Псориазис - отговори

23 коментара1/5

Отговорите на д-р Денчева на зададените към нея въпроси.

Какво лечение се препоръчва за псориазис, който изглежда като монета от 5 стотинки, но е6476.jpg разпространен по цялото тяло? Възможно ли е да се лекува само с билкови препарати от рода на "Псориазал" на Вита Херб? Възможно ли е това заболяване да повлия върху потентността на мъжа и да даде отражения върху децата му? Как може да се избегне това?
Отговор: Лечението на псориазиса е индивидуално и е различно при всеки конкретен случай, няма универсални рецепти, тъй като зависи и от готовността на пациента да го провежда. В подобен случай бих препоръчала комбинация от локални средства и фототерапия. Псориазиса няма директно биологично въздействие върху мъжката потентност. Въпреки това могат да се установят промени в някои случай, които да бъдат обяснени с психическите проблеми, до които може да доведе заболяването. По отношение засягането на децата, псориазисът е заболяване, което може да бъде унаследено, т.е. риска от развитие на псориазис при деца на такива пациенти е значително по-висок от общата популация. Той зависи обаче не само от генетичното предразположение, а и от множество други фактори като общо здравословно състояние, психически стрес, прием на медикаменти и др.

Имам псориазис плантарис - само на стъпалата на краката. Но и псориатичен артрит. С тежка криза преди година и половина - възпаление на ставите на китките, на таза. Изписаха ми метотрексат, три пъти седмично. Да продължавам ли да го пия. Ставната криза не се повтори, но при преумора ставите ме болят. Псориазисът по ходилата мажа с Дайвонекс. Какъв съвет бихте ми дали за метотрексата и дайвонекса?
Отговор: Метотрексатът е медикамент, който би могъл да има сериозни странични ефекти при много дълго приложение. Лечението с него трябва задължително да бъде проследявано от дерматолог и да се провеждат периодични изследвания, които да установяват реакцията на организма ви спрямо лекарството. Ето защо е задължително да се консултирате с лекар, който да реши дали има достатъчно индикации за продължаването му.

Преди 3 години ми поставиха диагноза-парапсорязис. Аз сам на 27. Бихте ли ми изяснили значението и? Проявява се есенния перод като червени сърбящи петна без плаки, само по вътрешната страна на краката и ръцете,лятото изчезват напълно.
Отговор: Парапсориазисът е хронично заболяване, което се проявява с обрив по кожата на тялото и много често има дългогодишен ход. Заболяването се влияе много добре от ултравиолетови лъчи, затова и през лятото често се успокоява и изчезва почти изцяло. В интернет можете да намерите много информация за това какво представлява заболяването и какви са ходът и прогнозата му. Добре е да се спрете на някой дерматолог, който да е наясно със състоянието ви и при необходимост, т.е., когато се получи пристъп на болестта да се консултирате с него.

Дъщеря ми е на 8 години. От две години има псориазис, лекуваме я с дайбовет. Има ефект, но много за кратко . Почнаха да й излизат и по главата . Това лекарство ме интересува дали е добро или да го сменим с някакво друго .Има ли шанс след пубертета да изчезне?
Отговор: Веднъж появил се псориазисът не изчезва, възможно е обаче да настъпи дългогодишна ремисия под влияние на провежданото лечение. Прилаганият от вас Дайвобет е едно от съвременните средства за лечение на псориазис. В случай, че той не е достатъчен е добре да се консултирате със специалист.

На 26 години съм и имам псориазис от 9 годишна. Предписвали са ми какви ли не лекарства и инжекции, но нищо не помага. При мен няма дори и тези периоди на ремисия.. Най-интересно е, че не сам в много лошо състояние. Имам 5 петна пръснати по тялото и на главата. Въпросът ми е какво да използвам, за да ми минат и поне да настъпи в ремисия. Вече съм им свикнала и не им обръщам внимание, но искам да имам скоро дете и се притеснявам да не би да се влоша и най-вече да не го предам на него.
Отговор: За съжаление нищо не е в състояние да предпази детето ви от евентуално унаследяване на заболяването. По отношение на Вашето състояние е добре да проведете преглед, при който лекар да ви назначи най-подходящото лечение. Няма универсално лекарство за по-леки и по-тежки форми и препоръка за лечение без преглед не би била коректна спрямо Вас.

