Обструктивна сънна апнея - отговори

7 коментара2/5

Отговорите на д-р Иван Стайков на зададените от вас въпроси.

Получавала съм няколко пъти еднократно нарушОбструктивна сънна  апнеяения на съня, изразяващи се в спиране на дишането. Всичко е доста страшно - трае може би секунди, буквално скачам в леглото и имам усещането,че се боря за въздух. От няколоко години се лекувам по схема за Синдром на Рейно. Получавала съм няколко вазоспазми, които са доста неприятни и стресиращи. Получавам задух доста често, особено силно изразен при промяна на климата, както и сърцебиене. Посещавала съм кардиолози, като е установен пролапс, но като цяло сърдечната дейност е добра и ми казаха, че не са необходими лекарства. Или с други думи задухът не е от заболяване на сърцето. Трябва ли да проведа изследвания при Вас, в смисъл това симптоми ли са за сидрома, който се описва в статията?
Отговор: Синдромът на обструктивна сънна апнея представлява спиране на дихателния поток за определено време през нощта и настъпват пробуждания с  чувство на недостиг на въздух и паника от невъзможност за дишане.  Предвид това Ви препоръчваме да проведете изследване на дишането, а именно респираторна полиграфия.  Това изследване се извършва в рамките на две последователни нощи и може да се проведе в лабораторията за сънни нарушения към клиниката по неврология на МБАЛ Токуда Болница София. Преди изследването е необходимо да проведете първоначален преглед към неврологичната поликлиника на болницата.
   
Съпругът ми е на 42 години, при ръст 170 см е 95 кг. Хъркането му е много силно, а на моменти ми се струва, че спира да диша. Възможно ли е този проблем да се реши с редуциране на теглото или е необходимо изследване и извършване на процедурите, описани в статията? Баща му преди половин година получи тежък мозъчен инсулт, а също хъркаше ужасно силно, въпреки, че никога не е бил с наднормено тегло. Сънната апнея може ли да е наследствена?
Отговор: Синдромът на обструктивна сънна апнея се среща по-често при мъже с наднормено тегло  и едни от главните симпоми са хъркането и спиране на дишането по време на сън, регистрирано най-често от партньора. Описанието на проблемите при Вашия съпруг е възможно  да са резултат на обструктивна сънна апнея. За поставяне на точна диагноза е необходимо да се проведе изследване на съня - респираторна полиграфия, която ще потвърди или отхвърли тази диагноза.  След диагностициране на синдрома на обструктивна сънна апнея, се провежда т.нар терапевтична нощ, когато пациента спи с СРАР маска, която процедура представлява подаване на въздух под повишено налягане при спонтанно дишане. След провеждането на изследването ще се определи тежестта на   заболяването. Тези изследвания се провеждат в разкритата към Клиниката по Неврология лаборатория по сънни нарушения в МБАЛ „ Токуда  Болница София”. Изследването се провежда след предварително записване на тел:
+ 359 2 40344- 52 и + 359 089 520 038.   Редуцирането на телесната маса под медицински контрол спомага за подобряване на симптомите само при леките форми на сънна апнея.  

От няколко години майка ми има проблем с дишането. Баща ми се е събуждал заради това, като в един от случаите тя не е дишала близо минута. Събудила се е едва ли не полузадушена. Пушачка е, няма воля да откаже цигарите, има и хипертония. Къде бихме могли да се обърнем за консултация и как да подходим, за да я убедим? Все пак, проблемът е сериозен и мисля, че не търпи отлагане.
Отговор: От описанието което сте направили  е възможно Вашата майка да страда от синдром на обструктивна сънна апнея.  В Токуда към клиниката по неврология  има разкрита лаборатория по  нарушения на съня. Прегледи на пациенти се извършват след предварително записване на тел.  + 359 2 403 49 11 и 359 089 520 038. След преглед от специалист и необходимост от провеждане  на изследване  на съня пациентът се планува за последното.

Често вечер се събуждам от задушаване и си мисля ,че умирам или с чуството ,че нещо имам на носоглътката и ме души. Мислех,че това са сънища до преди да прочета статията ви. Какво да правя?
Отговор: Обструктивната сънна апнея е съпроводена с намаляване и спиране на въздушния поток през дихателните пътища по време  на сън,  като това е съпроводено  със събуждане и усещане за задушаване, както  и хъркане и неотморяващ сън.  В тези случаи се препоръчва провеждане на изследване на съня, а именно респираторна полиграфия.  Изследването се провежда в специлазирана  лаборатория за сънни нарушения,  разкрита към Клиниката по неврология на МБАЛ” Токуда”.  След преглед от специалист и необходимост от провеждане  на изследване   за диагностициране на обструктивна сънна апнея,  пациента се планува за последното. Предварително записване за преглед от специалист се извършва на тел: + 359 2 403 49 11 и +  359 089 520 038.

