Инфекции на пикочните пътища - отговори

74 коментара0/5

Отговорите на д-р Добрева на въпросите, които зададохте към нея.

6827_2.jpg
Консултант: Д-р Недялка Добрева
Завеждащ сектор „Нефрология”


Завършила е МУ-София през 1976г. Има две специалности – „Вътрешни болести” и „Нефрология”. Има 30-годишен опит като нефролог у нас и в чужбина. В периода 1986 – 1990 година е работила в Берлин, в Центъра по нефрология, диализа и бъбречни трансплантации.
Има защитена дисертация в областта на трансплантациите. В отделението е от откриването на МБАЛ „Токуда Болница София”.
 • Баба ми много често става вечер, поне по 5-6 пъти и не спи цяла вечер. Възрастна е, на 75г. Водихме я на лекар, казаха, че е от възрастта? Препоръчайте лекарства!
Отговор: При възрастни жени това е често срещано оплакване. Препоръчвам консултация с гинеколог – възможно е да има смъкване на влагалището и матката, които да притискат пикочния мехур и да предизвикват тези смущения. Това може да бъде и причина за по-чести инфекции на пикочните пътища.


 • Редно ли е да се провежда лечение при следните резултати от изследвания на урина-наличие на епителни клетки и 5-6 левкоцита(седимент).Искам да отбележа,че това са резултати след лечение на остър пиелонефрит(имам и цветна снимка на бъбреците-всичко е в норма).Може ли вече тук да говорим за хронифициране на пиелонефрита?
Отговор: При такива резултати не се налага антибиотично лечение. Необходимо е обаче да се консултирате с гинеколог – при наличие на бяло течение, то трябва да се лекува, защото левкоцити и епителни клетки в урината се появяват, ако имате гинекологичен проблем.

 • Дъщеря ми е на 5 години и страда от цистит. Винаги, когато настине й се появява. Лекарите казват, че е слабост на организма, но аз не вярвам, че не може да се лекува. Аз имам хроничен цистит, особено след контакт, но при нея е още рано. Дайте съвет, моля!

Отговор: Консултирайте се с детски нефролог. В болницата има такъв специалист – доц. Маруся Лилова

 • Дъщеря ми е на 5 години и вечер се напикава. Водила съм я на лекар, но лекарите казват, че изследванията са добри и проблемът не е физиологичен. Аз обаче се притеснявам, защото вече е голяма. Бих искал да знам Вашето мнение.
Отговор: Консултирайте детето с детски нефролог. Какви изследвания са добри – само на кръв и урина, или е изключена аномалия на пикочните пътища? Ако не е изключена т. нар. спина бифида, направете рентгенова снимка на прешлените – лумбален и сакроилиачен сегмент. В случай, че подобни отклонения от нормата не се установяват, проблемът би следвало да отзвучи на напредване на възрастта на детето. Медикаменти би следвало да бъдат назначени само от специалист – детски уролог.

 • Имам малък камък в десния бъбрек, по-точно в уретера. Правиха ми рентгенова снимка и изследвания. Преди 2 години ми бе премахнат камък с този метод,сега отново се установи камък в уретера. В болница "Токуда" прави ли се ЕКСТРАКОРПОРАЛНА ЛИТОТРИПСИЯ и има ли клинична пътека по НЗОК?
Отговор: Да, в болница „Токуда” има апарат за литотрипсия, по принцип има такава клинична пътека по НЗОК. Конкретно за нашата болница – очакваме сключване на договор с НЗОК по тази клинична пътека за предстоящата година – най-вероятно от пролетта на 2008 г.

 • Имам прекаран пиелонефрит в детска възраст. През какъв период от време трябва да правя изследвания и има ли ограничения за лечения с антибиотик?
Отговор: Прекаран веднъж в живота пиелонефрит не означава хроничен пиелонефрит. Бихте могли да си направите изследвания когато пожелаете. Няма препоръчителен период, през който да се изследвате, но ако желаете веднъж годишно изследвайте урина и кръв – кръвна картина, креатинин, пикочна киселина. При наличие на левккоцити и бактерии в урината, изследвайте и стерилна урина.

 • От десет години имам проблем с много често уриниране. Сега съм на 30. Ходила съм на лекари и изследванията ми са добри. Никой не открива проблем. Вече не знам какво да правя. Моля за съвет.
Отговор: Зависи какво разбирате под „често уриниране” – през минути, през половин час или час-два.Какво количество урина отделяте с всяка порция? Ставате ли през нощта? Приемате ли голямо количество течности? Имате ли друго заболяване – например диабет? Бихте могли да се консултирате с уролог – да се направи функционално изследване на пикочния мехур и при нарушения във функцията на сфинктерите на мехура да се препоръча лечение. По-честото уриниране може да бъде физиологична проява. В такъв случай лечение не можете да провеждате.

 • Имам парене при ходене по малка нужда. Преди време ми откриха пилонефрит. Възможно ли е пак да имам,защото адски ме болят бъбреците? Може ли да е цистит?
Отговор: Препоръчвам Ви да направите изследване на урината си – седимент, стерилна урина. Ако има промени, говорещи в полза на възпалителен процес, проведете лечение според установената чувствителност на бактериалния причинител към антибиотик. Проведете лечението достатъчно дълго, за да не рецидивира инфекцията.

 • При уриниране ме боли точно по средата между двата яйчника. Тази болка се проявява, когато ми се ходи до тоалетна или при уриниране? Опасно ли е? Какво да правя?
Отговор: Консултирайте се с гинеколог, такава болка може да бъде проява на гинекологично заболяване.

