Когато ни заболят ръцете – отговори

30 коментара3/5

Отговорите на д-р Констанца Алексиева на зададените от вас въпроси.


На 25 години съм, теглото ми е в нормални граници, но от няколко години имам болки в ставите и по специално в краката. Сутрин, ставайки от леглото първите ми няколко стъпки са страшно болезнени, тежки и тромави...Била съм при много специалисти ортопеди и всички твърдят, че с7240.jpgе дължи на паднал напречен свод на стъпалото. Но, въпреки че нося ортопедични обувки и стелки, болките продължават...Като най- изразени са през пролетта и лятото, когато се засилват, след ставане от сън или след продължително състояние на покой!
Ще съм Ви благодарна ако успеете да ми отговорите. Работя във Варна, но мога да направя и посещение при Вас в София, ако смятате, че бихте могли да ми помогнете!

 • Отговор: Ако болките се появяват в повече стави е добре да се обърнете към ревматолог. Възможно е да става въпрос за системно заболяване като ревматоиден артрит.

Имам проблем с ръцете - студова алергия. Тази година състоянието се влоши - изкривяване на пръстите, подуване и поява на червени издутини, при което при лек удар изпитвам голяма болка. Според Вас студова алергия ли е или недостиг оросяване на крайниците? Как мога да се лекувам?
 • Отговор: За този проблем най-добре да потърсите съвет от ревматолог, който след преглед би могъл да назначи и подходящото за вас лечение.

Имам страшни болки от врата надолу. Възпалени са ми лимфните възли, имам и болки в рамото и плешката. На какво се дължи?

 • Отговор: Трудно би могло да се даде отговор на този въпрос без преглед. Поради възпалените лимфни възли най-добре е да се прегледате при вашия личен лекар, който да прецени към какъв специалист да ви насочи.

От около месец имам постоянно изтръпване на 4 и 5 пръст на ръката, както и половината от китката. При натоварване чувствам лека болка в ръката между китката и лакътя. Диагнозата беше възпален нерв, които лекуваха с Милгама, Нивалин, Би профенид. Няма промяна на състоянието ми. Какво може да е според Вас?
 • Отговор: Възможно е да става въпрос за притискане на улнарния нерв на нивото на лакътя или китката. За да се провери това е необходимо да се направи специално изследване ЕМГ (електромиография), което се прави от специалист невролог, след което и преглед при специалист по хирургия на ръка ако се установи притискане на нерва, може да се наложи оперативно лечение.

Имам болка по цялата ръка като почне от показалеца и нагоре стига чак до рамото. Понякога ми се схваща ръката, мисля че е от мишката на компютъра, защото цял ден съм пред компютъра на работа. Какво мога да направя?
 • Отговор: Трудно е да се прецени за какво става въпрос без преглед. Ако свързвате болката с продължителното използване на мишката на компютъра е добре да проверите стойката си, дали нивото на стола ви отговаря на нивото на бюрото или масата, на която работите, положението на китката ви спрямо мишката. Също така е добре да правите почивки ако се налага по-продължително да работите на компютъра или да работите като редувате клавиатурата и мишката, когато това е възможно.

Правила съм ЕМГ и констатираха края на втора и начален стадии на трета фаза на нарушение на кореновата система на ръцете ми. Имам и шипове на С5, 6 и 7. Последно време ми се схваща горната челюст, изтръпва и е неприятно. Искам да попитам възможно ли е по-гореизброените проблеми да са причина? Какво ми препоръчвате?

 • Отговор: Добре е да се консултирате с невролог.

Лекува ли се тендовагинита? Аз съм с такава диагноза, въпреки че нито едно от описаните в статията заболявания не отговарят на болката, която изпитвам.
 • Отговор:Тендовагинитът се лекува, но това понякога изисква по-продължително време. Съществуват множество варианти на тендовагинит, а и болката е субективно усещане, което е строго индивидуално. Добре е да направите преглед при специалист ортопед относно лечението ви.

Детето ми се роди с дефект на лявата ръчичка-средното й пръстче е по-късо и няма кокалче на ръката(става въпрос за това което изпъква при свиването на ръката). Пръстчето си функционира нормално, не е недъг, а само дефект. Порасна малко, но и до ден днешен изостава с растежа си и е по късо от останалите. Много Ви моля да ми дадете съвет - да и направим ли операция или е по-добре да не го пипаме, тъй като съм чувала ,че при присаждане на костица организмът може да не приеме чуждото тяло.
 • Отговор: Съвет за операция или не, не може да се даде без преглед и оценка на състоянието на ръката на детето, как тя функционира и дали функцията би се подобрила от евентуално оперативно лечение или операцията би имала само козметичен ефект. Децата се адаптират много добре към дефекти, с които са родени и често те дори не се забелязват. Все пак е добре да потърсите мнението и на специалист в областта на хирургията на ръка.

