Физикална терапия при болки в коляното - отговори

2 коментара0/5

Отговорите на д-р Виолетка Икономова на зададените към нея въпроси.


Консултант: Д-р Виолетка Икономова
Началник отделение „ Физикална терапия и рехабилитация” в МБАЛ „Токуда Болница София”


Завършила е медицина в МУ-София през 1987 година. През 1991 й е призната специалност „Физикална терапия и рехабилитация”.
Първите години след завършването си работи по разпределение в Кюстендил. От 1993 до 2006 година практикува в УМБАЛ „Царица Йоанна”.
Завършила е допълнителни курсове по рефлексотерапия, иглотерапия, лазертерапия и акупресура, мануална терапия, електродиагностика и електростимулация. Оглавява отделението по „Физикална терапия и рехабилитация” в МБАЛ „Токуда Болница София” от откриването й.


Каква може да е причината за болки и подуване в областта на коленете без да е имало по-специално физическо натоварване? Възможно ли е от височина, килограми или смяна на времето?

Отговор: Причините могат да са много – износване на ставния хрущял, ошипяване, постинфекциозен артрит, ревматоиден или псориатичен артрит, много често промяната на времето (студено, влажно). Друга важна причина са наднормените килограми др. Задължително при първи симптоми се прави рентгенова снимка.

На какво могат да се дължат болките в коленете след физическо натоварване?

Отговор: След физическо натоварване болки има породени от причините посочени във въпрос №1, но също така и много увреди на меките тъкани, участващи в структурата на ставата – ставна капсула, връзки, менискуси, инсерции, мускули. Те могат да се увредят и без да има директна травма.

Какво представлява заболяването остеопороза? Най-добрият метод за лечение? Може ли проблемите със ставите, и по специално остеопорозата, да са наследствени? Как да предотвратим появата на проблеми, ако някой от родителите е страдал от подобна болест?

Отговор: Остеопорозата е системно заболяване на костите изразяващо се в разреждане на костната плътност, породено от различни причини. Доказва се с остеоденситометрия. Важна е ранната диагностика и адекватното съвременно медикаментозно лечение. Неразделна част от лечебния и поддържащ процес е лечебната физкултура проведена от специалист и индивидуално съобразена с оплакванията на всеки пациент.

На какво се дължи болка в пръстите и китката след продължителна работа с компютър или друг вид дейност, която натоварва дланта?

Отговор: Тези оплаквания са много чести напоследък. Дължат се на пренапрежение на мускулите, сухожилията и техните залавни места за костта. Това води до нарушаване на тяхното кръвоснабдяване и загубата на еластичността им.

Възможни ли са болки в кръста и ставите при наближаване на менопауза? Какви мерки да се вземат?

Отговор: Това е една от честите причини за болки в ставите, поради хормоналната промяна в организма на жената. Точно тогава е и началото на остеопорозата. Мерките са ясни – ранна диагностика и адекватна медикаментозна и физикална терапия.

На какво може да се дължи болка и „скърцане“ в рамото? Какво лечение се препоръчва?

Отговор: Причини могат да бъдат – претоварване, ошипяване, възпаление, както на ставата, така и на мускулите и сухожилията около ставата. Препоръчва се покой, лечение с НСПВС и, в подострия стадий, физиотерапия и рехабилитация.

Какво да се предприеме при силни болки в ставите? Първата стъпка?

Отговор: Консултация със специалист – ортопед или ревматолог.

Възможно ли е приложението на физикалната терапия за други ставни проблеми освен болките в коляното?

Отговор: Коленната става е само една малка част от показанията за лечение с физикална терапия. Всички ставни заболявания от различно естество могат да се повлияят от физиотерапия и рехабилитация.

Помагат ли спортове като йога и каланетика за пациенти със ставни проблеми?

Отговор: Да помагат, но само когато се прилагат под ръководството на специалисти и са съобразени със стадия и степента на заболяванията.

Какво лечение ще препоръчате за пациент с псориатичен артрит, освен лечение с флостерон?

Отговор: В подострия и извън пристъпния период различни средства на физиотерапията помагат – йонофореза, ултразвук, лазертерапия, магнитотерапия и др.

