Мозъчни тумори - отговори

149 коментара2/5

Отговорите на д-р Кондов на зададените към него въпроси.

От юли месец страдам от силно главоболие точно в средата на челото. Не помагат нито аналгин,des_004.JPG нито аулин, невралгин, нимезил. Ходих на ушен лекар и ми направиха снимка за евентуален синузит. Снимката беше нормална. Оказа се, че левият ми синус е недоразвит. Ходих и на очен лекар. Там също всичко беше наред. Понеже страдам от лятна сенна хрема ми предписаха капки за очи анталерг. Може би си внушавах, но от тях болката намаляваше, но не спираше. След това посетих и невролог, който ми изписа гинкогард и темпалгин. От тях също не усетих промяна. Сега понякога болката почти изчезва, но при студен климатик, след къпане или при по-силен вятър болката се засилва. Не приемам повече болкоуспокояващи, т.к. няма ефект. Просто чакам болката да намалее. Направление за скенер не са ми давали. Според докторите няма основание. Моля, посъветвайте ме какво още мога да предприема! Четох статията за мозъчните тумори и за белезите, при които да потърсим лекарска помощ. Забелязах, че десния ми клепач е леко смъкнат. Друго, което бих могла да кажа е, че често страдам от настинки - поне 5-6 пъти в годината.
Отговор: Д-р Кондов – Ако едно главоболие не преминава въпреки приложеното лечение или лечението е грешно, или диагнозата , или има проблем в начина Ви на живот. Ако десния клепач Ви е леко смъкнат това е симтом на увреждане на трети черпно-мозъчен нерв и необходимо да се направи ЯМР с ЯМР ангиография. Предлагам да вземете талон за неврохирург от личния ви лекар и на основание на този талон, ще искаме безплатно направление от НЗОК за ЯМР. Ако не Ви се чака платеното изследване струва 250лв. В Токуда-Болница- София.


Интересува ме състоянието на мой колега. Преди всичко ме безпокои безсънието през нощта, събуждане с повръщане, внезапна сънливост през деня, забравяне, ниска концентрация, преди имаше силно главоболие напоследък по-малко се оплаква от това. Има установена сънна апнея. Пушач е.
Отговор: Д-р Кондов – Сънната апнея е заболяване или симтом на забаляване , което често се подценява. Необходимо е да се направи ЕЕГ и ЯМР, както и комплексен преглед от невролог. Пушенето е вредно , но сама за себе си не е причина за ниска концентрация и сънливост.


Дьщеря ми е на 15 години. От 1година на 2 пъти е правила много силни пристъпи като си бърка думите при говор. Правили сме ЯМР, очни изследвания и кръвни изследвания, но нищо не откриват. Неврологът казва, че това са пристъпи на мигрена, но въпреки това аз много се притеснявам какво друго трябва да направим за да сме сигурни, че не е нещо сериозно.
Отговор: Д-р Кондов – ЯМР е изследване с висока степен на достоверност , ако е проведано на нов апарат и разчетено от опитен специалист. За съжеление повечето апарати в България са “втора ръка”. Описаните оплаквания са чести при деца в състояние на стрес, може би се касае просто за дислексия. Мигрената протича със силно главаболие.

Преди 3 години оперираха майка ми от тумор (доброкачествен) на мозъка - отстраниха голяма част от него, но казаха, че е останал още от тумора в малкия мозък и не могат да го махнат напълно, защото се засягала сънната артерия. Майка е на 50 год. от 1 год. е на легло, много силно залита, не може без чужда помощ. Има ли някаква надежда за нея?
Отговор: Д-р Кондов – Влошеното качествно на живот при майка Ви се дължи или на разрастване на тумора или на не добре изпълнена оперативна интервенция, или на причина извън горните две. Заповядайте на консултация в Токуда Болница. Всеки ден от 14.30 до 16.30ч.. Носете пълна медицинска документация.
Имам микроаденом на хипофизата. На 23години съм и в момента съм бременна в осми месец. По принцип лекарите ми казаха, че няма проблем за мен и плода, но вие като специалист какво бихте ми казали. И трябва ли след като родя да пия някакви лекарства?