Учителка съм и работата ми е свързана с много писане - на дъската и в тетрадка. От няколко години ми е все по- трудно да държа химикалката. С тебешира пиша по-лесно, може би защото го държа по друг начин. Имам болки в китките на двете ръце и в раменете. Хвана ли писалката, палецът ми трябва да е изпънат нагоре, за да мога да пиша поне малко. Има ли лек?

 • Отговор: Най-вероятно има лек за вашето състояние, но е необходим и клиничен преглед, за да може да кажем какъв е той. Проблемът, който описвате може да е резултат на много неща, така че най-добре да потърсите съвет от специалист.

От няколко месеца изпитвам болка в лакетната става, особено при носене на дори и малък товар. Ходих при ортопед, който ми удари инжекция с местна упойка, името го разчитам като flortecon (извинявам се, но не се разчита ясно). Въпреки че беше с упойка, след действието й още 1-2 дена изпитвах силна болка. Въпросът ми е на какво точно се дължи проблема ми с болката в лакета и какво точно е действието на лекарството ако правилно съм го изписала. Аз съм на 49 год .

 • Отговор: Твърде възможно е да става въпрос за епикондилит - възпаление на залавните места на мускулите около лакътната става, но това е трудно да се прецени по информацията, която сте ни дали. Ако проблемът продължава, добре е да направите повторна консултация.

Аз съм на 20 години и имам чувството, че с времето пръстите ми се свиват (като, че ли съм болен от артрит или нещо такова). На баба ми пръстите бяха много свити, тя дори не можеше да ги опъва. Какво ще ме посъветвате?

 • Отговор: Има много състояния, които могат да причинят ‘свиване’ на пръстите, но е необходимо повече информация, за да се прецени за какво точно става въпрос. Възможно е да се касае и за системно ревматологично заболяване. Най-добре е да направите консултация при специалист.

Моля да ми кажете на какво се дължат болките в лакетните стави. След физически труд и последвала почивка на ръцете се появяват болки в ставите.

 • Отговор: Твърде вероятно е болката да е следствие на физическото натоварване, но за по-прецизна диагноза и евентуално лечение е необходим преглед.

Имам проблем с дясната ръка. От китката имам чувството че е изкривена и боли, палецът се подува като се преумори ръката ми. Какво трябва да предприема, към кого да се обърна? Аз сам от Русе.

 • Отговор: Добре е да се консултирате с ортопед, който се занимава с проблемите свързани с ръцете. Възможно е да имате артрит в основата на палеца, но без преглед е невъзможно да се постави диагноза.

От няколко месеца периодично получавам силни болки в рамената - в дясното, след време в лявото, но наистина непоносими, особено през нощта. Повлияват се от силна топлина и за да мога да заспя при такава болка силно ги затоплям. Медикаменти за мазане, като Фелоран и др съм ползвала, но безуспешно. Лошото е, че последният случай продължи една седмица и болката се спусна през лакътя до китката и пръстите на дясната ми ръка. Аз съм на 49 години и в момента преживявам и климактериум. Възможно ли е климактериумът да действа върху ставите ми, защото не упражнявам тежък физически труд ?

 • Отговор: Най-добре е да потърсите съвет от вашия личен лекар, който може да ви насочи към подходящ специалист.

Работата ми се състои в писане на компютър и на ръка и вече от доста време имам проблем с хващането на химикалката при писане на ръка. При писане на клавиатура също имам болки в пръстите на ръцете, но най-трудно ми е да държа химикалка и да пиша, също така често ми изтръпват пръстите на ръцете. Моля да ме насочите към какъв специалист да се обърна и евентуално какво заболяване имам.
 • Отговор: Добре е да се обърнете към ортопед специалист по хирургия на ръка. Възможно е да имате притискане на някой от нервите които дават чувствителност на пръстите като например при карпал тунел синдром, когато е притиснат медианния нерв, което предизвикава изтръпване на пръстите на ръцете предимно палец, показалец и 3ти пръст. За да се постави диагноза е необходимо да се направи преглед.

Майка ми от 3 години е с ревматоиден артрит. Моля Ви, кажете ми лечимо ли е това заболяване и кои са подходящите санаториуми?

 • Отговор: За този проблем е добре да потърсите съвет от ревматолог.

Много ме болят двете ръце от рамото до пръстите. Особено китките. Това състояние е от колко една година. Какво може да е според Вас?

