Кислородът е... лекарство

От 0 коментара0/5

След дългия ден в офиса излизате навън в студа. Вдишвате дълбоко и чувствате, че нещо се променя. Умората изчезва, тялото се изпълва с енергия. Това е благодарение на кислорода, той може много повече. При добро кръвоснабдяване кислородът поддържа във форма органите и клетките. Освен това ускорява процесите на оздравяване - дори мигрената може да се повлияе.

Кислородът е... лекарство

Как науката откри, че кислородът може да е... лекарство?

Решаваща роля имат учените, занимаващи се с влиянието на кислородното съдържание в тъканите върху здравето ни. При изследвания върху хламидиите, бактерии, пренасяни по полов път и водещи до безплодие, се установява, че имунната система може да се бори с тях само при достатъчно наличие на кислород в лигавицата на влагалището. Ако няма достатъчно кислород, хламидиите се размножават бързо и се получава възпаление.

В други публикации във връзка с кислорода. Според тях при пациенти със слабо съдържание на кислород в тъканите, например при пушачи, се срещат опасни възпаления при ракови заболявания или инфекции след операции. При постоянно ниско съдържание на кислород в тъканите, т.нар. хипоксия, определени бактерии се размножават много бързо, например хеликобактер пилори, причиняващи язви в стомаха. Хипоксията активира инфекции от вируси или бактерии и води до хронични възпаления. Те от своя страна се смятат за основна причина за сърдечен инфаркт, инсулт и рак.

Достатъчен ли е кислородът във въздуха, който дишаме?

Липсата на движение и плиткото, накъсано дишане като при стрес водят до хроничен недостиг на кислород. Той може да е резултат и на неподходящо хранене и на пушене. Въглеродният монооксид, отделящ се при изгарянето на тютюна, се свързва с хемоглобина в кръвта, който транспортира кислород от дробовете към тъканите. Така тялото не получава достатъчно кислород. Прекаленото количество месо и сладкиши освен това предизвикват висока киселинност в съединителната тъкан, така кислородът и хранителните вещества стигат трудно до клетките.

Как можем да разберем дали не ни достига кислород?

Има някои признаци, например умора или главоболие. Причината: 90% от вдишания кислород служат за снабдяване с енергия в митохондриите, електроцентралите на клетките. Ако не достига кислород, мозъкът, органите, мускулите и нервите не работят в нормален режим.

Как да си набавим повече кислород?

Има различни възможности. Класиката е многоетапната терапия с кислород на Арден (озонова терапия). При нея пациентите получават първо коктейл от витамини и минерали, който подобрява приема на кислород в клетките. След това инхалират въздух, обогатен с кислород.

При озоновата терапия по Регелсбергер пациентите получават кислорода венозно. При новата векторна терапия те получават три препарата (отчасти с активен кислород), за да преодолеят липсата му. Тези терапии са от алтернативната медицина, няма клинично доказани резултати.

Най-добре изучената форма на лечение с кислород е в барокамера. Така пациентът повишава съдържанието на кислород в кръвта до 15-20 пъти. Кислородът тук достига до области на тялото, стоящи в края на кръвоснабдяването и получаващи обикновено малко от него. По този начин например заздравяват упорити рани.

Кислородната терапия е доказала добри резултати при тинитус (шум в ушите) и борелиоза (лаймска болест). Помага при мигрена, проблеми със сърцето и кръвообращението, хронични възпаления и ревматизъм. Прилага се и при неспецифични оплаквания като изтощение, смущения в паметта или хронична умора.

Кислородът е... лекарство

Можем и сами да си доставим кислород

Два-три пъти седмично по 30 минути бягане, плуване или колоездене са достатъчни. Освен това редовното спортуване спира стареенето на органите. Стигат дори и три месеца тренировки, за да се подобри значително снабдяването на организма с кислород. Той ще функционира така, сякаш сме с 20 години по-млади.

Важно е при спортуването да не се задъхваме, иначе приемът на кислород е затруднен. Обръщайте внимание на издишването, така отработеният кислород напуска тялото и отваря място за нов.

Как да дишаме правилно?

При стрес или лошо настроение дишаме плитко само с горната част на гръдния кош. Въздухът се задържа само за кратко в дробовете. Спортът помага да дишаме дълбоко. Има и упражнения за правилно дишане. Но има и малко трикове, подобряващи снабдяването с кислород - протягане пред прозореца, прозявки или пеене. Това автоматично води до дишане с корема.

Вижте също:

Как да клякаме правилно?>>>

Инсайтинг интензивно дишане - мостът към душата>>>

Бодифлекс – дишане за отслабване>>>

Да бягаме правилно - 6 правила>>>

Можем ли да приемаме кислород от храната?

Не директно. Но здравословното хранене помага да се насочи той към клетките. Желязото например (в говеждото месо, лешниците и бобовите растения) се свързва с кислорода в кръвта и го транспортира до клетките. Липсата на желязо е най-честата причина за лошо снабдяване на тъканите с кислород. Жените имат нужда от най-малко 15мг желязо на ден. Витамин С и прясно смлян черен пипер в яденето подпомагат приема на желязо. Също и витамин D, омега-3 мастните киселини, фолиевата киселина и други В витамини подобряват съдържанието на кислород в тъканите. Храненето с повече плодове и зеленчуци предотвратява киселинността в организма.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кислородът е... лекарство".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Цветната сол – извор на здраве и красота

Цветната сол – извор на здраве и красота

Знаете ли, че съществува синя, червена и дори черна сол и че всяка от тях има различен състав, вкус и действие? Приберете скучната бяла сол в шкафа и се запознайте със солените съкровищата на света:

Лечение с кестени

Лечение с кестени

Вкусни, красиви като декорация и супер здравословни, кестените са ефикасно средство за лечение на редица заболявания. Ето какво не знаете за здравословните качества на кестените.

Фитотерапия – лечение от природата

Фитотерапия – лечение от природата

Фитотерапията е алтернативен метод на лечение, основаващ се на целебните свойства на растенията. Фитотерапията е известна още от древността, когато с билки са се лекували всякакви болежки.