Лечебна физкултура при остеопороза - отговори

3 коментара0/5

Отговорите на д-р Икономова на въпросите, които зададохте към нея.

На 24 години съм, но имам проблеми със ставите. Ходих на ревматолог, но изследванията, които ми6390_3.jpg направиха бяха идеални. Ходих на гинеколог и там нямаше никакви проблеми. Правих панорамна снимка на зъбите и там всичко беше наред. При по-студено и влажно време имам силни болки в малките стави на ръцете – китки, , пръсти; силни болки в лакетните стави и от време на време и в коленните стави. По някога се опитвам да правя гимнастика и леки движения, но понякога ми блокира целият гръб (грабначен стълб и плешки. Болката е съпроводена със силно схващане и невъзможност за дишане за миг и после отминава. Понякога ми се случва като се обърна надясно или ляво. Сутрин усещам как ставите ми пукат.
Аз съм едва на 24, а се чувствам като на 80. Може ли да ми помогнете към какъв специалист да се обърна. Бихте ли ме посъветвали какви упражнения да правя и да ми дадете ваши координати.

Отговор:
Оплакванията Ви са типични за много хора на Вашата възраст, които имат по-гъвкави стави и по-слаба мускулатура. Това състояние се лекува и поддържа с добре изготвена програма за лечебна физкултура. За целта заповядайте в отделението по физикална и рехабилитационна медицина в Токуда Болница за преглед и провеждане на един рехабилитационен курс при нас под ръководството и наблюдението на лекар и рехабилитатор. След това ще Ви бъдат дадени подробни указания как да провеждате в домашни условия поддържаща гимнастика. Записване и информация на тел: 403 4925 и 403 4080

Какво представлява болестта на "ОЗГУТ – ШЛАТТЕР"?

Отговор: Заболяването е типично юношеско във възрастта от 10 до 16 години. При еднократна или повтаряща се травма от тегленето на сухожилието на бедрения мускул, минаващо през капачката и залавящо се на предната повърхност на подбедрената кост, се наблюдава увреждане на това залавно място. Оплакванията са от болка и подуване в областта на подбедрицата под капачката. Болката се засилва при тичане, изкачване и слизане по стълби, при заставане на колене и изчезва при покой. Диагнозата се потвърждава с рентгеново изследване. Необходимо е ограничаване на физическите натоварвания на детето, противовъзпалителни медикаменти и физиотерапия.

Моята майка на 58г. и има от 10години остеропороза. Изчела съм всякаква литература на тази тема и разбрах ,че няма лечение а само облекчение на болките. Аз съм на 40г. и менопаузата вече е на прага и не зная какво да правя (при майка ми първите симптоми на остеропорозата се появиха точно при менопаузата). Възможно ли е и остеропорозата да се предава по наследство? Какво да правя, за да я избегна?

Отговор: В голям процент от хората остеопорозата има наследственост. Профилактиката включва правилен хранителен режим, активни физически упражнения, туризъм или разходки в природата, избягване на стресови напрежения, приемане на хранителни добавки.

На 30 години съм. Правена ми е операция на щитовидната жлеза и сега пия елактроксин. Докторката ми каза, че може занапред да се появи остеопороза. Какво мерки мога да взема? Какво изследване е добре да си направя?

Отговор: Единственото изследване, което дава представа за състоянието на костната плътност е остеоденситометрията. При Вас е добре то да се прави 1 път годишно, ако имате гранични стойности или 1 път на 2-3 години, ако изследването е нормално.

Много се пише напоследък за полезните качества на леленото масло. Бихте ли ми пояснили кое масло е за предпочитане - натурално българско или американски капсули. Аз сам в менопауза и този въпрос ме вълнува.

Отговор: Необходимо е да се консултирате с диетолог по този въпрос.

През 2005 г. счупих крак, но беше инцидент. Изследванията ми за остоепороза са в норма, но имам раздалечаване на пубисна кост и болки там. Правих сцинтеграфия, рентгенови снимки,но няма нищо. Защо продължава да ме боли там?

Отговор: В тези случаи болките се дължат на разтягане на връзковия апарат, съединяващ двете кости и разрастването на съединителна тъкан, която затруднява движението. Възможно е болката да отзвучи след провеждане на лечебна  гимнастика за мускулатурата на тазовото дъно, която поддържа костно-ставния апарат.

Каква лечебна физкултура трябва да се прави при коксатроза?

Отговор: Специално подбрани упражнения поддържащи подвижността на ставата и засилващи тазовата и бедрената мускулатура, която много бързо отслабва при това заболяване. Препоръчително е да се проведе един курс в рехабилитационно заведение и да бъдете обучена на правилното изпълнение на упражненията, съобразено с Вашето състояние.

От известно време имам доста силни болки по целия гръбначен стълб -врата,гърба,кръста,плешките и по-силно усещане в дясната раменна става. Болките и сковаността в тези области усещам със същата сила и сутрин след сън. На какво може да се дължи? Моля Ви за съвет какво да правя?Към кого да се обърна? Фитнес,масажи,балнеолечение или някаква рехабилитация?
Отговор: Необходимо е диагностично уточняване с преглед от невролог или ревматолог, рентгенови и кръвни изследвания. Ако всичко е нормално направете консултация с физиотерапевт, който да прецени от какъв вид рехабилитация се нуждаете и какви и колко курса е препоръчително да правите годишно като профилактика.