 • Отговор: Трудно е да се даде отговор без преглед. Причините за такава болка могат да бъдат най-различни и затова е необходимо да бъдете прегледана, за да се вземе решение относно заболяването и дали се налага лечение и какво да бъде то.

Болят ме ръцете от китките към пръстите, особено през лятото, когато е горещо, ръцете и пръстите ми се подуват и много ме болят. Симптомите се проявяват предимно през нощта, също когато се мия със студена вода.

 • Отговор: Добре би било да се консултирате с ревматолог.

Имах тендовагинит на Декервен и ми беше направена операция, но вече две години след това пак се появява болка, при натоварване или влажно време. Нормално ли е това или трябва да потърся специалист?
 • Отговор: Добре е да се обърнете към специалист.

От известно време ме притеснява това ,че ръцете ми много често изтръпват (по-точно между лакътя и рамото). Това изтръпване е по-скоро болка. Не е съпроводено от някаква физическа работа. Забелязах това, когато разговарям по мобилния си телефон - повече от 2-3мин и ръцете почват да ме болят и изтръпват!
 • Отговор: Добре е да се консултирате с невролог.

Имам болка в лакътя и китката от доста време насам. При посещението при личния ми лекар ми изписа болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, но все още много ме боли (дори веднъж ми каза, че това е от ЕГН-то ми). На 37години съм и работя по цял ден на компютър (ако това има някаква връзка). Изпитвам голяма болка дори когато върша и много лека работа. Какво да предприема според Вас?
 • Отговор: Добре е да потърсите помощ от специалист – ортопед. Възможно е да става въпрос за епикондилит – раздразване на залавните места на мускулите около лакътната става, за което има различни възможности за лечение, но за това е необходим преглед.

Аз съм на 50г и всяка сутрин като стана ръцете от лактите надолу са ми изтръпнали и не ги усещам най-малко час. На какво се дължи това?
 • Отговор: За това състояние би могло да има много причини поради това е трудно да се даде точен отговор без преглед. Добре е да се консултирате със специалист ортопед , който се занимава с проблемите на ръката.

Чувствам тъпа болка в раменните и лакетните стави, която се мести понякога в китките, които нощно време отичат и изтръпват. За облекчаване на болката понякога вземам Диклак. Какво Ще ме посъветвате?

 • Отговор: Най- добре е да се консултирате със специалист.

Съпругът ми е готвач и миналото лято претовари в значителна степен раменната става. От време на време получава силни и опъващи болки до степен невъзможност да вдигне ръката на повече от 30%. Какъв тип лечение се препоръчва при това?
 • Отговор: Добре е да се предгледа от специалист, за да може да се определи какъв точно е проблемът и да се назначи лечение ако то е необходимо.

Имам електромиография с данни за засягане на н. улнарис декс дистално от карпалния канал. Имам изключително намалена сила на захвата. Нямам лекарско назначение за лечение. Какво бих могла да направя? Моля, за Вашите координати.

 • Отговор: Необходимо е консултация със специалист – хирург на ръка. Нашите координати са Болница Токуда – София, Ортопедия и травматология, телефон за записване на час за преглед 403 -4819 (локална регистратура ортопедия).

Имам болки не само в ръцете, а и на костите като цяло, а съм твърде млада и това ме притеснява. От доста време искам да разбера къде се намира вашата болница и тел.номер за записване за преглед.

 • Отговор: Д-р Констанца Алексиева – ортопед-травматолог 02/403 49 18; 02/403 4000 – регистратура на Отделение по ортопедия и травматология в МБАЛ ”Токуда Болница София”.

Въпросите бяха прецизно подбрани съобразно темата на консултациите. Ако не откривате отговор на Вашия въпрос, значи не е бил свързан с темата „Болки в ръцете“. Он-лайн консултациите не могат да заместят прегледа при специалист.

30 коментарaДобави коментар »

B-Borisova

От B-Borisova03.12.2013, 16:48 ч.

Здравейте, На 30 години съм.Имам постоянни болки в показалците,които на моменти много се засилват и стигат до китките. Понякога пръстите ми леко се схващат и ми изтръпват целите ръце до раменете. Когато е силна,болката е...

Виж всички коментари за "Когато ни заболят ръцете – отговори".

Още от "Консултации"

Oбразнa диагностика - консултации

Oбразнa диагностика - консултации

Консултации с д-р Галина Кирова, дм началник отделение "Образна диагностика”, МБАЛ „Токуда Болница София”.

Обструктивна сънна апнея

Обструктивна сънна апнея

Консултация с д-р Иван Стайков на тема "Обструктивна сънна апнея".

Инконтиненция на урината - отговори

Инконтиненция на урината - отговори

Отговорите на д-р Калоян Давидов на зададените от вас въпроси.