Когато ни заболят ръцете

16 коментара3/5

Д-р Конастанца Алексиева – Отделение по „Ортопедия и травматология” в болница „Токуда“.

Задайте своя въпрос към Д-р Констанца Алексиева до 20.03.2008

Ръцете ни служат за много неща, на които започваме да обръщаме внимание едва когато вече не7239.jpg можем да ги извършваме. С тяхна помощ се храним, обличаме, носим децата си, работим, спортуваме, играем...

Едва ли може да изброим всичко, за което те ни служат. Когато обаче се появи болка всичко това започва да ни затруднява и да ни се струва непосилно. Ето защо е добре да знаем към кого можем да се обърнем в такъв момент. Хирургията на ръка е тази част от хирургичните специалности, която се занимава изключително със заболявания на ръката, китката, лакътя и рамото и тяхното лечение.

Поради многобройните проблеми, които засягат ръцете избрахме да се спрем на някои по-често срещани болезнени състояния в ръцете и какво бихме могли да направим, за да ги облекчим.

Тендинитите и тендовагинитите често предизвикват болка.

Стенозиращ тендовагинит на пръстите - ‘Щракащ” пръст

7239_1.jpgТова е заболяване на сухожилията, които свиват пръстите (флексорните сухожилия), при което разгъването на даден пръст е затруднено и става с ‘изпукване’ или ‘прищракване’. Този феномен на ‘прищракване’ е резултат на това, че тези сухожилия минават през много тесен тунел и при най-малкото им задебеляване това преминаване се затруднява (виж. Фиг.) Причината за появата му не винаги е известна. Ней-често се среща между 40-60г и при хора със заболявания като захарен диабет и ревматоиден артрит. Диагнозата се поставя клинично при преглед. Лечението при леки случаи може да е покой, нестероидни противовъзпалителни или инжектиране на кортикостероиден медикамент. Тук трябва да отбележим, че такава инжекция трябва да се постави от специалист, за да не се увреди сухожилието. При продължителна проява на симптомите се налага хирургическо лечение като целта е да се разшири тунел през, който минава сухожилието.

Стенозиращ тендовагинит на Де Кервен (De Quervain)

Стенозиращият тендовагинит на първи дорзален фиброзен канал е по-известен като тендинит на Де Кервен, който носи името на швейцарския хирург Фриц Де Кервен. Това представлява болезнено7239_2.jpg състояние в китката, което се предизвиква от раздразване на сухожилията, които се залавят за палеца. Появява се болка при движение на китката, при хващане и носене на предмети – често при майки, когато носят детето.

Какво го причинява? Обикновено се предизвиква от извършването на нови, повтарящи се действия. Този тендовагинит се среща особено често при родилки понеже носенето на детето създава необичайни позиции на ръката. Хормоналните промени по време на бременността и кърменето също допринасят за това.

Основният симптом е болка в китката от страната на палеца, която може да слиза надолу или да се качва към лакътя. Движенията в палеца и китката засилват болката.
Лечението е насочено към облекчаване на болката. В началото това може да се постигне с обездвижване и медикаменти, а когато това не помага, може да се прибегне до локално поставяне на кортикостероиден медикамент или операция за освобождаване на сухожилията, които се извършват от специалист ортопед.

Мнозина са забелязали, че болка се появява и при претоварване, особено при извършване на повтарящи се натоварващи движениея. Такъв е случаят при поява на епикондилитите ( болка в областта на лакътната става).

Латерален медиален епикондилит

Латералният епикондилит (болка от външната страна на лакътя), може би по-известен като „тенис лакът“ е най-често срещаното болезнено състояние, предизвикано от претоварване в областта на лакътя. Той се среща 10 пъти по-често от медиалния епикондилит. Среща се най-често при млади активни хора във възрастта между 30 и 50г. Тенис лакътят обикновено се предизвиква от повтарящи се движение на мускулите, които повдигат китката, както това е при играта на тенис. Проявява се като болка от външната страна на лакътя като има една определена точка, която е силно болезнена при натиск.

Mедиалният епикондилит се предизвиква от претоварване на мускулите, които свиват китката. Болката е от вътрешната страна на лакътя и се предизвиква от флексия във китката и пронация.

Лечението на тези състояния е сходно като не първо място е важно да се осигури покой, може да се добави медикаментозно лечение и процедури на физиотерапия, целящи намаляване на болката – криотерапия, фонофореза, ултразвук. Когато болката не отзвучава, може да се постави локално кортикостероиден медикамент и в много редки случаи може да се пристъпи към оперативно лечение.