Баща ми страда от това кожно заболяване от около 10 години. В началото опитваше различни методи за лечение, но те даваха само временен резултат. Спреше ли лекарствата и кремовете, всичко започваше отначало. Сега не прави нищо, за да се лекува. Чела съм много различни неща, но ми се ще да знам и Вашето мнение.
Отговор: Всеки пристъп на псориазис изисква активното му лечение, за да не се разпространи и да обхване нови кожни области. Много често пациентите се „уморяват” от непрестанното лечение, което трябва да провеждат, но за съжаление това е единственият начин да се справяме с хроничните заболявания.

Боледувам вече 21 години от тази за мен неизлечимаdes_006.JPG болест. Преминала съм всичките й етапи. Майка ми я получи съвсем наскоро и бих желала да ми обясните малко по-подробно за лечението му. Да допълня: преди 10-12 години ми помогна за малко Ксериал 30 и след като изчезна аз го спрях и се появи отново.
Отговор: Лечението на псориазиса е индивидуално и е различно при всеки конкретен случай. Няма универсални рецепти, тъй като зависи от формата на заболяването, разпространеността, степента, в която нарушава социалната активност на съответния човек, а и от готовността на пациента да го провежда.

Моят съпруг получи псориазис на лактите, под колената и на окосмената част от главата, след като претърпя лека катастрофа. Където сме питали, казват, че това не се лекува ,а само се подтиска. Засега единствено му помага морето. Какво препоръчвате Вие?
Отговор: При леки форми и разпространение само върху ограничени участъци бих препоръчала само локално лечение, а при по-широко разпространение комбинирането на локалното лечение с фототерапия, още повече че заболяването се повлиява добре от морелечение. Във всеки случай е добре да проведете консултация със специалист.

Какво е вашето мнение за кортикостероидните лекарства използвани за лечението на псориазис, доколко помагат и доколко вредят на организма?
Отговор: Лечението с локални кортикостероиди има безспорно място в лечението на псориазис. Прилагат се внимателно и по лекарска препоръка върху откритите области и в сгъвките на тялото. Лечението със системни кортикостероиди обаче би могло да доведе след себе си много по-силен пристъп и не се препоръчва при пациенти с псориазис, освен ако това не се налага заради друго заболяване.

Дъщеря ми е на 9 год и има псориазис от 2-годишна.Какво лечение ще препоръчате.Водили сме я при много доктори,временно отшумява, но в момента пак се е влошило състоянието й.
Отговор: Бих ви препоръчала отново да се консултирате със специалист, който да вземе предвид всички фактори на поредния рецидив. Често при деца заболяването се обостря под влияние на инфекциозни фактори.

Имам псориазис от 20г. Сега съм на 33 години. При много лекари съм ходела, много лекарства са ми изписвали, много пари съм давала но временно отшумяват, когато приемам някакви медикаменти и мазила но после пак всичко отначало. Имам на главата от към тила и на левият си крак. Кракът не ме притеснява толкова много, защото постоянно го мажа с нещо и горе долу е добре,но главата много ме притеснява винаги ми е бял реверат и много ме сърби, лятото отшумява и на есен се обостря много. А се притеснявам защото имам малко детенце и да не би да му причиня това коварно заболяване.
Отговор: Бих ви посъветвала да се консултирате с лекар при всеки конкретен пристъп. За съжаление все още не можем да предложим на пациентите си по-дълготрайно решение на проблема, за който споделяте, но при постоянство в лечението можете да постигнете значителен комфорт на кожата си.

