Инконтиненция на урината - отговори

3 коментара1/5

Отговорите на д-р Калоян Давидов на зададените от вас въпроси.


d-r  Davidov.jpgВъзможно ли е такъв проблем да съществува при деца? Имам дъщеря на 5 год., която се изпуска. Обикновено това се случва през деня, когато играе или гледа филмче. Когато се приберем от детската градина, я карам да ходи до тоалетна, вечер преди лягане също. През нощта се усеща сама и си ходи до тоалетна.
Отговор:При децата причината за изпускането е коренно различна от тази при възрастните. Ето защо и лечението е съвсем различно. Консултирайте се с Вашия педиатър.

Ходенето до тоалетна през интервал от 20-30 мин. може ли да доведе изпускане?
Отговор:Принципно, не. Въпреки това е препоръчително да се установи причината. Съветвам Ви да се консултирате с уролог.

Имам проблем с дъщеря ми, която е почти на 8 год. Не може да задържа урина и гащичките й се намокрят особено през нощта. Моля за вашият съвет, само да поясня, че е с наднормено тегло, което е установено в Токуда болница. Всичко това се знае от детската педиатърка в болницата и нищо няма като резултат.
Отговор:Лечението при деца е строго консервативно след консултация с детски уролог. В Токуда ние имаме такъв специалист, така че можете да се консултирате с него.

В скоро време търсих в нета въпроси и отговори точно относно инконтиненция на урината. Стигнах до извода че страдам от свръхактивен пикочен мехур, защото състоянието ми отговаря на описаните симптоми. Също така се консултирах и с уролог, който ми отговори да си карам така /през нощта ставам най-малко два пъти/, защото обратното било по-лошо и нямало смисъл да се тровя с лекарства.
По тази причина искам да задам на д-р Давидов следните два въпроса:
1. Какво количество вода е подходящо да се изпива на ден при свръхактивен пикочен мехур, тъй като, когато се старая да изпия здравословните и препоръчвани два литра, просто става страшно?
Ограничаването на приема на течности не решава проблема, а го задълбочава. Лечение има, но то се назначава след необходимата диагностика. Препоръчвам Ви консултация с уролог.
2. Какви медикаменти ще ми препоръчате за лечение на свръхактивен пикочен мехур, тъй като в нета намерих няколко, но не знам кой точно е най-подходящ в моя случай /за свръхактивен пикочен мехур/? Ако може да изразите мнение за "Дриптан".

Отговор:Не мога да дам отговор и коментар, тъй като не познавам случая. Желателно е медикаментът да бъде изписан от специалист.

Възможно ли е в случай на инконтиненция, в следствие на бременност и раждане, да бъде решен проблемът чрез трениране на мускулите - т.нар. свиване и отпускане на влагалищните мускули?
Отговор:Напълно е възможно. Ето защо винаги при такъв проблем се изчаква преди да се предприеме лечение.

Какви лекарства се вземат при такова заболяване? Аз бих искала да пия лекарства преди да се подложа на операция. Изпускам се при смях, физическо натоварване. Иначе успявам да се стискам, ако ми се наложи. При смях обаче е неконтролируемо. Когато си играя с децата си и се забавляваме, умирам от срам и това ми пречи да се забавлявам. Досега никой не ми е изписвал лекарства.
Отговор:Не бих си позволил да Ви дам лечение, без да Ви прегледам . В отделението по Урология има прием по здравна каса. Можете да си запишете час на телефон 02/403 49 10.

Искам да попитам за момченце на 4 г. и 3 м., което преди около година претърпя операция на херния и същевременно с това и поставяне на 1 тестис в торбичката му. Сега детето, когато съобщи, че му се пикае вече се е изпуснал малко. Искам да знам проблемът дали има връзка с предишната интервенция.
Отговор:Не, категорично няма връзка. До 5 годишна възраст не е нужно никакво лечение. След това, ако проблемът продължава, го консултирайте с детски уролог.

Наистина проблемът, който засягате е доста неприятен. При мен се появи стрес инконтиненция (видях в статията) след раждане. Всеки ден правих упражненията на Кегел, но сякаш не виждах особен резултат. Проблемът се появяваше при по-силно кихане или когато трябваше да скачам с разтворени крака(след като поднових тренировките си след раждането). Сега бебето ми е на 9 месеца и проблемът вече не е толкова осезаем, но все пак понякога при тренировки имам чувството, че ще има изпускане на незначително количество. В такава ситуация като моята необходимо ли е някакво лечение освен подходящи физически упражнения? Възможно ли е с течение на времето мускулатурата и тъканите да се възстановят и проблемът да изчезне окончателно. И също така, възможно ли е при второ раждане проблема да се задълбочи още повече?
Отговор:Продължете упражненията и изчакайте още поне 1 година. След второ раждане има подобен риск.

Имам страшни болки в уретрата, изпускам урина, боли ме таза. На какво се дължи това и какво лечение препоръчвате и къде?
Отговор: Много често тези оплаквания се дължат на инфекции. Нуждаете се от консултации с уролог.

Преди да родя второто си дете, когато съм ходила на гинекологични прегледи, са ми казвали че съм имала паднало влагалище, поради което с раждането на второто ми дете (родих преди 3 седмици) ми е щяло да падне повече. Поради което да се предизвиква такова (изпускане на урината)Но за почнах и по-често да получавам цистит. Това зависи ли от падналото ми влагалище и какви мерки да предприема за да се оправя? 
Отговор: Не е задължително смъкването на влагалището да доведе до цистити. Не препоръчвам терапия толкова бързо аслед раждането. Хубаво би било да правите упражнение за укрепване на тазовото дъно

 
 

3 коментарaДобави коментар »

NikL

От NikL09.04.2015, 13:01 ч.

Инконтиненцията за съжаление е често срещан проблем при жените след естествено раждане. Кегел упражненията не дават добър ефект, в повечето случаи. Има алтернативно лечение - упражнения с нефритени яйца. Освен...

Виж всички коментари за "Инконтиненция на урината - отговори".

Още от "Консултации"

Козметични операции на носа - отговори

Козметични операции на носа - отговори

Отговорите на доц. д-р Димитър Евстатиев на зададените от вас въпроси.

Логопедията или как да преодолеем нарушенията в говора

Логопедията или как да преодолеем нарушенията в говора

Консултации с д-р Яна Раковска, специалист-логопед в МБАЛ "Токуда".

Да подготвим кожата за лятото - отговори

Да подготвим кожата за лятото - отговори

Отговорите на д-р Денчева на зададените към нея въпроси.