Подход при заместване на липсващи зъби - отговори

14 коментара4/5

Отговорите на д-р Емил Костов на зададените от вас въпроси.


На 35 г. съм. Преди месец усетих, а и видимо се измени положението на предните ми зъби. Ходих на преглед при ортодонт и той каза, че няма обяснение за моето състояние. Направих си панорамна снимка и там добре се виждаше, че последният ми мъдрец (друготе 3 са поникнали) е израснал в костта. Казаха ми, че е възможно той да размества долните зъби, но нямат обяснение за горните, а там положението е още по-зле. Не страдам от пародонтоза. Казаха ми, че операцията и отстраняването на този мъдрец е доста болезнена и, ако не ми създава проблеми, няма смисъл да се подлагам на това. Не знам каква е причината за разместването на зъботе ми и какво да предприема с отстраняването на мъдреца. Какво ще ме посъветвате?
Отговор: Необходимо е да се направи консултация и да се направи рентгенография, за да се отговори максимално точно на Вашия въпрос.

Имам един липсващ зъб, който е близо до предните и като се усмихна зейва една дупка, която не е много приятна. Искам да попитам колко ще ми струва един имплант и къде може да се направи, че тук в моя град няма такива специалисти?
Отговор: Около 1500 лв.

Миналата година ходих на зъболекар, но при правенето на  зъбите ми премахна два горни зъба. Зъбите не са един до друг, единият зъб е от единия край, а другия от другия. Сега имам празно пространство и въпроса ми е може ли да се запълни празното пространство с поставяне на такива винтчета или трябва да се пилят съседните два зъба и да се направи този липсващия и в същност да се окаже, че с този 1 липсваш правим още 2?
Отговор: По принцип може, но това установява на 100% само след дентален преглед.

Изградиха ми счупен зъб преди месец. Горната част е бяла, а вътрешната метална. След поставянето му получавам метален вкус в устата на моменти. На какво може да се дължи?
Отговор: Патогалванизъм

Голямата ми дъщеричка, която е на 5 годинки вече, като малка почти бебе падна от едно високо легло и си изби горно предно зъбче. На този етап мястото е празно между зъбките, няма никакви импланти и заместители. Въпросът, който така вече 4 години ме мъчи, е дали ще й поникне другото зъбче постоянното или няма. Казаха ни, че трябва да й направим снимка като стане на 5 год.и може би пролетта ще я направим, за да видим има ли зародиш изобщо. Друго мнение е, че няма вече да има зъбче там. Има ли наистина такава вероятност? Можете ли да ни посъветвате какво да правим? А също друго мнение е, че на дете до 18 години не може да му се прави изкуствен зъб (това при положение,че няма да изникне зъбчето). Моля Ви искрено за съвет.
Отговор: След направата на рентгенография може да Ви се даде точен отговор.

Аз съм на 65 години и с годините разстоянието между зъбите ми се увеличава. Има ли начин да коригирам това и колко ще струва ориентировъчно тази интервенция?
Отговор: Заповядайте на преглед, за да можем да Ви дадем точен отговор.

Как мога да стана пациент на доктора?
Отговор: Заповядайте на консултация при мен, записването се извършва на тел – 403 4932

Касае се за дете на 14 години. Трябва ли да се изчака да навърши 18 години, за да му се направят импланти?
Отговор: Да

Имам липсващ долен кътник от около 5 години. Близо 4 години бях с коронка, но тъй като не беше останало много от корена на която да се захване, с времето падна. От около година съм с дупка, в която все още стои щивта на коронката и част от корена на зъба. Нарочно не съм го вадила, за да не се затвори дупката, но въпросът ми е дали има ли опасност все пак да се получат някакви сраствания, изместване на съседни зъби и други проблеми? Осъзнавам, че като цяло проблемът трябва скоро да се реши, но за момента съм финансово затруднена и изчаквам подходящ момент. До колкото знам ще са ми необходими около 1000-1500лв.
Отговор: Да, може на околните насрещни зъби за да се разместят.

Моля да ми препоръчате метод за избелване на зъби, който да не уврежда емайла на зъбите?
Какво Ви е мнението за избелването на зъбите с шини в домашни условия?

Отговор: Всяко избелване се извършва с киселина няма начин да не влияе върху емайла, но до 72 часа се възстановява.

