Нов метод за лечение на белите дробове и вътрегръдните органи - консултации

13 коментара1/5

Консултации на тема "Видео-асистираната торакоскопия" с д-р Тодор Джендов.

Задайте своите въпроси към д-р Тодор Джендов до 27.03.2009 

Развитието на технологиите и особено внедряването на фибро-оптичния кабел в медицинските технологии доведе до значителен напредък в областта на ендоскопската хирургия. Голяма част от оперативните интервенции могат да бъдат изпълнявани през няколко малки кожни разреза, което значително намалява травмата за пациента и скъсява болничния му престой. За изпълнението на тези операции обаче е необходимо наличието на съответна апаратура и добре обучен персонал.

9345_0.jpg    

През последните години в полето на гръдната хирургия видео-асистираната торакоскопия (ВАТС) измести стандартната хирургия при редица заболявания. Самата процедура се изпълнява като се правят два или три малки кожни разреза. През единият се вкарва камера, която е свързана с монитор. Това позволява оглеждане на цялата плеврална кухина (плевра, бял дроб и част от структурите на медиастинума), като получения образ е увеличен  т.е. виждат се детайли, които при нормална операция могат да бъдат пропуснати. През останалите един или два отвора се вкарват инструменти, които са специфични за различните манипулации.    

Видео-асистираната торакоскопия е диагностична, когато се използва за биопсиране на плевра, белодробни и медиастинални туморни формации, перикард и др. При доказан малигнен /злокачествен/ процес с помощта на ВАТС се оглеждат и биопсират интраторакалните лимфни възли, като така се стадира точно туморния процес. Не на последно място, при напреднал малигнен процес, предшестващ ВАТС ще спести една ненужна диагностична голяма операция, възстановяването, от която е по-дълго и свързано с редица усложнения.

Терапевтична ВАТС се изпълнява при плеврални изливи от различно естество, при което първо се евакуира течността, оглежда се плеврата, биопсира се, а ако изливът е рецидивен (често се повтаря) се прави т.н. плевродеза – в плеврата се впръсква вещество, което предотвратява по-нататъшното набиране на течност. Това спестява на пациентите постоянните пункции (източване на излива с игла).  При перикардни изливи и сърдечна тампонада с ВАТС може да се извърши фенестрация на перикарда-малък отвор на перикарда, през който се евакуира течността, която упражнява натиск върху сърцето и така то се отбременява.

Различни формации – доброкачествени тумори и кисти могат да бъдат премахнати торакоскопски. Разработени са голям набор инструменти за рязане и за шиене, което позволява изпълнението на анатомични белодробни резекции и тимектомии.

Друго терапевтично приложение на процедурата е при рецидивен пневмоторакс. При втори и следващ епизод на пневмоторакс, обикновен дренаж е неефективен и дори противопоказан. В такъв случай се налага да се открие и зашие дефекта на белия дроб. Спонтанния пневмоторакс е чест при млади хора, за които не без значение е естетичния резултат от операцията.

С помощта на видео-асистираната торакоскопия се извършват симпатектомии и спланхниектомии, които са показани при пациенти със съдови заболявания като Болест на Рейно и Бюргер. Особено ефективна е симпатектомията при палмарна и аксиларна хиперхидроза (обилно изпотяване на дланите и подмишниците).

В заключение може да се подчертае, че ВАТС е приложима при широка гама заболявания и състояния и вече е изместила конвенционалните процедури. За качествено изпълнение на торакоскопията обаче е необходим подготвен екип от хирурзи, които са способни да интерпретират двуизмерния образ на монитора и умеят да си служат със специфичните за тази хирургия инструменти.

9345_1.jpgЗадайте своите въпроси към д-р Тодор Джендов до 27.03.2009

 Д-р Тодор Джендов е роден в гр. Ямбол. Завършва Математическа гимназия, гр. Ямбол.

Двукратен лауреат на Национална олимпиада по биология. Завършва медицина в Медицински университет - София през 2007г.

Участва в кръжок по хирургия от 2004г., като от 2006г е негов председател. Три поредни години печели I-награда в секция хирургия на Международен конгрес за медицински науки за студенти и млади лекари - София.

Веднага след дипломирането си започва работа в МБАЛ ”ТОКУДА БОЛНИЦА СОФИЯ” като щатен лекар в Отделение по гръдна хирургия. Има една публикация и в момента специализира „Гръдна хирургия”.

Владее английски и френски. 

13 коментарaДобави коментар »

НЕВЕНА

От НЕВЕНА28.08.2009, 12:49 ч.

ВСИЧКИ ЧАРОДЕЙНИ ИЗЦЕЛЕНИЯ ДОКУМЕНТИРАНИ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ СА СТАНАЛИ НА БАЗАТА НА СИЛНА ВЯРА-НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СТАВА ВЪПРОС ЗА АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА БАЕНЕТА ДВЕТИ МЕСТА И ПР НО ИМА И ДАННИ ЗА СЛУЧАИ КОГАТО ПАЦИЕНТИТЕ...

Виж всички коментари за "Нов метод за лечение на белите дробове и вътрегръдните органи - консултации".

Още от "Консултации"

Проследяването на бременността не е лукс, а отговорност

Проследяването на бременността не е лукс, а отговорност

Не е необходимо една жена да чака сериозен проблем по време на бременност, за да поиска консултация от специалист.

Захранване на кърмачето - консултации

Захранване на кърмачето - консултации

Консултации на тема "Захранване на кърмачето" с д-р Радка Масларска, специалист в МБАЛ "Токуда".

Юмейхо терапия - отговори

Юмейхо терапия - отговори

Отговорите на Денислав Спасов на зададените от вас въпроси.