При установена коксартроза на двете тазобедрени стави вредно ли е спортуването с велоергометър?
Отговор: Не е вредно, стига да е умерено и да не претоварва ставите и мускулите.

На 30 години съм. Имам болки в гърба, колената и пръстите на ръцете. Най-силни са сутрин при ставане от сън, но се появяват и през деня, когато съм в седнало положение или когато ходя. Работата ми през деня е предимно на компютъра. Въпросът ми към Вас е на какво се дължат тези болки и как биха могли да бъдат избегнати. Веднъж съм ходила на лекар и рентген заради силна болка в кръста и диагнозата беше спондилартроза. Лекувах се само тогава по този повод с медикаменти, докато болката изчезна.
Отговор: Според мен проблемът Ви е в обездвижването поради естеството на работа. Преценете кой вид физическо натоварване ще Ви бъде приятно и го провеждайте редовно. Препоръчвам някакъв вид комбинирана гимнастика (аеробика, каланетика, Пилатес), плуване, при по-силни болки е желателно провеждане на курс физиотерапия и рехабилитация.

В болница Токуда може ли да се направи изследване на костната плътност и в случай, че се открие остеопороза, болницата в състояние ли е да предложи сериозна профилактика и лечение?
Моля за Вашия отговор, тъй като лесно се прави изследването, но има ли лекар или екип от лекари, които да предложат подходяща и отговорна програма за профилактика/лечение.

Отговор: В болница Токуда се прави изследване на костна плътност (остеоденситометрия). При доказване на остеопения или остеопороза се провежда консултативен преглед от ендокринолог или ревматолог, които назначават комплексното медикаментозно лечение и препоръчват рехабилитация. В отделението по физикална и рехабилитационна медицина се провеждат групови занимания на пациенти с такива проблеми след консултация с лекар физиотерапевт.

На 45год. съм. От около година се прегърбвам. Казаха ми, че е“вдовишка гърбицa“.
Cвързана ли е с остеропорозата или с това че имам ревматизъм ставна форма? Кажете нещо повече и как мога да си помогна?Може ли да предизвика главоболие?

Отговор: Деформацията на гръбначния стълб в тази възраст е много вероятно да бъде причинена от начални остеопоротични изменения. Необходимо е да направите изследване за костна плътност (остеоденситометрия) и след това да проведете профилактична или лечебна физкултура в зависимост от резултата. Самата деформация на гръбначния стълб може да предизвиква главоболие.

Аз съм на 26 години, моята майка и моята баба страдат от остеопороза. И тъй като това заболяване се предава генетично, какви мерки мога да взема аз и сестра ми, за да намаля вероятността да се разболея и аз?
Отговор: Необходимата профилактика включва правилен хранителен режим, подходящи хранителни добавки, редовно провеждане на някакъв вид физическо натоварване, туризъм или разходки сред природата, слънчеви бани. При поява на ставни оплаквания трябва да се консултирате с лекар.

От няколко месеца имам болки в лявата част на тялото. Боли ме основно в лявата част на гърба, като болката се концентрира някъде в областта на плешката. Схваща ми се ръката, боли ме главата. Болката често продължава надолу към кръста и по левия крак. Ходила съм по всякакви лекари. Някои предполагат, че е дископатия, други плексит, трети неврологично. Изследванията от рентгеновта снимка показват, че имам „лебедова шия“ и изглаждане на прешлените. Правиха ми ЕМГ, което показа, че имам увреждане на коренчеви окончания (С6). Ходих на физиотерапия, но не помогна за дълго. Имам и гръбначно изкривяване наляво, което даде основание на някои лекари да мислят, че е от него. Специфичното е, че болката ми се появява основно в седнало положение и рядко е едновременно горе и долу. Моля ви за мнение и предположение (знам, че няма как диагноза по този начин) и да ме посъветвате какви мерки да предприема. Последният лекар каза, че трябва да си направя ярдреномагнитен резонанс, но все още не съм.

Отговор: Оплакванията Ви са разнообразни и доста сериозни, поради което без преглед не мога да дам отговор на въпросите Ви. Моля заповядайте в Токуда болница в отделението по физикална и рехабилитационна медицина на преглед след предварително записване на тел: 403 4925. 

3 коментарaДобави коментар »

Мочева

От Мочева20.03.2008, 20:35 ч.

какво може да ми кажете за сколиозата и радикулопатията?

Виж всички коментари за "Лечебна физкултура при остеопороза - отговори".

Още от "Консултации"

Хибриден подход за лечение на артериални запушвания - отговори

Хибриден подход за лечение на артериални запушвания - отговори

Отговорите на д-р Васил Червенков на зададените от вас въпроси.

Термо-масажна терапия - консултации

Термо-масажна терапия - консултации

Консултации на тема "Термо-масажна терапия" с д-р Икономова, началник отделение „ Физикална терапия и рехабилитация” в МБАЛ „Токуда Болница София”.

Кинезитерапия в кърмаческа възраст - отговори

Кинезитерапия в кърмаческа възраст - отговори

Отговорите на Яна Раковска по темата „Кинезитерапия в кърмаческа възраст“