Дъщеря ми е на 11год. От няколко години има отчупено парченце от предния резец. Трябва ли да изчакаме из цяло да се развие на челюстта, за да изградим на зъба?
Отговор: Не

Аз съм на 25г. и лятото ми извадиха зъб, кое е по-добре - да си сложа имплант или да си направя мост? Още не съм решила, а времето минава и се притеснявам да не стане прекалено късно. Колко време след изваждането на зъб може да се направи мост/ до кога може да се отлага / и кое ми препоръчвате в моя случай?
Отговор: Зависи, много е индивидуално, но в 6-9 месеца е добре да се направи.

Имам много редки зъби и отгоре, и отдолу. Отвора между двата предни горни зъба е около сантиметър. Имах пародонтоза, която е вече излекувана. Има ли начин да ми се стеснят разстояноята между зъбите?
Отговор: Най-вероятно да, но е необходима консултация.

Направих си два моста на липсващи зъби и две коронки. От тогава започна моето ходене по мъките - между единия зъб и коронката се появи джоб, който почиствам винаги след хранене ,поставям и тампони но лошия дъх си остана, ходих при стоматолог и той ми обясни, че нямам проблеми с мостовите и коронкити са добре направени, но на мен ми се струва, че дъхът ми е лош, ползвам вода Коросодил, преди това Елгидиум, но всичко се променя временно. Моля Ви дайте ми съвет как да почиствам около коронките и моста зада нямам лош дъх, ползвам също и конец ако знаех какво ще ми се случи никога нямаше да ги сложа.
Отговор: Купете си интендентални четки.

Каква е цената на един имплант?
Отговор: 1500 лв.

При липса на шести зъб горе в дясно какви са най добрите варианти за заместване на зъба. Освен него липсва и мъдреца, който е изваден. Препоръчвате ли вариант за мост и колко точно зъби трябва да обхване или по-добрият вариант е имплант?
Отговор: Ако сте подходящ за имплант, ако не – мост, обхващащ съседните два зъба и липсващия.

Имам парадонтит (моят доктор ми каза „здрав парадонтит“, т.е.без усложнения). След приетите антибиотици - без кървене. Почиствам на шест месеца зъбен камък. Много Ви моля да ми кажете какво друго бих могла да предприема като лечение.
Отговор: Профилактиката е най- доброто, редовно посещение на зъболекар.

Лекуваха ми пулпит на зъб 6 долу в ляво. Извадиха нервите, но заради перфорация в костта се получи арсеникозна пародонтоза. Костта се стопи, а с нея отиде и част от венеца. Направиха ми операция. Извадиха зъба, изпилиха некротиралата кост до здрава. Заплатих за операцията доста прилична сума. Проблемът ми е едно огромно съмнение. Казаха ми, че ми поставят костен заместител, за да мога след време да сложа имплант на мястото на липсващия зъб. Операцията беше преди месец. До този момент обаче костта стои оголена отдолу на мястото на зъба и все така стопена. Как мога да разбера наистина ли ми е сложен такъв костен заместител или това е просто форма на спекулация. Венеца може ли да регенерира сам? Има ли възможност да разбера истината дали в действителност е поставен такъв заместител или просто само е изпилена некротиралата кост и сега следва да чакам само да заздравее мястото?
Отговор: Не можете.

Колко евентуално би струвало имплантиране на преден 4 зъб. От Русе съм,но се съмнявам че имаме такъв специалист като вас.
Отговор: 1500 лв.

14 коментарaДобави коментар »

kus

От kus04.03.2017, 20:59 ч.

На 21 съм. НА 14 годишна възраст ми изавдиха едния от пердните долни зъби. Причината за изваждането на зъба бешеизключително голямма киста, която ми обхващаше целите четри долни резци първи, първи и втори, втори при което...

Виж всички коментари за "Подход при заместване на липсващи зъби - отговори".

Още от "Консултации"

Лечение на болки в кръста и гърба при бременни - отговори

Лечение на болки в кръста и гърба при бременни - отговори

Отговорите на Денислав Спасов на зададените от вас въпроси.

Естествено хранене на кърмачето

Естествено хранене на кърмачето

Консултант: Д-р Радка Масларска

Инсайтинг интензивно дишане - отговори

Инсайтинг интензивно дишане - отговори

Отговорите на д-р Димитър Тенчев на зададените от вас въпроси.