Отговор: Д-р Кондов – Често бремеността със своята хормонална преустройка Ви предпазва от разрастването на такъв тумор. След като родите и при нормално къремене и последващ цикъл не се притеснявайте. Когато детето Ви направи 1г., за да се реши всичко наред ли е направете изследване на вашите хормони, очен преглед и ЯМРV

Въпросът ми е относно тумор на хипофизната жлеза -майка ми беше оперирана през 2001 г. При операцията не беше отстранен напълно, защото бил на места където не може да се достигне и евентуално ще бъдат засегнати други участъци, така ни обясниха лекарите. До колко този остатък може да й пречи? Сега ще правим нов ЯМР през месец октомври, за да видим какво е положението.
Отговор: Д-р Кондов – С резултата отидете при неврухирурга, който Ви е оперирал.

Проблеми с главата имам от няколко години . Главоболие което се локализира в горната част на главата , парене / понякога съм слагала и студени компреси , пия ксанакс , седалгин нео , хлофадон /. Впечатли ме , че напълняването и увеличаване на размера на обувките са от значение (носех № 38 , а сега № 40), напълнях с 10 кг .При направена доплерова сонография диагнозата беше МСБ - латентен стадий , вестибулярен синдром. Възможно ли е нещата да са влошили към мозъчен тумор ? Имам още един много спешен въпрос - преди месец , след направен скенер на гръбначен стълб, ми откриха листеза . Болките в кръста и гърба са постоянни и понякога доста нетърпими , болки в лявата тазова става , с пренасяне към левия крак -изтръпване на пръстите , а понякога влачене на крака и затруднен вървеж .Ако ми дадете някакви координати , ще ви напиша с подробности резултатите от сканираните нива. Въпросът ми е - само оперативно ли е лечението на листезата , особено,ако не се повлиява от инжекции и медикаменти ? ЯМР по клинична пътека е просто невъзможно.

Отговор: Д-р Кондов – ЯМР е напълно възможно изследване, което трябва да ви се назначи от невролог след писмо да НЗОК. При Вас се очертават два проблема – Първият свързан вероятно с хипофизата и хипоталамуса. За него е необходимо хорманално и ЯМР и изследване. Вторият е диагностициран – спондилолистезата се дели на степени и лекарите , които са видяли изследванията трябва да знаят коя степен и дали е необходимо съответно да ви насочат за оперативно лечение. Ако нямат съответните знания и подготовка, заповядайте на консултация в Токуда Болница.

Аз съм с Аденом на хипофизата..Това счита ли се за мозъчен тумор? Аденомът е несекретиращ и е с размери 5/7 мм. Не приемам никакви медикаменти по тази причина. Просто ще се проследи дали расте. Според вас, наложителна ли е операция и дали операциите са успешни?
Отговор: Д-р Кондов – За да стигнете до откриване на аданом на хипофизата, вероятно сте имала някакви оплаквания. По принцип повечето микроаденоми се лекуват успешно медикаментозно. Ако растат и е застрашено зрението и хормоналния Ви баланс е необходима й операция.

Вече около 5 години имам оплаквания за виене на свят. Ходих на невролог и ми поставиха диагноза:миниероподобен синдром и ми изписаха betaserc. Притеснява ме, че вече за 3-ти път получавам следните симптоми: изведнъж ми се замъглява погледа и после, ако искам да кажа нещо,слушам се как говоря нещо несмислено, но същевременно всичко разбирам. Това продължава 5-10 мин., след това ми се избистря погледа и тогава започва силно главоболие. Така ми се случи ,както казах за трети път, горе-долу веднъж в годината. Последният такъв пристъп получих на 16 септември ,от тогава пия редовно betaserc и транксен, вече съм добре, ходя на работа/само да кажа,че работата ми е в администрация и е свързана с работа с компютъра/, но все още понякога получавам виене на свят. Моля Ви, кажете ми тези симптоми отговарят ли на диагнозата, която ми поставиха или това е нещо по-сериозно?
Отговор: Д-р Кондов - Несериозно и спекулативно е съвременната неврологична диагностика да се извършва без КТ и ЯМР. Във вашия случай е задължителна и допълнителна консултация от отоневролог.