 • Наскоро ми правиха профилактичен преглед с някакъв апарат за нелинейна диагностика. Откриха ми хроничен цистопиелит. Искам да попитам това много ли е опасно,с какво се лекува и въобще дали се лекува? Какви мерки трябва да взема относно тази болест. Пролетта си правих изследвания и ми казаха ,че имам дребни уратни камъни в десният бъбрек.
Отговор: Консултирайте се с нефролог. Направете си необходимите изследвания. Какви камъни имате може да се каже само ако се изследва химически камък, който сте изпикали. А диагнозата цистопиелит в съвременната нефрология не съществува.

 • От доста време ходя често по малка нужда.Почти всяка сутрин усещам вътрешна тежест на кръста. Преди година родих и по време на бременността имах температура и болки в бъбреците -излекуваха ме тогава,но честото уриниране продължава. Направих си обикновени изследвания на урината и са добри. Има ли повод да се притеснявам?
Отговор: Преценете дали болката е от бъбреците. Кръста боли и при наличие на дископатия. Особено като сте майка на малко дете, налага се да се натоварвате физически през деня.

 • От известно време имам проблем с ходенето по малка нужда. Не уринирам често,нито имам парене,но в момента в който усетя че ми се ходи до тоалетната,трябва да отида на секундата,не мога да се сдържам. Какъв може да е проблемът?
Отговор: Направете функционално изследване на пикочния мехур. Такова се прави от уролог.


 • Живея в Германия и поне веднъж в годината получавам цистит, понякога доста тежък с отделяне на кръв при уриниране. В момента страдам от същото оплакване. Вече за втори път ми изписват един и същи антибиотик, за който гинекологът ми в България казва, е е слаб и не ме излекува напълно. Казва се: Cotrimoxazol AL forte. Приемам го 10 дни. Въпросът ми е какво трябва да направя, за да се излекувам? Днес ми е последен ден от приема на антибиотика, а продължавам да изпитвам болка при уриниране и ниско долу в корема тежест, и отделям прекалено малко количество урина. Доколкото съм чувала, след повторно предписване на същия антибиотик, организма става резистентен и антибиотикът не действа?
Отговор: Често рецидивиращите цистити изискват по-продължително лечение – до няколко месеца, с подбор на медикаменти според антибиограмата от исзледването на стерилната урина. Наред с това се включват ваксини, билкови отвари, алкализиращи урината медикаменти. Понякога 10 дневен курс на лечение е недостатъчен, затова консултирайте се с нефролог, който да определи схема на лечение.

 • Аз съм на 24г с хроничен пилонефрит съм вече от 2 години, пих какви ли не лекарства,билки и отвари. Накрая ходих на екстрасенс и той ми каза да пия чай от царевична коса-14 дни и мечо грозде-месец и половина. Горе-долу се оправих,остана само болката в кръста, която се засилва преди да ми дойде цикълът. За 1 година 2 пъти имах цистит и то доста лошо беше,пишках кръв и след употребата на антибиотик се оправях. Въпросът ми към Вас е следният-болката в кръста може ли да се излекува по някакъв начин или ще си я има завинаги и как мога да избегна тежката форма на цистит?
Отговор: Болката в кръста може да бъде не само бъбречна болка, а да е по типа на дископатия. Консултирайте се с нефролог.

 • Лекува ли се обострен пилонефрит,хидронефроза-3с. Тъй като имам и тбц. на бъбреците със засягане на надбъбреци. От 3г. съм със стендове - Д.Д., които ми сменят на всеки 3месеца, хемутория, хипокорцицизъм...13години ме лекуват,имам операции, но резултат няма. Всичко ме боли,нямам апетит,не мога да спя,схващам се и др. Моля за съвет и консултация!
Отговор: проблемите Ви са от компетенцията на уролог.

 • Съпругът ми има "плаващи бъбреци" и е със слабо телосложение. Казали са му, че при надебеляване нещата ще се оправят, но той не може да надебелее. Интересува ме има ли някакъв друг начин за лечение.
Отговор: Зависи каква е степента на подвижност на бъбреците и явяват ли се усложнения, причинени от тяхната подвижност – напр. чести инфекции, болки и пр. При липса на такива, лечение не се препоръчва. Действително, напълняването е начин за намаляване на тяхната подвижност. Оперативното фиксиране не е препоръчително.

 • Имам отоци по ръцете,краката и клепачите. Това означава ли, че задържам течности и какво да предприема. Понякога имам чести позиви за уриниране, но всъщност не отделям много урина.
Отговор: Консултирайте се с нефролог – при по-подробен разпит и назначени по-подробни изследвания би могло да се каже на какво се дължат оплакванията Ви.

Въпросите бяха прецизно подбрани според темата на консултациите и компетенцията на специалиста. Въпросите, на които не е отговорено, не са били в областта на д-р Добрева.

74 коментарaДобави коментар »

zizie

От zizie18.11.2014, 21:04 ч.

Здравей, имам проблем подобен на твоя. Искам да те питам как се излекува или още не си? Благодаря ти предварително!

Виж всички коментари за "Инфекции на пикочните пътища - отговори".

Още от "Консултации"

Протезиране на колянната става - отговори

Протезиране на колянната става - отговори

Отговорите на д-р Васил Яблански на зададените от вас въпроси.

Ритъмно-проводни нарушения - отговори

Ритъмно-проводни нарушения - отговори

Отговорите на д-р Иво Петров на зададените от вас въпроси.

Заболявания на простата - отговори

Заболявания на простата - отговори

Отговорите на д-р Давидов на зададените от вас въпроси.