Алги (японски кристали)

11 коментара0/5

Японските алги са живи организми, наподобяващи на външен вид кристали. Те са разновидност на тибетската гъба (кефир) и имат силни лечебни свойства. Как се отглеждат японски алги и какво се лекува с тях?

Алги (японски кристали)
Алги (японски кристали)

Кефир (Тибетска гъба) >>> 

Морските алги са всъщност живи организми, които приличат на желирани кристали, познати още като японски захарни гъби. Всъщност т.нар. воден кефир е бактериална закваска със завидни здравословни качества.

Как се отглеждат и размножават японските алги?

Японските кристали се отглеждат и размножават много бързо в съд с вода и захар (за около 3 с.л. кристали е необходим около литър вода и 3 с.л. захар). Добавят се също няколко стафиди или други изсушени плодове, или пък резени лимон или лимонов сок, като захарта и плодовете всъщност осигуряват хранителните вещества, необходими на бактериите.

Не използвайте мед, вместо захар, тъй като той ще допринесе за нужната сладост, но е антибактериален, което ще се отрази негативно на полезните бактерии във водния кефир.

Алги (японски кристали)

Нужни са приблизително 24 дo 48 часа часа за ферментация, след което кристалите трябва да се измият под течаща вода и да се върнат в нова смес от вода и захар. Бурканът също се изплаква, без да се мие с препарати. А получената вода от японските алги трябва да се консумира веднага, след прецеждане, тъй като с времето здравословните й качества изчезват. А, когато кристалите се размножат твърде много, трябва да ги разделите в няколко съда.

За да постигнат други вкусови качества на водния кефир, мнозина използват вместо вода плодови сокове, прясно изцедени или сок от компот. Или пък смесват 50 на 50 сок и вода.

Подобно на отглеждането на кефир, и при японските алги не бива да се използват метални съдове и прибори, които убиват лечебните свойства на кристалите, както и самите кристали. Най-добре използвайте стъклени съдове и дървени прибори.

Алги (японски кристали)

Как да разберете, че успешно сте приготвили воден кефир?

След протичането на ферментацията, водата губи значителна част от сладостта си, въпреки иначе голямото количество захар, което сте прибавили към кристалите. Получената лечебна течност може да бъде и съвсем леко газирана.

Какви са лечебните свойства на японските кристали?

Водата от японски алги е универсално природно лекарство, което може да се прилага при всякакви болести. С нея се лекуват сърдечно-съдови заболявания, болести на храносмилателната и нервната системи, кожни и дори ракови заболявания, бъбречни проблеми, анемия, заболявания на дихателната система и др. Японските кристали действат също тонизиращо, подсилват имунната система, подобряват кръвообръщението и обмяната на веществата, подобряват вида и здравето на кожата, имат подмладяващ ефект и носят дълголетие.

Положителният ефект от лечението с японски алги си проличава след 2 до 6 месеца, през които всеки ден консумирате средно по литър от лечебната вода.

Лечението с японски кристали, обаче, не е препоръчително при диабетици заради съдържание на захар във водата. 

За съжаление не може да си купите японски алги от магазин, но има достатъчно много хора, които подаряват моркси кристали, тъй като те се размножават много бързо.

 

9.03.2014/Ели Йорданова

11 коментарaДобави коментар »

st11

От st1112.06.2017, 15:16 ч.

Рецепта за воден кефир от морски алги За буркан от 1 1/2 литра: 3 супени лъжици кристали, 1/2 лимон, 4 сушени смокини, 3 1/2 супени лъжици захар. За буркан от 3 литра: 6 супени лъжици кристали, 1 лимон, срязан наполовина, 6 сушени...

Виж всички коментари за "Алги (японски кристали)".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Тонизиращата целина

Тонизиращата целина

Целината е не само прекрасен зеленчук, но и всепризнато лечебно растение.
Древните римляни свързвали целината  с Плутон - бога на ада и на земните богатства.

Лечение с аюрведа

Лечение с аюрведа

Аюрведа е популярен метод за лечение в алтернативната медицина. Според аюрведа ключът към здравето се крие в хармонията между дух и тяло, а за възстановяването й са достатъчни правилните природни средства. Лечение с аюрведа.

Пет от най-важните хомеопатични лекарства, които трябва да има във всеки дом

Пет от най-важните хомеопатични лекарства, които трябва да има във всеки дом

Въпреки  голямата  реклама и  общата ни  култура,  все  още  се затрудняваме  какви  медикаменти  да  имаме  винаги у дома , за  да  можем  да  ги  използваме  при&a