Имам през определени периоди прояви на т.н. Мениеров синдром - с ужасен световъртеж и гадене. В някой от случаите продължава 10-12 часа а е имало случай и 3 дни. Допълнително страдам от мигренозни пристъпи. Сега съм на 52 години и вече в климакс. Тези мои оплаквания датират от преди повече от 10 години до сега. Работата ми е умствена с много часове пред компютър -т ова отключва допълнително главоболие, с което се свиква. Имам изтръпване на пръстите на дясната ръка и преманентно изстудено дясно стъпало. Какво бихте ме посъветвали? До сега съм посещавала при нужда невролог и са прилагали лечение медикаментозно за преодоляване на кризите.
Отговор: Д-р Кондов - Несериозно и спекулативно е съвременната неврологична диагностика да се извършва без КТ и ЯМР. Необходим е сериозен преглед включващ и допълнително ЕМГ изследване. Възможно е оплакванията Ви да се дължат на дискова херния в цервикалния отдел на гръбначния стълб.

В коя болница, при кой доктор и колко струва цялостното изследване за установяване и лечение на мозъчни тумори? Каква е сумата без направление от личен лекар?
Отговор: Д-р Кондов – Съвременната диагностика включва изследване с ЯМР., който в повечето болници струва 250лв.. Съвременото оперативно лечение се извършва с ултразвуково базирана невронавигация, микроскоп и ендоскоп. Средната цена е около 5200лв. , но може да достигне и до 10000лв. НЗОК заплаща за това лечение на българските болници 2650лв. Ако туморът е злокачествен , тогава е необходима допълнително химиотерапия и лъчетерапия.

Болната е на 60г. Оперирана успешно на 07.08.08г. от метастаза в мозъка и е проведена след това лъчетерапия на останалите три метастази. Метастазите са от бъбрек, който също трябва да се оперира и махне. Как да се следи от тук нататък заболяването на мозъка и какъв начин на терапия препоръчвате. Моля за препоръки и консултация от специалист относно последващо лечение.
Отговор: Д-р Кондов – Често ранните резултати, до няколко месеца, при операции на мозъчните метастази са добри. При условие, че не е премахнато първичното огнище – бъбрек, всякакво лечение е обречено на неуспех. След премахване на първичния тумор задължително е представянето на пациента на онкологична комисия, която преценява дали, ще се провежда химио- и лъчетерапия. През първите две години е необходим ЯМР на мозъка на всеки 6м. , а след това до петата година 1 път годишно. Ако има малки не оперирани матастази те трябва да се третират с гама-нож или линеен ускорител., ако въпреки лечението растат, трябва да се отстранят с невронавигация.

На 36 години съм. От 1995 година (бях на 24 години) имам диагностициран аденом на хипофизата (потвърден с ядрено магнитен резонанс през 2005 г.). с размер около под 1 см (около 60 мм). Въпреки многобройните изследвания не можа да се установи какво продуцира. Водят го като пролактином за нуждите на здравна каса (но пролактина винаги ми е бил в норма, за разлика от останалите хормони). Многократно съм лекувана с Бромкрептин, но без резултат. Поради напълняване и аменорея в СБАЛЕНК решиха, че аденома не ми създава проблеми, а състоянието ми е в следствие на метаболитен синдром.
Смятате ли че би могло да има връзка между аденома и метаболитния синдром? Какъв е периодът на възстановяваве (нормалния такъв) след отстраняване на подобен аденом?

Отговор: Д-р Кондов – Вероятно се касае за друг хормонопродуциращ аденом. В тази област, често ими разрастване и на менингиоми. Метаболитен синдром може да има и при заболяване на други жлези с вътрешна секреция, но при наличие на диагностирана туморна формация е необходимо пълното нейно уточняване или премахване.

На 50 години съм и страдам от мигрена, която в последните години стана почти ежедневна, което много ме притеснява и ме кара често да ползвам болнични. Ходих на невролог, който ми предписа лечение с топамакс. На въпроса ми мога ли да се притеснявам за нещо по-лошо лекарят ми отговори, че няма смисъл да се облъчвам, че прегледа не му дава основание за нещо по-сериозно. Необходимо ли е да направя и други изследвания?
Отговор: Д-р Кондов – Кажете на вашия невролог, че при ЯМР изследването няма никакво облъчване. Ако за главоболието Ви няма друга причина, като заболяване на очи , синуси , черен дроб, зъби е необходимо да проведете ЯМР изследване. Проверете и вашето кръвно налягане. Няма основоние да пиете топомакс, само заради главоболие. Лечение се назначава само след поставена диагноза, а съвременната диагностика на нервната система е преди всичко образна диагностика – КТ, ЯМР, ехогрофия и доплер и т.н.