Този проблем при мъжа ми съществува от 20 години, а той не взема никакви мерки. Какви могат да бъдат последствията, ако не предприеме мерки за лечение? Само след проведен преглед ли може да ползва назална маска? При изследванията за сънна апнея може ли да се използва направление от личния лекар?  
Отговор: Обструктивната сънна апнея е един от  доказаните рискови фактори  за сърдечно-съдови заболявания. Нелекуваният синдром на обструктивна сънна апнея може да доведе до сърдечни заболявания, артериална хипертония, исхемичен мозъчен инсулт, както и нарушен глюкозен толеранс с  последващо развитие на захарен диабет. За поставяне на точна диагноза е необходимо да се проведе изследване на съня - респираторна полиграфия, която ще потвърди или отхвърли  тази диагноза.  След диагностициране на  синдрома на обструктивна сънна апнея, се провеждат.нар терапевтична нощ, когато пациента спи с СРАР маска, което представлява подаване на въздух под повишено налягане при спонтанно дишане. След провеждането на изследването ще се определи тежестта на   заболяването  и метода на лечение при конкретния пациент. Изследването  не се поема от здравната каса в България и не е необходимо направление от личния лекар. След преглед от специалист и необходимост от провеждане  на изследване   за диагностициране на обструктивна сънна апнея,  пациентът се планува за последното. Предварително записване за преглед от специалист се извършва на тел:  +  359 089 520 038

Става въпрос за моята баба, тя е на 75 години, страда от анемия и хипертония, приема доста лекарства. От известно време получава спиране на дишане по време на сън. Това означава ли, че страда от сънна апнея? И какви мерки могат да се вземат?
Отговор: Спирането на дишането по време на сън е един от основните симптоми при обструктивната сънна апнея. В тези случай се препоръчва провеждане на изследване на съня, а именно респираторна полиграфия.  Изследването се провежда в специлазирана  лаборатория за сънни нарушения,  разкрита към отделението по неврология на МБАЛ” Токуда”.  След преглед от специалист и необходимост от провеждане  на изследване   за диагностициране на обструктивна сънна апнея,  пациента се планува за последното. Предварително записване за преглед от специалист се извършва на тел: +  359 089 520 038

Имам сериозни проблеми и това се отразява на съня ми през нощта. На 36 год. съм и не съм прибягвала до лекарства. Редно ли е да взимам хапчета и какви?
Отговор: Вероятно при Вас се касае  за една от честите форми на бeзсъние, а именно психофизиологичната инсомния. Препоръчвам Ви да проведете преглед при специалист  в областта на разстройствата на съня и да се определи правилното лечение. Предварително записване за преглед от специалист се извършва на тел: +  359 089 520 038

С този апарат колко време трябва да се подава въздух, за да се излекува човек постоянно? Интересувам се, защото имах приятел, с когото се разделихме заради хъркането му, според мен имаше сънна апнея.
Отговор: Единственото сигурно лечение на обструктивната сънна апнея е използването на СРАР маска, което представлява подаване на  въздух под повишено налягане при спонтанно дишане. Продължителността на лечение  зависи от степента на изразеност на сънната апнея. Комбинацията от СРАР маска, както и редукция на телесно тегло, спирането на консумацията на алкохол – могат значително да подобрят състоянието на пациента във времето.

Съпругът ми е на 47 г. и страда от мъчително хъркане, което е придружено с притихвания, редуващи се със силни похърквания, давене, мъчителен израз върху лицето, обилно потене по главата и тялото, движения на ръцете или краката по време на хъркането. Спира му дишането по време на сън като продължителността на поемането на въздух се увеличава, което е особено мъчително. Това състояние продължава от няколко години като в последните месеци състоянието му е по-тежко. Също така в будно състояние дишането му е съпроводено с хъркане, задавя се и на няколко пъти изгубва съзнание като има и гълтане на езика. Има артериална хипертония и стенокардия. Приема медикаменти. Интересувам се кой метод е по-точен за диагностицирането на сънна апнея: кардио-респираторна полиграфия или полисомнография? Кой от методите за диагностициране се използва в лабораторията за изследване на сънна апнея към Клиниката по неврология на МБАЛ "Токуда Болница София"? Изследването поема ли се от здравната каса? Ако не – каква е цената?
Отговор: От описаните от Вас симптоми при Вашия съпруг вероятно е той да има наистина синдром на обструктивна сънна апнея и е необходимо да проведе изследване с оглед уточняване  на диагнозата. Респираторната полиграфия е достатъчно добър метод за диагностициране на обструктивна сънна апнея. В МБАЛ” Токуда Болница София” провеждаме именно това изследване.   Изследването не се поема от здравноосигурителната каса. Провежда се в две последователни нощи- диагностична и терапевтична. Изследването се провежда след предварително записване на тел:  + 359 089 520 038

7 коментарaДобави коментар »

VEGA

От VEGA13.10.2012, 11:10 ч.

МЪЖЪТ МИ ОТ 10 ГОДИНИ СПИ С АПАРАТ ЗА СЪННА АПНЕЯ АКО НЕ БЪРКАМ КАЗВА СЕ ЦИПАП НО НО ЕДНАТА НОЗДРА МЕ Е ПОСТОЯННО ЗАПУШЕНА ТОВА УСЛОЖНЯВА ДИШАНЕТО ПРЕЗ АПАРАТА ЛЕКАРИТЕ КАЗАХА ЧЕ ИМА ТЕСНИ КАНАЛИ НА НОЗДРИТЕ ЗА НЕГО...

Виж всички коментари за "Обструктивна сънна апнея - отговори".

Още от "Консултации"

Смущения в ерекцията - консултации

Смущения в ерекцията - консултации

Зад смущенията в ерекцията може да се крие сериозно заболяване, алармира д-р Калоян Давидов, началник на отделението по „Урология” в Токуда.

Сбогом на лещите и очилата - отговори

Сбогом на лещите и очилата - отговори

Отговорите на д-р Веселин Даскалов на Зададените от вас въпроси.

Лечение на следоперативни белези - отговори

Лечение на следоперативни белези - отговори

Отговорите на д-р Виолетка Икономова по темата „Съвременни методи на физикалната терапия в лечението на следоперативни белези“