Хипертония - отговори

17 коментара3/5

Отговорите на проф. Светла Торбова на зададените от вас въпроси.


На 46 години съм. От няколко години имам проХипертонията –   повишено кръвно наляганеблем с кръвното налягане - да подчертая, че майка ми беше с високо кръвно налягане. След лекарска намеса мисля, че го нормализирам, но понякога дори ми е ниско или двете граници се приближават и, ако пия хапчетата без да съм мерила кръвно, ми е проблем. За това не ги пия сутрин, а при нужда.  
Отговор: Не е правилно такъв контрол на повишено артериално налягане. Ако Вашият лекар не може да предпише подходяша схема за лечение  само въз основа ва измиреното налягане в лекарския кабинет , необходимо е да  Ви  постави  холтер за 24 -часово проследяване на наляганвето и тогава да направи подходящата схема.

От 20 г. имам невроза, пила сьм много лекарства – ривотрил, лексотан и т.н. Винаги сьм била с много ниско крьвно 90-60. Преди сьм го вдигала при криза - паническа атака. Сега сьм на 42 г., имам ранна менопауза и пия противозачатьчни, за да поддьржам цикьла си. Крьвното ми е ниск, но го вдигам рязко на 150-100. Става изведньж и е много болезнено, получавам сьрцебиене, виене на свят, безпомощност, главоболие, треперене и мисля, че може да изгубя сьзнание, много горещо и силен задух. Страшно е, бях на кардиолог, той ми изписа хапчета за крьвно, каза, че е  начална хипертония, но аз сьм с ниско крьвно 90-60 и той каза тогава да не ги пия. Но аз вдигам крьвно рязко и от нищото. Какво да правя?
Отговор: Ако Вие имате проблеми, които са в обсега на психиатър – панически атаки и сте ве менопауза,  основното лечение трябва да се води от психиатър и гинеколог. При такива състояния  с добър ефект е н Кавинтон 10  мг 2 -3 табл дневно за период от 3 месеца.

Майка ми е на 58 години и е с хипертония от около 15 години. Холестеролът и е 7,2 и джипито й изписва тюлип и симвастатин, но и от двата препарата не се чувства добре – замаяност, безсъние, неспокойство. Какъв препарат бихте ми препоръчали с по малко странични явления?
Отговор: Това не са нежелани лекарствени реакции характерни за статините  като група, нито за симвастатина. Би могла да смени статина с друг  напр Ларус – но по лекарско предписание

Аз съм хипертоничка от повече от 20 години, а в момента съм на 47г. Генно обременена съм като хипертоник, но стойностите на кръвното ми налягане са много високи.Опитвали са лекари да ми сменят лекарствата, за д а видят кои най-добре ще ми влияят,,но без резултат. Двадесет години вземам хлофадон, но вече пия по 4-5 таблетки на ден и поддържам стойности 160/100. Пила съм енприл, атенолол, корвитол, вазопрен, каптоприл, ко-еналаприл, карвилекс и непомня още, но без резултат. Правих си изследване миналата година, нямам увредени органи, кръвните ми изследвания са много добри и вече не знам какво да правя.
Отговор: При такава резистентна хипертония обикновенно  е необходима комбинирана терапия от 3-4 и повече медикамента , която да включва : АСЕ инх/АРБ + калцие антагонист +диуретик+ хлофазолин в съответни дози и  приеми за да покрият денонощието.                 

Висока съм 165 см., а съм 85кг. Имам високо кръвно налягане от 42-годишна. Не употребявам алкохол, не се храня с хляб, много рядко ям сладко. Пия ,,Акупро"всяка вечер. Сутрин кръвното е нормално, а всяка вечер е поне 140/90, а понякога и до 160/100 стига. Вече съм на 48г. и тези стойности са нормални за личния ми доктор. Как да нормализирам кръвното си?
Отговор: Като първа стъпка увеличете дозата на  акупрото  и го приемайте 2 пъти дневно. При недостатъчен ефект да Ви прибавят втори медикамент.

От години страдам от високо кръвно налягане, достигащо понякога до 180/90. В момента съм с един бъбрек и камък в жлъчката. Приемам си редовно лекарствата за кръвното Коринитек, Лаприлен и Телетон. От три години получих пулсация зад ухото, която е изразена особено нощем. Доплерът показа - съхранена съдова проходимост и резистентност в двата МСБ, няма данни за стенози, ускорен кръвен ток в лява вертебрална артерия. Назначена терапия - Сибелиум 2Х1 таблети и Неолексан за сън по едно вечер. Имам и ошипяване. Това чувство, че непрекъснато ми помпи зад ухото и не мога да спя, свързано ли е с кръвното налягане? На 68 г. съм.
Отговор: Не

Майка ми е с високо кръвно налягане от 6 години, по предписание на личния лекар пие ежедневно Моноприл 10 мг. по половин сутрин и вечер. Вярно ли е това, което личната ни лекарака й е казала, че ще трябва да пие лекарствата за кръвно до живот или е възможно да се избави от този здравословен проблем и да не се налага приемът на медикаменти?
Отговор: Вярно е , хипертонията е лечимо, но неизлечимо заболяване. Ефикасно лечение означава нормализиране на стойностите с медикаменти.

