Инфекции на пикочните пътища

22 коментара2/5

Консултант: Д-р Недялка Добрева

6827_1.jpgОрганите на отделителната система са бъбреците, уретерите, пикочният мехур и уретрата. Те често са обект на бактериално възпаление. Някои анатомични и функционални особености при двата пола благоприятстват по-честото развитието на бактериалната инфекция и определят тежестта на протичане на заболяването. Наред с това, вродени аномалии, рефлукси, функционални нарушения в уродинамиката на пикочните пътища, съпътстващи травми, бременност, бъбречно-каменна болест, заболявания на простатната жлеза и дебелото черво, някои обменни и съдови заболявания и др. могат да усложнят болестта – усложнени пикочни инфекции. Затова заболеваемостта от инфекции на уринарния тракт показва определена връзка с пола и възрастта. При възрастните между 18 и 30 години боледуват по-често жените (бременност, раждания) , докато при мъжете заболяването зачестява към 60 години във връзка със съпътстващи заболявания на простатната жлеза.

Според това кой орган е засегнат, говорим за долноетажни уроинфекции – цистит и уретрит и горноетажни инфекции на отделителната система – пиелонефрити.

Неусложнените инфекции на долните пикочни пътища – цистит, уретрит, простатит са едни от най-разпространените инфекции при хората. Клинично те се изявяват с различно по сила парене, често болезнено и мъчително уриниране с отделяне на малки порции урина, тяжест или болка над симфизата, понякога и в кръста. На лице са и промени в лабораторните изследвания – наличие на бактерии, левкоцити и епителни клетки в уринния седимент, нискостепенна протеинурия (белтък в урината), при микробиологично изследване на урисната се изолира микробния причинител. Рядко се установяват промени в кръвната картина.

Често причина за оплаквания, свързани с уринирането е инфекция на един или двата бъбрека – остър пиелонефрит. Клинично той се проявява с повишаване на температурата до 39 – 40 градуса, с разтрисане, болки в кръста. Обикновено урината помътнява, променя цвета си, придобива неприятна миризма. При изследване в уринния седимент се намират бактерии, левкоцити и епителни клетки, цилиндри, количеството на белтъка може да достигне до 3 гр./24 ч. При изследване на стерилна урина се изолира микробния причинител. Наред с това се установяват отклонения в лабораторните показатели на кръвта – ускорена утайката, завишен брой левкоцити, завишени стойности на CRP. Провеждането на лечение в тези случаи е абсолютно необходимо. Прилагат се антибактериални средства – антибиотици и химиотерапевтици, чиито подбор става въз основа на микробиологичното изследване с изолиране на причинителя и определяне на неговата чувствителност към различните медикаменти.

Често повтарящи се бъбречни инфекции водят до хронифициране на пиелонефрита. В бъбречния паренхим настъпват трайни и необратими структурни промени, които водят след себе си и до нарушения във функцията им. Затова своевременната и правилна диагноза, адекватното лечение на активните инфекции на пикочните пътища и отстраняване на обструкция (конкременти, стиктури, простата при мъжете и др.), са предпоставка за благоприятния изход от заболяването.

Не рядко се намира несъответствие между тежестта на оплакванията на пациентите и промените в лабораторните показатели. При микробиологично изследване на урина на някои пациенти се изолират бактерии, без те да имат оплаквания – говорим за асимптомна бактериурия. Такава често се среща при диабетици. Те губят захар с урината, което е благоприятна причина за развитие на бактерии в урината. Обикновено липсват лабораторни прояви, говорещи за възпалителна реакция на тъканите (левкоцити, белтък, цилиндри). В такива случаи провеждане на активна антибактериална терапия е неоправдана.

Най-честият причинител на пикочна инфекция е Е. коли – около 90% от случаите. Това се свързва с чревния произход на микроорганизма, възможността му да мигрира в пикочната система и високата му растежна скорост в урината. По-късата уретра при жените улеснява този процес, затова заболяването е привилегия на женския пол от най-ранна детска възраст.

В урината може да бъдат изолирани протеус, клебсиела, ентерококи, стафилококи, гъбички и др. Инфекцията може да бъде и смесена.

В резюме:

Не всяка бактериурия е опасна и изисква лечение

Зад всяка незначителна бактериурия и леко изявени клинични прояви може да се крие бъбречно заболяване. Затова и несериозни отклонения в лабораторните показатели и леко изразени оплаквания изискват точно клинично изясняване , което да е предпоставка за едно оправдано провеждане на лечение.

6827_2.jpgКонсултанат: Д-р Недялка Добрева, дм
Завеждащ сектор „Нефрология”


Завършила е МУ-София през 1976г. Има две специалности – „Вътрешни болести” и „Нефрология”. Има 30-годишен опит като нефролог у нас и в чужбина. В периода 1986 – 1990 година е работила в Берлин, в Центъра по нефрология, диализа и бъбречни трансплантации.
Има защитена дисертация в областта на трансплантациите. В отделението е от откриването на МБАЛ „Токуда Болница София”.


Задайте своите въпроси към Д-р Добрева, до 25.01.2008

Отговорите на въпросите ще бъдат публикувани в rozali.com

22 коментарaДобави коментар »

Ани

От Ани29.05.2009, 15:06 ч.

Здравейте моят въпрос е дали може при такава инфекция да закъснее менструацията и колко дена максимум е допустимо Благодаря предварително

Виж всички коментари за "Инфекции на пикочните пътища".

Още от "Консултации"

Инфекции на горните дихателни пътища

Инфекции на горните дихателни пътища

Консултации на тема "Инфекции на горните дихателни пътища" с Д-р Масларска, специалист в МБАЛ "Токуда"

Миниинвазивната хирургия – авангардните операции в полза на пациента

Миниинвазивната хирургия – авангардните операции в полза на пациента

Консултации на тема "Миниинвазивната хирургия"

Нехирургично лечение на стареещата кожа – отговори

Нехирургично лечение на стареещата кожа – отговори

Отговорите на д-р Росица Денчева, д.м. на зададените към нея въпроси.