10 здравословни ползи от йогата

1 коментар0/5

Милиони хора по целия свят практикуват йога всеки ден. Ето топ 10 на ползите за здравето от йогата.

10 здравословни ползи от йогата
 © Сн.: iStock.com

1. ДИШАТЕ ПО-ДОБРЕ

Пранаяма, дишането при йога, работи върху контрола над този процес. Темпът на дишане се забавя и включва дълбоко поемане на въздух и бавно издишване с дълга пауза. Дишането по този начин увеличава количеството на кислород в тялото, подобрява капацитета на белите дробове и способността за издръжливост.

 

2. ПОДОБРЯВА КРЪВООБРАЩЕНИЕТО И УКРЕПВА СЪРЦЕТО

Богатите на кислород кръвни клетки се движат по-ефективно в тялото. Дори леките и спокойни форми на йога могат да укрепят сърцето чрез намаляване на сърдечната честота и увеличаване притока на кислород.

Вижте:

Йога асани за начинаещи>>>

 

3. ДАВА СИЛА

Различните асани (пози в йогата) използват всеки мускул в тялото. Това спомага увеличаването на общата мускулна сила. Тя помага да се увеличи силата на торса и повишава издръжливостта.

 

4. ПОДОБРЯВА ГЪВКАВОСТТА

Много пози в йога разтягат различни части на тялото. Това увеличава мускулната гъвкавост и тонус. Тези пози също укрепват ставите и увеличаване на обхвата на движение. Някои асани подобряват стойката на тялото, защото укрепват мускулите и ставните връзки на гърба и врата.

 

5. УПРАВЛЯВА БОЛКАТА

Проучвания показват, че някои пози в йогата, медитация, или комбинацията от двете, могат да намалят болката при хора, които страдат от рак, множествена склероза, автоимунни заболявания, хипертония, артрит, болки в гърба и врата.

Йога асани за здраве и тонус >>>

 

6.НОСИ ДУШЕВЕН МИР

Много хора, които практикуват редовно йога, споделят, че това носи усещане за вътрешен мир. Йога носи освобождаване от стреса, намалява тревожността, депресията и чувството на страх. Всички тези положителни последици подобряват преценката, укрепват нервната система и оправят настроението. Това води до по-добро самосъзнание и по-добра връзка между ума и тялото.

Йога релаксация >>>

 

7. ОСЪЗНАВА НАСТОЯЩЕТО

Йогата помага на хората да осъзнаят по-добре себе си и помага за по-доброто свързване между ума и тялото. Фокусирането върху дишането и мускулите помага за съсредоточаването върху настоящето. Това подобрява концентрацията, координацията, времето за реакция и дори паметта.

 

8. ОБЛЕКЧАВА СТРЕСА

Йогата насърчава релаксацията и помага за по-ниски нива на кортизол, хормона на стреса. Намаляването на стреса е свързано с намаляване на кръвното налягане и сърдечната честота, подобряване на храносмилането и повишаване на имунната система, както и за облекчаване на симптомите на тревожност, умора, астма, и безсъние.

 

9. ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА ТЯЛОТО

Йогата помага за смазване на ставите, сухожилията и заздравява ставните връзки. Тя детоксикира тялото чрез определени пози и дихателни техники. Намаляването на стреса, подобряването на дишането и понижаването на кръвното налягане забавя ефекта на стареене. Еластичността на гръбначния стълб, укрепването на мускулите и премахнатите токсини помагат да се чувствате и да изглеждате по-млади.

5 лесни йога асани при главоболие>>>

 

10. РЕГУЛИРА ТЕГЛОТО

Практикуването на йога носи естествена загуба на тегло. Йога води до изгаряне на излишните мазнини по тялото. Практикуването на йога повишава метаболизма и помага за отслабването. Намаленият стрес помага да се изгорят повече калории по време на сън. Йогата също така насърчава здравословните хранителни навици, насърчава вътрешната стабилност и психическо здраве. Тя повишава информираността за нуждите на тялото. Благодарение на последното ще спрете да преяждате. 

Вижте още:

Миранда Кер: Йогата ме поддържа слаба>>>

 

1 коментарДобави коментар »

zdrave55

От zdrave5507.09.2015, 12:38 ч.

Здравейте! Статията е много интересна и представянето на различни упражнения ме заинтригува! Моля, ако някой има опит да каже дали има полза от йога при болки от синузит?! С настъпването на студените дни изпитвам ужас...

Виж всички коментари за "10 здравословни ползи от йогата".

Още от "Нетрадиционна медицина"

Лечение с глад

Лечение с глад

Лечението с глад, познато още с медицинския термин нестиатрия, е идеалната профилактика за организма през летните месеци. Какви са ползите от гладолечението, за какво трябва да внимавате и как протича терапията?

Смехотерапия

Смехотерапия

Смехотерапията все още не е широко разпространена, но от редица учени се смята за идеален терапевтичен метод. Лечебният ефект на смеха е несравним пред физическите упражнения за тонус, лекарствените медикаменти и всякакви други отвари за здраве.

Лечение с прополис - пчелен клей

Лечение с прополис - пчелен клей

Прополисът, или още пчелен клей, е сред най-предпочитаните природни лекарства, тъй като няма странични ефекти и не застрашава здравето на човек. Как да се лекувате с прополис и какво трябва да знаете за него?