На 26 години съм. От около 3 месеца имам непрестанно главоболие, което е ясно изразено в лявата част на главата, на около сантиметър от слепоочието. Понякога и през нощта се проявява, по цял ден е. Ходих при специалист, която ми даде диагноза хронично тензионно главоболие.И зписа ми обезболяващи- Нимезол, Ремотив - на билкова основа и някакви витамини. Не се излекувах.К ак може да ми помогнете?
Отговор: Д-р Кондов – Ако оплакванията Ви не преминават, трябва да се потърси причина какво ги предизвиква и след това да се предписва лечение. Заповядайте на консултация в Токуда-Болница. Хроничното тензионно главоболие е симтом, а не диагноза.

Здравейте! Имам главоболие от около 3 месеца, което не е пулсиращо, почти постоянно, понякога нощем, силно изразено в лявата част на главата, след слепоочието. Посетих невролог, който ми каза, че е хронично тензионно. Изписа ми обезболяващи, ремотив и милгама-витамини във вид на капсули, но не ми помогна. Какво ще ми препоръчате? Нямам симптоми като световъртеж и повръщане.
Отговор: Д-р Кондов – Хроничното тензионно главоболие е симтом, а не диагноза. Смятам, че при вас е необходимо извършване на ЯМР ангиография и след това лечение.


Преди 1г. майка ми бе оперирана от менингиом на мозъка. Всичко мина добре, без усложнения, доброкачествен. Преди операцията имаше проблеми със зрението, след нея се оправи. Сега отново казва, че зрението се е влошило. Ходи на очен лекар и й изписаха очила. Тя си мисли, че може отново да има нещо в мозъка, а казаха, че там няма да се появи отново. Вярно ли е това? Тя е на 66г., има високо кръвно почти постоянно в момента, а през лятото беше много ниско.
Отговор: Д-р Кондов – Менингиома е доброкачествен тумор, но в много редки случай може да рецедивира, дори и добре да е опериран. Също така може да се изроди в злокачествен, за щастие също изключително рядко. След операция на тумор е необходимо един път годишно да петата година или ЯМР изследване, или КТ с контраст. За проблема с кръвното налягане е необходим консулт с кардиолог, ако на контролните мозъчни изследвания се вижда, че туморът е напълно отстранен или не расте отново.

На дъщеричката ми, която сега е на 18 години, на 8- годишна възраст беше открит астроцитом в лява малкомозъчна хемисфера. Беше оперирана и туморът беше тотално екстирпиран, както пише в епикризата. Степента, 1- 2 , казаха ми, че го определя като доброкачествен и се надявахме да попаднем сред 80-те % щастливци, при които тези тумори не рецидивирали. Но, уви! Пет години по-късно пак ни сполетя нещастието. Пак операция, но този път бяха увредени н.акустикус, фациалис и тригеминус. В следствие увредата на фациалис, се образува язва на роговицата, която още ни създава проблеми. Единият ми въпрос е свързан именно с увредата на фациалис. Предлагат ни операция, при която да се направи анастомоза между хипоглосус /дано да не греша/ и фациалис. Но друг специалист е на мнение, че това поставя на риск и малкия резултат, който сме постигнали до момента. Тези операции не се отличавали според него с особени резултати. Надявам се, разбирате в какво положение ме поставя тази противоречива информация, още повече ,че съм мед. сестра и осъзнавам, че ще се прекъсне нерв и възстановяването му след това никога няма да е 100%. Моля Ви, напишете ми малко повече за този вид операции - къде се правят, какъв е резултатът, вашето мнение. Не искам детето ми да бъде оперирано,преди да съм наясно какви са рисковете и изгледите за успех.
Вторият ми въпрос е по-важен според мен. На всеки контролен преглед го задавам и още нямам отговор. Не мога и не искам да живея в страх и очакване на следващ рецидив. Не мога да се съглася, че няма начин да се профилактира. Мълчанието ви по този въпрос /имам придвид неврохирурзите /дава шансове на фирми и лечители да лъжат и изнудват хората - кой няма да даде мило и драго за детето си. Хистологичният резултат от втората операция сочеше наличието на атипични клетки с данни за микровазална пролиферация и не беше поставена степен след "астроцитом". Пише още, че лъчетерапия се препоръчва само в случай на скорошен рецидив /операцията беше през септември 2005/. Предлагат ми продукти от алое, водорасли, хомеопатични, билкови- фирма Вижън и др. Аз съм давала саменто, сок от червено цвекло,хомеопатични продукти, но никой неврохирург не се ангажира поне с мнение по въпроса. Друг е въпросът, че тя вече е толкова изнервена, че отказва да приема каквото и да било. Моля Ви за Вашето мнение!

