Хепатит и цироза - отговори

8 коментара1/5

Отговорите на д-р Цонев на зададените към него въпроси.

 

Преди половин година откриха че синът ми е носител на вируса на хепатит С. Досега му правят самоd-r Conev_1.JPG изследвания. И никой не му казва какво да прави за в бъдеще. Според мен и лекарите нямат точна информация за начина на лекуване. Моята информация е от Интернет. Той е на 27 год. и е логично да се притеснява. Н.р. как стои въпроса със започване на лекуване. А ще има ли някакъв проблем ако реши да има деца.
Отговор:Необходимо е да направите консултация с хепатолог, като носите цялата си съпътстваща документациа. Прегледа може да извършите или с направление от личният си лекар или платено, но след предварително записан час на тел. 02/ 403 4000


На 29 год. съм и от 14 годишна имам желязодефицитна анемия. Хемоглобинът ми е много нисък - 74. В гастроенерологичния сектор на нашата болница ми правиха всевъзможни изследвания и установиха проблем с лигавицата на стомаха - някакъв дефект, поради който не мога да усвоявам желязото от храната. Дали това е причината – не знам , нищо друго не са установили. Ако това е причината само в желязосъдържащите хапчета ли е спасението ми или има и друг изход?
Отговор:Задължително трябва да се консултация с специалист гинеколог относно месечният ви цикъл.

Възможно ли е черният ми дроб да е затлъстял? Аз ям много сладко. Как да го пречистя и каква да пия?
Отговор:
ДА. Причината може да е неправилен режим на хранене, но трябва да се консултирате с гастроентеролог.

Интересува ме къде мога да си направя изследвания за хепатит и дали се поемат от здравната каса? На 26 години съм и съм от Димитровград.
Отговор:Може и в Димитровград. Нужно е да си направите следните изследвания: HBsAg и anti-HCV, като само единия HBsAg се поема от НЗОК

На 28г. съм. На пет годинки съм боледувала от хепатит Б. Имам позната, която също е боледувала от този тип хепатит, но после се превърна в цироза и почина. Страх ме е и при мен да не се получи същото.
Отговор:Препоръчвам ви консултация с гастроентеролог след предварително направени следните изследвания: АСАТ, АЛАТ и HBsAg


Аз съм от Шумен и понеже личният ми лекар е в дълга отпуска, а искам да си направя тест за хепатит, въпросът ми е къде мога да си направя и колко ще ми струва. Благодаря Ви предварително!
Отговор:Нужни са следните изследвания: HBsAg и anti-HCV, може да ги направите във всяка една клинична лаборатория, на стойност около 40лв. След това с резултатите трябва да се консултирате с гастроентеролог.

Съпругът ми е бил на 18 год., когато е боледувал от хепатит. Сега е на 43 и непрекъснато се оплаква, че много го боли черния дроб и сам си купува от аптеката хапчета. Какво е необходимо да се предприеме като преглед.
Отговор:Нужни са следните изследвания: АСАТ, АЛАТ, HBsAg и anti-HCV, може да ги направите във всяка една клинична лаборатория. След това с резултатите трябва да се консултирате с гастроентеролог

Моята майка от няколко години има установен полиартрит. От две години има кръвоизливни петна по подбедриците и почти винаги двойно по-високи трансаминази. Едва преди 2 месеца една ревматоложка ни пусна изследване за хепатит В и хепатит С и се установи,че и на двете е положителна. Аз още не съм се изследвала, но искам да попитам за ваксина. Каква ваксина да си взема да се ваксинирам (ако естествено ми е отрицателен резултатът),защото едно,че съм в контакт с нея и друго,че съм медицинска сестра и работя с рисков контингент.
Отговор:Препоръчвам ви да си направите ваксината –Twirex за хепатит А и В на фирмата Glaxo.

Каква диета се спазва при токсичен хепатит, а също така и при цироза?
Отговор:Препоръчвам да се приемат по-малко мазнини и никакъв алкохол.

Аз съм от Добрич и съм на 28 год. Преди 5 години при кръводаряване откриха ,че съм носител на Австралийски антиген. Нямам оплаквания. Преди месец по мое искане личната ми лекарка ми направи изследвания и се оказа ,че вирусът е хронифицирал, но изследванията ми са"добри"и на този етап няма какво да се прави. Въпросът ми е мога ли на този етап да кандидатствам за лечение чрез здравната каса и въобще какво следва аз да правя занапред?
Отговор:Направете си следните изследвания: АСАТ, АЛАТ, HBsAg, HBcAg и се консултирайте с хепатолог.

При профилактични изследвания на мъжа ми се установи, че е носител на австралийски антиген - вируса на хепатит В. Той никога не е боледувал от хепатит, бяха изненадана от резултатите. При мен са отрицателни. Въпросът ми е: какви допълнителни изследвания трябва да си направи, за да установи здравословното си състояние по отношение на хепатита и евентуално ако се налага някакво лечение.
Отговор:Препоръчвам за вас ваксина а за вашият съпруг да се направят следните изследвания: АСАТ, АЛАТ, HBcAg и след това консултация с хепатолог.

Баща ми е болен от хепатит С от повече от 15 години. В резултат на това и алкохол разви цироза. В момента основният му проблем е силно увеличеният далак и много ниските тромбоцити. Какво би могло да се направи? Имаше и много нисък хемоглобин, но за няколко години успя да го нормализира.
Отговор:
Препоръчвам постъпване в болница за да се изключи наслагване на рак на черният дроб върху цирозата и стабилизиране.

Интересува ме дали съвременното лечение е все така скъпо и трудно достъпно за болните, защото преди време баща ми се лекуваше с Интерферон, който си позволи единствено с помощта на здравната каса, но с много трудности. Ако днес му се наложи да продължи лечението не знам дали това ще е възможно.
Отговор:При условие, че не е излекуван няма да му бъда разрешено лечение, но винаги след индивидуална преценка. Съветвам да се консултирате с хепатолог.

Изследвания, наблюдение и биопсия, извършени във вашата болница на пациент с хепатит С,ще бъдат ли приети като документация от СЗОК за включване на болния в програмата на касата за лечение?
Отговор:ДА категорично, Токуда Болница има договор с НЗОК и работи с направления.

Каква е възможността да се прехвърли хепатит Б от бащата на плода при евентуално бъдещо забременяване? Годеникът ми е носител не вируса, не е болен, а аз съм здрава и съм си била ваксина.
Отговор:Няма никакъв риск върху плода, болестта се предава от болна майка, но само при липса на ваксиниране, а сега то е задължително за всички деца.

8 коментарaДобави коментар »

Здрашейте докторе

От Здрашейте докторе29.08.2012, 22:33 ч.

Здравейте докторе имам въпрос за чернодробната цироза получена от алкохол може ли да бъде излекувана и какви са тези 1000 единици от изследванията а сериозно болен пациент имал 500 единици БЛАГОДАРЯ МНОГО

Виж всички коментари за "Хепатит и цироза - отговори".

Още от "Консултации"

Ендопротезиране на тазобедрена става - отговори

Ендопротезиране на тазобедрена става - отговори

Отговорите на д-р Васил Яблански на зададените от вас въпроси.

Подход при заместване на липсващи зъби - отговори

Подход при заместване на липсващи зъби - отговори

Отговорите на д-р Емил Костов на зададените от вас въпроси.

Остър бронхиолит

Остър бронхиолит

Консултации на тема "Остър бронхиолит" с д-р Веселина Кендерова.