На 42 год.съм. Преди 2 години започнах да качвам кръвното и пула ми се ускоряваше. Личния лекар ме прати на кардиолог невролог. Правиха ми прегледи, изследвания - всичко чисто
и ми изписаха тритейс 0,5 по едно сутрин, но през миналия септември имах отново ускорен пулс и кръвно 160 на 100. И след около 15 мин. кръвното пада и пулса се нормализира. Минават няколко часа и пак същото. Отново прегледи, изследвания и пак нищо. Казаха ми ,че е на нервна почва и ми предписаха заедно с тритейса ксанакс 0,5 и ривотрил 0,5 за 6 месеца. През март ги спрях, но пак почти един път в месеца имам ускорен пулс. Трябва ли отново да почвам лекарствата или се нуждая от други изследвания?

Отговор: Не се нуждаете от други изследвания. Ако  ускореният пулс  се установява често могат да Ви прибавят Бета блокер

Подлежи ли на лечение кръвно на тийннейджър 140/90 ежедневно и какви мерки трябва да се взимат. Изследванията са в норма. Височина -180см. и тегло – 80кг. Пречи ли почивката на море. Пречи ли стоенето пред компютъра. Какви увреждания може да се получат?
Отговор: Ако има  в семейството  родители или близки с хипертония , редно е да се постави холтер за 24- часово проследяване на налягането за да се  уточни състоянието и се определи правилното поведедение. При всички случаи е необходимо системно ежедневно  да се движи, да кара колело да плува  и по възможност по- малко време седнал пред компютъра, поне във ваканцията. На море може да отиде, полезно е плуване но не продължително излагане на пряко слънце.

С леко наднормено тегло съм, но имам проблеми с високото кръвно, била съм на консултации с няколко специалисти – кардиолози, но резултат никакъв. Вие какво бихте ме посъветвали и каква е цената на консултация при вас?
Отговор: Лечението на високото кръвно налягане понякога е трудно и за това  е прието при неуспех и трудности в нормализиране на налягането да се направи консултация със Специалист по  клинична хипертония. Аз съм един от малкото лекари кардиолози с такава допълнителна специалност. За информация се обърнете към болница Токуда тел 403 4912.

Майка ми е регистриран хипертоник от доста време, постоянно е на медикаменти, които периодично ги сменя специалист, но така и не е установено каква е причината за високото й кръвно. Как може да се установи причината за този проблем?                                                                                    
Отговор: В около 95 до 99 % от хипертониците няма една определена причина за  хипертонията – има много вродени придобити и фактори на средата.  И е необходимо лечение с медикаменти за да се поддържа нормално налягане.

Правилна ли е терапията на диабетик - жена на 72г., с много добре контролиран диабет тип 2 с давност 20г. ХБН първа степен - серумен креатинин около 160 - 170 микромола на литър и афункция на левия бъбрек - доказано с изследване с гама камера и хипертония, която трудно се повлиява от медикаменти при спазване на стриктен диетичен режим по отношение на б елтъчини; въглехидрати и мазнини и умерена физичеса активност.
Отговор:
1. АРБ Микардис 80 милиграма- да
 2. АСЕ инхибитор Ренитек 10 милиграма - не в комбинация с микардис
3.Калциев антагонист Реновия 2х10 милиграма -да
4.При нужда алфа 2 рецепторен блокер - доксазозин 2 милиграма 1-2 таблетки в 12 и 18 часа при повишение на кръвното налягане над 170на 90 мм живачен стълб .
Прилага се вечер постоянно в необходимата доза
Да се добави фурантрил ½ таблетка 1-2 пъти дневно и хлофазолин ½ до 1 т 3 -4 пъти дневно
Въпреки тази комбинация, кръвното налягане трудно се регулира в нормални граници особено в следобедните и вечерните часове.
Силно изразени странични явления от Тенаксум поради което не може да бъде приложен.Не е пробвано само с ренинов антагонист.

На какво се дължи спонтанното вдигане на кръвно налягане 280/140 и неговото сваляне в рамките на 5-10 мин до нормалните му граници?
Отговор: Най-често това са  нарушения в регулацията и то на ниво централна нервна система.

Аз  съм момиче на почти 20 години и тежа над 120 кг. Кръвното обаче ми е повече от нормално и рядко се качва. Това счита ли се за хипертония?
Отговор: Наднорменото тегло е рисков фактор за Артериелна хипертония и за захарен диабет и поради това трябва внимателно да се следят показателите , които са белези на тези заболявания. При високостепенно затлъсняване каквото е при Вас има и т.  Н скрита,” „маскирана” хипертония, поради което е правилно да Ви поставят холтер за 24 часово измерване на артериалното налягане.