Отговор: Д-р Кондов – Случая Ви не е необичаен или рядък, какво , ще се случи във времето с един астроцитом, все още никой не може да каже. Ако някой Ви даде прогноза то или ще спечели Нобелова награда или е просто шарлатанин. Няма начин да се профилактира астроцитом, защото не е открито какво го причинява. Не се знае и дали ще рецедивира. В интернет и на страниците на Светованата федерация на неврохирургическите дружества има огромно количиство материали за астроглиалните тумори. За сега ние неврохирурзите и другите учени оставаме безсилни пред този тип тумори. Всички изброени от вас продукти главно на билкова основа, може би помагат на дететови да се “храни по-добре и расте”, но нямат абсолютно никакво отношение към астроцитома. По вероятно е че харчите парите си, особенно за хомеопатичните продукти. Не само като лекар, а и като баща Ви съветвам да спрете всичко гореизброено.

Миналата година ми откриха аденом на хипофизата. След лечение с достинекс аденома, който беше с малки размери се "стопи". За сега спрях лечението с достинекс. Въпреки лечението моите проблеми като ужасно главоболие, което не се влияе от лекарства, болки в очите, секрет от гърдите /зеленикав, кръвенист/, напълняване, постоянна умора,постоянна температура си продължават. Последният ЯМР показва изменения в турското седло и повече хиазмална течност около хипофизата. Какво да предприема и може ли оплакванията ми да се дължат на това.
Отговор: Д-р Кондов – При малки тумори обикновенно, не се налага оперативно лечение. Но в някой случай медикаментозното лечение трябва да бъде доста по-дълго. Задължителен е и ежегоден ЯМР контрол на качествен апарат.

Откриха ми аденом на хипофизата. Казаха ми, че този тумор е доброкачествен. Знам за последващото развитие на акромегалия и за загубата на периферното зрение. Все пак искам да знам какви са прогнозите при такъв тумор. Лекарите ми казаха да си правя профилактични прегледи веднъж годишно, защото самият тумор не бил опасен, но евентуално метастазите му могат да са злокачествени, ако се получат. С други думи по правило получават ли се метастази при този тумор?Колко време може да живее човек, без да има сериозни здравословни проблеми,освен обичайните за това заболяване и съществува ли някаква профилактика?
Отговор: Д-р Кондов – Аденомите на хипофизата за много голяма група варианти. Необходимо е ежегодно изследване на турсокото седло с ЯМР. Тумора не дава разсейки. Ако е малък т.нар микроаденоми в повечето случай се лекува успешно медикаментозно или поне така трябва да започне лечението . Ако е по-голям или хормонално неповлияващ се от лечението операция е задължителна. Операция е задължителна и ако зрението Ви се влошава.

149 коментарaДобави коментар »

fibe

От fibe30.07.2014, 16:32 ч.

Здравейте Д-р Кондов. Значи преди 3 години ми откриха микроаденом на хипофизата с размери 7,8/4,4/6,6 мм. , като след година и положина направихме отново ЯМР и размерите бяха следните 11/8,5мм. Учудващото е че нямам главоболие ,...

Виж всички коментари за "Мозъчни тумори - отговори".

Още от "Консултации"

Мамодиагностика и скрининг - отговори

Мамодиагностика и скрининг - отговори

Отговорите не д-р Кирова на зададените към нея въпроси.

Вашето дете е ученик тази есен?

Вашето дете е ученик тази есен?

Консултации на тема "С какво ще ви помогне психологичната и невропсихологична диагностика в предучилищна възраст?"

Остър бронхиолит - отговори

Остър бронхиолит - отговори

Отговорите на д-р Кендерова на зададените към нея въпроси.