Инфекции на пикочните пътища

22 коментара2/5

Консултант: Д-р Недялка Добрева

6827_1.jpgОрганите на отделителната система са бъбреците, уретерите, пикочният мехур и уретрата. Те често са обект на бактериално възпаление. Някои анатомични и функционални особености при двата пола благоприятстват по-честото развитието на бактериалната инфекция и определят тежестта на протичане на заболяването. Наред с това, вродени аномалии, рефлукси, функционални нарушения в уродинамиката на пикочните пътища, съпътстващи травми, бременност, бъбречно-каменна болест, заболявания на простатната жлеза и дебелото черво, някои обменни и съдови заболявания и др. могат да усложнят болестта – усложнени пикочни инфекции. Затова заболеваемостта от инфекции на уринарния тракт показва определена връзка с пола и възрастта. При възрастните между 18 и 30 години боледуват по-често жените (бременност, раждания) , докато при мъжете заболяването зачестява към 60 години във връзка със съпътстващи заболявания на простатната жлеза.

Според това кой орган е засегнат, говорим за долноетажни уроинфекции – цистит и уретрит и горноетажни инфекции на отделителната система – пиелонефрити.

Неусложнените инфекции на долните пикочни пътища – цистит, уретрит, простатит са едни от най-разпространените инфекции при хората. Клинично те се изявяват с различно по сила парене, често болезнено и мъчително уриниране с отделяне на малки порции урина, тяжест или болка над симфизата, понякога и в кръста. На лице са и промени в лабораторните изследвания – наличие на бактерии, левкоцити и епителни клетки в уринния седимент, нискостепенна протеинурия (белтък в урината), при микробиологично изследване на урисната се изолира микробния причинител. Рядко се установяват промени в кръвната картина.

Често причина за оплаквания, свързани с уринирането е инфекция на един или двата бъбрека – остър пиелонефрит. Клинично той се проявява с повишаване на температурата до 39 – 40 градуса, с разтрисане, болки в кръста. Обикновено урината помътнява, променя цвета си, придобива неприятна миризма. При изследване в уринния седимент се намират бактерии, левкоцити и епителни клетки, цилиндри, количеството на белтъка може да достигне до 3 гр./24 ч. При изследване на стерилна урина се изолира микробния причинител. Наред с това се установяват отклонения в лабораторните показатели на кръвта – ускорена утайката, завишен брой левкоцити, завишени стойности на CRP. Провеждането на лечение в тези случаи е абсолютно необходимо. Прилагат се антибактериални средства – антибиотици и химиотерапевтици, чиито подбор става въз основа на микробиологичното изследване с изолиране на причинителя и определяне на неговата чувствителност към различните медикаменти.

Често повтарящи се бъбречни инфекции водят до хронифициране на пиелонефрита. В бъбречния паренхим настъпват трайни и необратими структурни промени, които водят след себе си и до нарушения във функцията им. Затова своевременната и правилна диагноза, адекватното лечение на активните инфекции на пикочните пътища и отстраняване на обструкция (конкременти, стиктури, простата при мъжете и др.), са предпоставка за благоприятния изход от заболяването.

Не рядко се намира несъответствие между тежестта на оплакванията на пациентите и промените в лабораторните показатели. При микробиологично изследване на урина на някои пациенти се изолират бактерии, без те да имат оплаквания – говорим за асимптомна бактериурия. Такава често се среща при диабетици. Те губят захар с урината, което е благоприятна причина за развитие на бактерии в урината. Обикновено липсват лабораторни прояви, говорещи за възпалителна реакция на тъканите (левкоцити, белтък, цилиндри). В такива случаи провеждане на активна антибактериална терапия е неоправдана.

Най-честият причинител на пикочна инфекция е Е. коли – около 90% от случаите. Това се свързва с чревния произход на микроорганизма, възможността му да мигрира в пикочната система и високата му растежна скорост в урината. По-късата уретра при жените улеснява този процес, затова заболяването е привилегия на женския пол от най-ранна детска възраст.

В урината може да бъдат изолирани протеус, клебсиела, ентерококи, стафилококи, гъбички и др. Инфекцията може да бъде и смесена.

В резюме:

Не всяка бактериурия е опасна и изисква лечение

Зад всяка незначителна бактериурия и леко изявени клинични прояви може да се крие бъбречно заболяване. Затова и несериозни отклонения в лабораторните показатели и леко изразени оплаквания изискват точно клинично изясняване , което да е предпоставка за едно оправдано провеждане на лечение.

6827_2.jpgКонсултанат: Д-р Недялка Добрева, дм
Завеждащ сектор „Нефрология”


Завършила е МУ-София през 1976г. Има две специалности – „Вътрешни болести” и „Нефрология”. Има 30-годишен опит като нефролог у нас и в чужбина. В периода 1986 – 1990 година е работила в Берлин, в Центъра по нефрология, диализа и бъбречни трансплантации.
Има защитена дисертация в областта на трансплантациите. В отделението е от откриването на МБАЛ „Токуда Болница София”.


Задайте своите въпроси към Д-р Добрева, до 25.01.2008

Отговорите на въпросите ще бъдат публикувани в rozali.com

22 коментарaДобави коментар »

Ани

От Ани29.05.2009, 15:06 ч.

Здравейте моят въпрос е дали може при такава инфекция да закъснее менструацията и колко дена максимум е допустимо Благодаря предварително

Виж всички коментари за "Инфекции на пикочните пътища".

Още от "Консултации"

Лумбална (поясна) дискова херния 

Лумбална (поясна) дискова херния 

Консултация с д-р Славомир Кондов на тема "Лумбална (поясна) дискова херния"

Лечение на заболяванията на периферните артерии - отговори

Лечение на заболяванията на периферните артерии - отговори

Отговорите на д-р Васил Червенков на зададените от вас въпроси.

Ендопротезиране на тазобедрена става

Ендопротезиране на тазобедрена става

Консултация с д-р Васил Яблански на тема "Ендопротезиране на тазобедрена става"