Как и колко време протича лечението с апарата в болница Токуда? Когато си с направление от личния лекар заплаща ли се някаква друга доплълнителна такса?
Отговор: Продължителността на фототерапията, която провеждат пациентите в болницата зависи от формата на заболяването и от тежестта му. Стандартната схема е три пъти седмично. Фототерапията не се поема от здравната каса, но прегледите се покриват.

Преди около две години на майка ми поставиха диагноза псориазис, заради червени петна по кожата и същите петна по главата, върху които имаше огромно количество бели ронещи се люспи. След проведено лечение с различни хапчета и мазила, и специален шампоан, петната изчезнаха. Отскоро пак се появиха по главата, но тя пак си използва шампоана, но от около два три месеца се оплаква от силни и остри болки в краката, появили се без причина. Дали това се дължи на псориазиса, както беше написано в статията. И какво може да се направи за да се облекчат. Тя ходи на физиотерапия но не помогна.
Отговор: Добре е майка ви да се консултира с ревматлог, който ще направи изследвания, за да установи какъв е характера на ставните болки и да прецени дали могат да са предизвикани от псориазиса.

На 21 години съм и имам псориазис от около 10 години, сега е съсредоточен само в областта на главата, но по-рано имах на лактите и ноктите. Интересува ме къде мога да се изследвам дали е дал някакви отражения върху ставите защото често чувствам болка в коленете при смяна на времето.
Отговор: Можете да се обърнете към ревматолог, който ще оцени състоянието на ставите Ви и до каква степен ставните ви оплаквания са свързани със заболяването.

Страдам от псориазис около 2 години. Имах плаки почти по цялото тяло и проведох лечение с метотрексат. Сега състоянието ми е добро, имам малки плаки по окосмената част на главата и ушната мида. Искам да попитам какви витамини е полезно да се вземат или някакви хапчета, нещо, което да ми запази състоянието!
Отговор: Няма превантивно средство, приемането, на което да намали риска от следващ рецидив. Добре е да се консултирате с дерматолога, който по принцип проследява състоянието Ви, за да ви информира относно факторите, които могат да влошат заболяването.

Страдам от псориазис вече 30 год. Преди използвах предимно стероидни препарати за локално лечение, но след продължителна употреба кожата изтънява и лесно кърви. Сега разчитам на диета и хранителни добавки-соев лецитин, алое. Моля Ви препоръчайте ми хранителен режим и добавки ,с които да се поддържа едно сравнително добро състояние на кожата.
Отговор: В медицинската литература няма достатъчно доказателства, че псориазиса се влияе от хранителния режим. По тази причина няма конкретна диета, която да Ви препоръчам. Най-общо храненето Ви трябва да е балансирано и богато на плодове и зеленчуци, което би спомогнало за подобряване на общото Ви здравословно състояние и би намалило риска от рецидив.

На 35 години съм. В момента живея във Финландия(от 1 година). Преди около 3 месеца по тялото ми се появиха петна,които мисля че са псориазис. В момента не мога да си позволя посещение при лекар(финансови причини).Мажа се с Hydrocortison 1% крем. Мисля, че ми помага. Надявам се скоро да мога да се прибера в България и да посетя лекар, но до тогава можете ли да ме посъветвате какво да правя. Солариум и сауна препоръчват ли се?
Отговор: Докато нямате диагноза е много трудно някой да Ви даде конкретна препоръка как да поддържате кожата си. Това, което бих ви посъветвала е да я омазнявате редовно, за да подобрите еластичността й и комфорта си.

Баща ми е на 67 г. и повече от десет години има псориазис, който вече е засегнал и ставите и денонощно е с болки. Купувам му, може и да не го напиша правилно - дермоват мехлем и дермоват крем. На моменти плаките се изчистват, но след време отново се появяват. Болките в ставите го мъчат много и тук в Шумен няма към кого да се обърнем. Личната лекарка му предписа кортиз – инжекции, но се влоши още повече. Не зная къде да го заведа за лечение. На минерални бани не иска понеже го е срам от обривите.
Отговор: Заведете го при дерматолог. Лечението само обрива в подобни случаи не помага за цялостно овладяване на заболяването. Кортикостероидните кремове, какъвто е дермовата могат да са полезни в някои случаи, но не и в ситуация със ставни болки.