На 62 години съм. Кръвното ми е високо, горната граница достига до 160/170. Нямам проблеми с бъбреците и сърцето. Как да контролирам тези високи стойности? Препоръчайте ми подходящи лекарства, хранителни добавки или режим. Страдам и от безсъние.
Отговор: Трябва дя се обърнете към личния си лекар и той след като Ви прегледа и направи необходимия минимум изследвания ще Ви назначи лечение.

Майка ми и баща ми са със високо кръвно, с години наред пият редовно лекарствата и са с нормално тегло и винаги са 230/140,190/130 кръвно. Какво ще препоръчате?
Отговор: При такива стойности на налягането Вашите родители се нуждаят от комбинирано лечение предписано и проследено от специалист.  Недопустими са такива стойности на налягането, тъй като това води до сериозни увреждания на органите.

Майка ми от години е с хипертония. Периодично си сменя лекарствата, но след последната промяна, преди около месец, направи хипертонична криза и все още е така. Смениха й лекарствата и увеличиха дозата и пак продължава всеки ден да повишава нивото на кръвното. От сутринта пък кръвното й е 100/80 и пак не се чувства добре. Лекарите не искат да я приемат в болница. Единственото изследване, което й направиха беше за холестерола. Оказа се, че той е в норма. Тя продължава да не се чувства добре и да й прилошава. Кажете ми към кой да се обърна за да се потърси причината за високото кръвно? Месните лекари предлагат само медикаментозно лечение, но без установена причина. Чувствам се безпомощна. Тя очаква от мен да се погрижа за нея, а аз не мога да се преборя със здравната система. Кажете ми къде да я отведа без да ми отговарят, че не са длъжни?
Отговор: Няма една причина за високото кръвно налягане, която да се лекува – лекува се заболяването, което е с комплексна  генза.  Необходимо е проследяване на налягането ,включително и в дома за да се направи най-подходящата схема , но тя разбира се трябва да се изпълнява точно.

Моят съпруг от 5 год. пие хапчета за високо кръвно, възможно ли е те да не му действат и на колко време трябва да се сменяват лекарствата. На колко време трябва да си прави изследвания и на какво, за да искаме направление от личната лекарка?
Отговор: Дали действат лекарствата е много лесто да се  определи – като се измери кръвното налягане.  Ако е нормално значи са ефикасни и достатъчни, ако не е – трябва да се добави още  един или два медикамента. Не е необходимо да се сменят лекарства които понижават налягането – няма срок за необходима смяна. Има ежегоден минимум изследвания който се заплаща по каса и личният лекар знае, кои са те.

Моля да ме посъветвате - от около 3-4 години страдам от главоболие. Личният ми лекар каза, че е мигрена. Скоро прочетох, че може да е високо кръвно и започнах да си го меря 150/100,160/105.
Отговор: Главоболието може да е причина за повишаване на налягането, но ако Вие сте проследили и измерили няколко пъти тези стойности, Вашият лекар трябва да ви проследи и назначи медикаменти за понижаване на налягането.
 
От година и половина пия нолипрел 2,5/0,625 но ми идват доста скъпи. С какво мога да ги заменя, кръвното ми не е високо, особено беше като почнах да ги пия около 140/90 130/80 и така различно. На 40 години съм, мъж, теглото ми е малко над нормата.
Отговор: Вашият лекар може да замени с по- евтини лекарства каквито са   Лориста,    Лориста Н , Енап Н идр.

Лекарството Карведил за лечение на хипертония назначава ли се на пациент, опериран от карцином на простата преди 3 години?
Отговор: Няма противопоказание  за пациенто да приема карведил

Повишаването на кръвната захар при неправилна комбинация на антихипертензивните средства временно ли е и ако е така, колко време след спирането им се нормализира?
Отговор: В някои случаи някои медикаменти просто отключват по- рано латентен диабет , така че те са повод а не причина.  По- често след смяна на лечението показателите се нормализират до 1 -3 , в редки случаи до 6 месеца от смяната                                                                                   


 

17 коментарaДобави коментар »

sonq_zoin

От sonq_zoin07.12.2014, 19:31 ч.

Здравейте,искам да попитам при брадикардия до асистолия и кр.налягане вариращо 80/40 и 80/60 нормално ли ви се вижда в реанимация да бъде прилагано на пациента вливане на пропранолол,пациента е бил с тежък кръвоизлив и...

Виж всички коментари за "Хипертония - отговори".

Още от "Консултации"

Гастроезoфагеалният рефлукс при децата – отговори

Гастроезoфагеалният рефлукс при децата – отговори

Отговорите на д-р Елена Лазарова на зададените от вас въпроси.

Миокарден инфаркт

Миокарден инфаркт

Консултация с д-р Иво Петров на тема "Миокарден инфаркт "

Протезиране на колянната става

Протезиране на колянната става

Консултация с д-р Васил Яблански на тема „Протезиране на колянна става“.