Ендопротезиране на тазобедрена става - отговори

2 коментара1/5

Отговорите на д-р Васил Яблански на зададените от вас въпроси.


На баща ми му поставиха диагн
Протезиране на колянната ставаоза артроза на лявата тазобедрена става. Ходихме при няколко ортопеда и всеки дава различно мнение относно това дали да му бъде сменена ставата и не знаем какво точно да предприемем в момента. Къде бихме могли да направим консултация с Вас, за да знаем какво да предприемем, дали има нужда веднага да му се сменя ставата или може да се изчака още известно време, като пие през това време добавки?
Отговор: Консултация с наш специалист ортопед можете да направите след предварително записване по телефона – 02/403 49 18. Кабинетите работят по НЗОК, допълнителни здравноосигурителни фондове и свободен прием. Лекарите от екипа на отделението по Ортопедия и травматология, които консултират пациенти за ендопротезиране съм аз – д-р Яблански  и д-р Аделин Иванов.  

Майка ми има заболяване на Пейджет и износване на тазобедрена става. В болницата в Етрополе и тази с Горна Баня отказаха да й поставят изкуствена става поради големия риск, че костта не е здрава. Има ли някакво ново лечение, което да позволи поставянето на изкуствена става или поне да се облекчат болките? Трудно подвижна е, но ако има някаква надежда ще я доведа на преглед при вас?
Отговор: Бих Ви препоръчал консултация с наш специалист ортопед. Можете да се запишете на телефон 02/403 49 18.

Нормално ли е една година след операцията да не мога да се наведа и обуя чорап и завържа връзките на обувките си?Да чувствам болка в здравата тазобедрена става? Какви упражнения и физиотерапии са разрешени при ендопротезиране? Кои санаториуми са предпочитани при ендопротезиране?
Отговор: Необходима е оценка на Вашето състояние. След преглед с ортопед и физиотерапевт може да бъде уточнена програма за рехабилитация.

Упражненията с велоаргометър разрешени ли са при ендопротезиране. Нормално ли е да се получават контракции в горната част на бедрото? В резултат на това се получава блокаж на походката за кратко време.
Отговор: Да, разрешени са. Понякога се получават мускулни контракции, които могат да бъдат неутрализирани със съответната терапия. В последствие най-вероятно тези контрактури ще отпаднат и ще възстановите нормална походка.

Аз съм на 55 год. и по рождение имам луксация на двете тазобедрени стави. От 3 год. едва се придвижвам с патерици, а и болките са ужасни. Какво ще ме посъветвате?
Отговор: Необходима е консултация, на която да се проведе и дискусия за бъдещо лечение /евентуално ендопротезиране на ставите/. Вродената луксация на тазобедрените стави принципно не е противопоказиние за оперативно лечение.

Имам баща, който страда от коксартроза и на който предстои ендопротезиране на тазобедрена става(според ортопеди). Болките са постоянни и неповлияващи се от нищо. Интересува ме какво заплащат пациентите при този вид операция и как бихме могли да се свържем с вас за преглед, консултация и евентуално операция?
Отговор: Консултация с наш специалист ортопед можете да направите след предварително записване по телефона – 02/403 49 18. Кабинетите работят по НЗОК, допълнителни здравноосигурителни фондове и свободен прием. НЗОК покрива операцията и част от стойността на изкуствената става. Изборът на вида изкуствена става може да се направи при преглед и съответни рентгенови снимки.

Моят съпруг от една година има пробождащи болки в горната част на бедрата и лявото еамо. Обикаляхме по ортопеди и невролози и ни казаха, че е дископатия. Назначиха хи лечение с хапчета, инжекции и системи. Направиха ни куп рентгенови снимки, скенери и ЕМГ, но ефект няма. Последното мнение от специалист ортопед е, че има слабо кръвосъсирване на главите на ставите и се налага операция, която се състояла само от пробиване на каналчетата на  самите глави на ставите, но нас така и не ни е ясно как само с пробиване ще се спомогне това кръвосъсирване. Не трябва ли да има някакъв имплант или лечение с медикаменти. Какви са възможностите и начините за лечение според вас?
Отговор: Във Вашия случай най-вероятно се касае за ортопедичното заболяване, наречено „асептична идиопатична остеонекроза на бедрените глави”. При това заболяване се нарушава кръвоснабдяването на зони от бедрената глава. Протича през различни етапи. Настоятелно Ви препоръчвам своевременно да направите ядрено-магнитен резонанс на тазобедрени стави, който ще даде отговор за етапа на заболяването и възможностите за лечение. Операцията, която са Ви препоръчали, има за цел да възстанови кръвоснабдяването на засегнатите зони от костта. Успехът на тази интервенция и запазването на костната структура зависи в огромна степен от етапа на заболяването и своевременното провеждане на оперативното лечение. При напреднали стадии на болестта се налага ендопротезиране на увредената става. Медикаментозно лечение на този проблем засега не е открито.

След операция колко време продължават болките, кога ще спадне оттока и ще има ли в походката ми някаква разлика, ще мога ли да ходя нормално?
Отговор: Нормалната походока без болезненост се възстановява в повечето случаи след 2 месеца от операцията. Повлияването на оттока е пряко свързано с възстановяването на натоварването на мускулатурата на оперирания крак.

На 40 год. Съм, колко време ще ми е необходимо за възстановяване? Ще куцам ли пак?
Отговор: Нормалната походока без болезненост се възстановява в повечето случаи след 2 месеца от операцията. Нормалният следоперативен обем движения на оперираната става зависи и от състоянието на мускулатурата предоперативно – загубените в следствие на заболяването движения.  

2 коментарaДобави коментар »

1967

От 196701.07.2015, 15:21 ч.

Съпруга ми преди 6 седмици беше опериран в Горна Баня , сложиха му механична тазобедрена става . Чувства се добре няма болки , но така и не намерихме статия какви упражнения да прави сега . Правим упражненията които...

Виж всички коментари за "Ендопротезиране на тазобедрена става - отговори".

Още от "Консултации"

Козметични операции на носа

Козметични операции на носа

Консултация с доц. д-р Димитър Евстатиев на тема "Козметични операции на носа".

Подход при заместване на липсващи зъби - отговори

Подход при заместване на липсващи зъби - отговори

Отговорите на д-р Емил Костов на зададените от вас въпроси.

Да подготвим кожата за лятото - отговори

Да подготвим кожата за лятото - отговори

Отговорите на д-р Денчева на зададените към нея въпроси.