От дълги години съм с лющене на кожата по главата, в началото беше в определени участъци, след това тръгна по челото и сега по цялото ми лице. От месец се лекувам от розацея и себореен дерматит. Преди това лекувах себореята, но без особен ефект. Възможно ли е да прерасне в псориазис, и изобщо тези болести лекуват ли се, защото от година на година нещата стават по-зле? Лекувана съм само с мазила без да ми се вземе биопсия от кожата. Това правилно лечение ли е?
Отговор: Себорейният дерматит е хронично състояние и е различно от псоиразиса. Диагностицирането му не налага кожна биопсия, но в някои случаи за отграничаването на двете може да се наложи да се проведе такава.

Аз имам кожна форма на псориазис , а детето ми има псориатичен артрит. Бих желала да знам новости при лечението на този артрит.
Отговор: Лечението на псориазиса е индивидуално и е различно при всеки конкретен случай. Няма универсални рецепти, тъй като зависи от формата на заболяването, разпространеността, степента, в която нарушава социалната активност на съответния човек, а и от готовността на пациента да го провежда.

8513_0.jpgПреди 6 години се появиха при мен кожните проблеми, засягащи кожата на главата-скалпа.. Цялата ми кожа на главата започна да се покрива с тези описани корички-бели люспи, които много болят, по челото започнаха да се появяват червените петна, покрити с груба набраздена кожа, която също болеше... До момента лечение не съм открила, просто се спасявам с паста "Елоком-крем", но ефектът е само временен, в седмицата се мажа поне по 1 път, най-добре е 2 пъти, защото иначе люспите стават много по-дебели и покриват много повече кожата на главата ми. Ужасно е! Наскоро отново посетих кожен кабинет - лекарката специалистка просто ми отвори една брошура, оставена в нейния кабинет от фирми-производители, и ми предписа от шампоана, който на брошурата пише, че е за такива екземи. Отделно и някакви кремчета за мазане на скалпа. Моля за компетентна помощ какво да предприема – изследвания, специалисти, лечения.
Отговор: Можете да се обърнете за консултация и лечение към отделението по дерматология на болнца Токуда. Записване на телефона на регистратурата ни – 40 34 933.

Какъв най-удачен метод за лечение на псориазис препоръчвате и използвате?
Отговор: Лечението на псориазиса е индивидуално и е различно при всеки конкретен случай. Няма универсални рецепти, тъй като зависи от формата на заболяването, разпространеността, степента, в която нарушава социалната активност на съответния човек, а и от готовността на пациента да го провежда.

Предава ли се заболяването по наследство?
Отговор: Да, псориазисът се унаследява.

Как мога да направя консултация с вас?
Отговор: Можете да си запишете час на телефона на регистратурата ни – 40 34 933.

 
Въпросите бяха внимателно селектирани съобразно темата на консултациите. 

Още за: псориазис

23 коментарaДобави коментар »

Galq

От Galq15.05.2010, 12:05 ч.

здравейте имам проблем с моята дъщеря.излизат и кафеникави петна по краката.ходихме по доктори но петната продължават да излизат,можете ли да ми кажете на какво се дължат.единственото което казаха е че има анемия,но...

Виж всички коментари за "Псориазис - отговори".

Още от "Консултации"

Хепатит B и С

Хепатит B и С

Доколко хроничните хепатит В и С са проблем за България? Кого засягат в най-голяма степен? Бихме ли могли да говорим за уязвими групи и рискови фактори? Консултация на тема „Хепатит B и C“ с д-р  Розалина Балабанска, специалист в МБАЛ „Токуда“.

Лазерно лечение на разширени вени - отговори

Лазерно лечение на разширени вени - отговори

Отговорите на д-р Росица Денчева на зададените от вас въпроси.

Как да престанем да прецакваме живота си сами?

Как да престанем да прецакваме живота си сами?

Един сеанс с д-р Димитър Тенчев