Карпал тунел синдром

Понякога освен болка може да се появи и изтръпване на пръстите на ръцете. Характерно е че то се появява нощем след като през целия ден сме работили. Това изтръпване и болка е резултат от притискане на медианния нерв (нервът, който дава чувствителност на палеца и 2ри и 3ти пръсти) при преминаването му на нивото на китката през т.нар. карпален тунел. Този тунел се състой от костите на китката отдолу и един здрав лигамент, който ги затваря отгоре и през него освен медианният нерв преминават и всички сухожилия, които движат пръстие.

При различни състояния като хормонален дисбаланс (при бременност, менопауза) и някои заболявания като захарен диабет тъканите отичат и се предизвикава притискане на нерва на това ниво. Карпал тунел синдром се среща по-често при жени, като от него страдат около 10% от населението.

Диагнозата се поставя на базата на клиничен преглед и ЕМГ (електромиография). Лечението в някои случай е консервативно – покой, шина, медикаменти, инжекция на кортикостероиден медикамент, а в други оперативно. Оперативното лечение се налага, за да се избегне необратимото увреждане на нерва. Операцията се състои в прерязване на нерва заграждащ карпалния тунел, за да се освободи място за нерва. При почва на болка и изтръпване на пръстите най-добре е да се обърнете към специалист, който да назначи подходящото лечение.

Добре известно е, че артритът предизвиква болка. При остеоартрит на ръцете най-често проблемна се оказва ставата в основата на палеца.

Какво предизвикав тази форма на артрит все още не е изяснено, но ето някои от рисковите фактори, коитоповишават риска за неговата поява: женски пол, възраст над 40г., наследственост, травми в миналото, някои специфични дейности, които натоварват тази става. Най-честият симптом на това заболяване е болката, някои други са подуване в основата на палеца, намалена сила на захват, чувство за нестабилност, болка при въртеливи движения като отваряне на капачка, отключване, запалване на колата. Диагнозата се постава от лекар специалист, като най-често използваното средство е рентгенографията.

Лечението също се провежда от специалист, като включва шиниране, физиотерапия, локално поставяне на инжекция кортикостероид и при напреднали случаи оперативно лечение.

Спряхме се накратко на най-често срещаните заболявания на ръката, които предизвикват болка и при които срещата със специалист би разрешила проблема. Съществуват още много състояния, които налагат намесата на хирург на ръката като ревматоиден артрит, счупвания в областта на горен крайник, рани с увреждане на нерви, сухожилия и съдове. Обект на хирургията на ръка са и вродените аномалии при децата, проблемите при детска церебрална парализа, както и травмите в областта на горния крайник при децата.

7240.jpgД-р Констанца Алексиева – отделение по „Ортопедия и травматология”

Завършила е медицина през 1994 г. в МУ-София. През 2001 г. й е призната специалност по „Ортопедия и травматология”.

Същата година получава сертификат от Българската ортопедична и травматологична асоциация. През 2001 година заминава за Франция, където работи в Университетската болница „Lapeyronie“ в Монпелие, където остава две години. След това постъпва в Неврохирургично отделение в Университетската болница „Guy de Chauliac“ в Монпелие.

От 2004 г. е тясно специализирана в Хирургия на ръката. В тази сфера е трупала опит в университетски болници в Ню Йорк, Бостън и Литъл Рок, САЩ.

През ноември 2006 г. се присъединява към отделението по „Ортопедия и травматология” на МБАЛ „Токуда Болница София”.

Задайте своя въпрос към Д-р Конастанца Алексиева до 20.03.2008


Отговорите на въпросите ще бъдат публикувани в rozali.com

16 коментарaДобави коментар »

Христо Стойчев

От Христо Стойчев01.09.2011, 17:11 ч.

Имам по големи болки в трите пръста на лявата си ръка след операцията на синдром на карпалния канал извършена преди два месеца. Как да помолим д-р Констанца Алексиева да ме посъветва какво да предприема.

Виж всички коментари за "Когато ни заболят ръцете".

Още от "Консултации"

Козметични операции на носа - отговори

Козметични операции на носа - отговори

Отговорите на доц. д-р Димитър Евстатиев на зададените от вас въпроси.

Гастроезoфагеалният рефлукс при децата – отговори

Гастроезoфагеалният рефлукс при децата – отговори

Отговорите на д-р Елена Лазарова на зададените от вас въпроси.

Стрептококи и стафилококи

Стрептококи и стафилококи

Консултации по темата "Стрептококи и стафилококи" с д-р Масларска, специалист в МБАЛ "Токуда".