Какво лечение е препоръчително за гонартроза? Помага ли лечебното гладуване?

Отговор: Лечебното гладуване би могло да има ефект в началните стадии на заболяването. В по-късните етапи се препоръчва отбременяване на тежестта върху ставата чрез намаляване на телесното тегло или носене на помощно средство(бастун, канадка или патерици), двукратно годишно балнео- и физиолечение с едновременно медикаментозно лечение с НСПВС и в напредналите стадии смяна на коленната става.

Възможно ли е ошипяването на врата да предизвика главоболие? Какво лечение е препоръчително?

Отговор: Много честа причина за главоболие е ошипяването на врата. От физикалните средства за предпочитане са масаж, лечебна физкултура и др.

След изкълчване на глезен възможно ли е да се излекува напълно засегнатото място? По какъв начин? Или мястото е нормално да остане уязвимо години наред, дори да е чувствително към студа?

Отговор: Ако навреме са взети всички мерки за лечение на травмирания глезен е възможно и напълното му излекуване. Много често обаче хората не обръщат достатъчно внимание на такива травми и процеса хронифицира.

Каква рехабилитация е подходяща в домашни условия след ендопротезиране на коляно?

Отговор: Постепенно натоварване на оперирания крак при ходене и упражнения за поддържане на мускулатурата на бедрото и подбедрицата. Желателно е тя да се провежда под контрол на рехабилитатор.

Какви възможности се предлагат за пълно възстановяване на пациент след късане на сухожилие и последвала операция?

Отговор: След имобилизацията се започва рехабилитация и ултразвук с подходящ гел на оперативния цикатрикс.

Какво означава диагнозата"Миофасциален болков синдром"?

Отговор: Болка породена от възпалителен процес на мускулите и техните обвивки в следствие на претоварване или продължително обездвижване. Изразява се с болка при движение и се повлиява най-добре от масаж, раздвижване и физиотерапия.

Какво лечение да се предприеме при изхвъркване на кокалчето на ходилото? Появила се е болка в крака и изкривяване на палеца.

Отговор: В началото се предписват коригиращи стелки и разделители на пръсти, меки, широки и удобни обувки, физиотерапия за премахване на възпалителен процес, ако има такъв и, ако процесът продължава, се стига до оперативна интервенция.

Най-добро лечение за ревматоиден артрит 2-ра степен?

Отговор: Показани са всички фактори на физикалната терапия, рехабилитацията и балнеолечение когато процесът не е активен.

Какво да се предприеме след поставяне на диагноза „остеопения“?

Отговор: Подходящ хранителен и двигателен режим, прием на калциеви препарати в комбинация с вит. Д, слънчеви бани.

Изготвяте ли индивидуални програми за гръбначни изкривявания в болница „Токуда“?

Отговор: Да, в Отделението по физикална терапия и рехабилитация се провеждат както групови така и индивидуални занимания при деца с гръбначни изкривявания. Освен изправителната лечебна гимнастика, лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина назначава допълнителни процедури, ако се налага.

Въпросите бяха прецизно подбрани и обобщени. Някои запитвания бяха твърде конкретни и он-лайн консултацията не е достатъчна, за да може да се даде компетентен отговор.
За всички зададени въпроси се препоръчва преглед при специалист.

2 коментарaДобави коментар »

V

От V16.07.2008, 16:24 ч.

Здравеите ако е удобно ми пи6ете на емаила mti_ndk@abv.bg за да оставите вашиат номер за консултациа предварително благодариа

Виж всички коментари за "Физикална терапия при болки в коляното - отговори".

Още от "Консултации"

Как да престанем да прецакваме живота си сами?

Как да престанем да прецакваме живота си сами?

Един сеанс с д-р Димитър Тенчев

Протезиране на колянната става - отговори

Протезиране на колянната става - отговори

Отговорите на д-р Васил Яблански на зададените от вас въпроси.

Как се лекува киста на млечната жлеза?

Как се лекува киста на млечната жлеза?

Доказана е връзката между доброкачествените образувания на млечната жлеза и нарушенията в хормоналния баланс на организма или съществуващи гинекологични заболявания.