кратко в дробовете. Спортът помага да дишаме дълбоко. Има и упражнения за правилно дишане. Но има и малко трикове, подобряващи снабдяването с кислород - протягане пред прозореца, прозявки или пеене. Това автоматично води до дишане с корема.

Вижте също:

Как да клякаме правилно?>>>

Инсайтинг интензивно дишане - мостът към душата>>>

Бодифлекс – дишане за отслабване>>>

Да бягаме правилно - 6 правила>>>

Можем ли да приемаме кислород от храната?

Не директно. Но здравословното хранене помага да се насочи той към клетките. Желязото например (в говеждото месо, лешниците и бобовите растения) се свързва с кислорода в кръвта и го транспортира до клетките. Липсата на желязо е най-честата причина за лошо снабдяване на тъканите с кислород. Жените имат нужда от най-малко 15мг желязо на ден. Витамин С и прясно смлян черен пипер в яденето подпомагат приема на желязо. Също и витамин D, омега-3 мастните киселини, фолиевата киселина и други В витамини подобряват съдържанието на кислород в тъканите. Храненето с повече плодове и зеленчуци предотвратява киселинността в организма.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кислородът е... лекарство".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Кални бани за здраве

Кални бани за здраве

Лековитите свойства на калта са известни още от древността. Римляните, египтяните и елините са лекували всякакви болежки с кални бани. И днес чудодейната кал е широко разпространено лечебно средство.

Уринотерапия – защо е толкова популярна?

Уринотерапия – защо е толкова популярна?

Напоследък се говори много за уринотерапия и чудодейните лечебни качества на урината. Особено за източните държави уринотерапията е панацея, но на Запад смятат, че урината е отпадъчен продукт, ненужен за организма, и няма как да има лечебни свойства.

Лекуване с кокиче

Лекуване с кокиче

Какви лечебни свойства има кокичето, кои части на цветето се използват и как да приготвим лечебна ракия с кокичета? Научете повече как да се лекувате с кокиче.