Отслабване след раждане

8 коментара1/5

Консултация с д-р Виолетка Икономова на тема "Отслабване след раждане"


Задайте своите въпроси към д-р Виолетка Икономова до 08.01.2010 г.


Отслабване след раждане

По време на бременността жената наддава с 10 – 20 кг. над нормалното си тегло.
След раждането организмът може да задържи десетина килограма повече, което е голямо разочарование и стрес за родилката. Не всички жени след раждане възстановяват предишното си тегло и фигура толкова бързо колкото други.

Този процес на отслабване е различен за всеки организъм и няма точна формула за бързото преминаване през него. Все пак, ако след раждането изглеждате така сякаш все още сте бременна и ви е трудно да се преборите с излишните мазнини и килограми, трябва да потърсите компетентна и професионална помощ.

За да се справите с излишните мазнини, трябва да преминете към реални действия. Тъй като през първите месеци след раждането диетите са недопустими и могат да ви навредят, започнете да се храните със здравословна и питателна храна. Избягвайте газираните напитки, сладките и тестени храни. Напълнете кухнята си с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти, което не само ще ви помогне да отслабнете, но също така ще ви остане като полезен навик за цял живот.

Опитайте се на всеки три часа да приемате по малко, но питателна храна. Честото хранене стимулира метаболизма, а и дава енергия по време на кърмене. По-добре да се храните често отколкото да ядете малко през деня и много вечерта. Премахването на излишното тегло е възможно, ако се храните здравословно и отделяте няколко часа за себе си и правите упражнения.

Безспорно този начин на хранене в комбинация с някои упражнения дават голям ефект в борбата с килограмите. Ако по време на бременността не сте правили упражнения, е важно да започнете с такива, които са по леки и не натоварващи, за да не стресирате организма, тъй като той е още изморен и изтощен от бременността и раждането.

Много важно е да не губите търпение. Може да не сте като другите родилки, които веднага след раждането изглеждат така все едно не са раждали. Тялото на всяка жена е различно. Помнете, че с правилно хранене и редовни упражнения ще се справите с този проблем, а и ще се чувствате по-бодри и ще имате по-добро настроение. Най-важното е да се консултирате с лекар преди да предприемете стъпки към диета или някаква по-усилена тренировъчна програма.
След раждане жената преминава през много състояния. Може да е изтощена, развълнувана или раздразнена. Може дори да изпадне в депресия. Важното е да се концентрирате върху бебето си, но и да не пренебрегвате себе си.

Отслабване след ражданеКакви са стъпките, които трябва да предприемете:

1. Консултация с лекар за определяне на състоянието Ви и Вашите възможности. Прегледът трябва да включва:
 • Измерване на ръст и тегло и определяне на ИТМ
 • Определяне разпределението на мастната тъкан в организма и измерване на обиколка на талията
 • Анамнеза на наднорменото тегло: давност, предишни опити за отслабване, употреба на лекарствени средства за намаляване на теглото
 • Преглед за хипертония, диабет и дислипидемия
 • Употреба на други лекарствени средства
2. Поставете си цели – реални и постижими (колко и за какъв период от време искате да отслабнете)

Всеки иска, контролирайки теглото си, да е по-здрав,  да стане по -дееспособен, да се чувства и изглежда по-добре.
Изследвания са доказали, че загубата на повече килограми за кратък период от време е вредна за здравето и е твърде вероятно свалените килограми да се възстановят бързо. Препоръчва се в началото отслабване с 5-10 % от теглото за 3 до 6 месеца.

3. Хранете се здравословно

Прекратете диетите
 • Яжте по-малко мазнини. Намалявайки мазнините, намалявате калориите.
 • Намалете, макар и малко, калориите, които приемате всеки ден. Малки, лесно поносими промени в начина на живот, са всичко, което е необходимо.
 • Хранете се три пъти дневно с балансирана храна. Храненето по-рядко с повече храна води до наднормено тегло. Пропускането на хранене забавя отслабването. С няколко малки хранения дневно, плюс леки закуски, подпомагате отслабването.
Научете се да откривате „скритите мазнини“ в храната

Пакетираните храни (замразени, опаковани или консервирани) често са източник на скрити мазнини. Научете се да четете етикетите на опаковките. Особено внимание обърнете на размера на порциите и избягвайте храни с повече от 3 грама мазнини на 100 грама. И накрая внимателно с етикетите “Нискомаслено”- това може да не отговаря на истината.

Полезни съвети за намаляване на мазнините и калориите

Пазарувайте разумно:
 • Не пазарувайте, когато сте гладни.
 • Пазарувайте по списък. Ако нещо не е в него, не го купувайте.
 • Списъкът следва да съдържа основно зеленчуци, плодове и зърнени храни.
 • Научете се да четете етикетите. Помнете, че 1 грам масти = 9 kcal. Избирайте храни, при които съдържанието на мастните калории е по-малко от една трета от общото количество калории на порция.
 • Търсете алтернативни храни, бедни на мазнини.
 • Избягвайте полуфабрикати. Те са най-често богати на мазнини и калории.
 • Ако знаете, че не можете да ограничите количеството на определена богата на мазнини храна, откажете се напълно от нея.
Гответе разумно
 • Престанете да използвате мазнини. Гответе без тях.
 • Избягвайте пържени храни. Вместо това печете на скара или на фурна.
 • Отстранете видимите мазнини и кожата на пилето преди да сервирате.
 • Хранете се простичко без сосове и заливки.
 • Не гответе повече отколкото можете да изядете.
Хранете се разумно
 • Хранете се на маса - никога прав или пред телевизора.
 • Преди ядене пийте чаша вода.
 • Започнете с нискомаслена супа и/или салата. Това ще ви засити.
 • Хлябът и маслото дръжте далече от масата.
 • Внимавайте за големината на порциите. Пълнете чиниите в кухнята, а не на масата.
 • Избягвайте втора порция (освен зеленчуци или салата).
 • Хранете се бавно. Не бързайте с яденето.
 • След хранене почистете масата, не си взимайте от останалата храна.
 • Престанете да се храните щом се почувствате сит.
 • Не е задължително да изпразвате чинията си.
4. Повишете физическата активност

Една програма за управление на теглото има две основни части: намаляване на приеманите калории и повишаване на изгаряните калории. Единственият начин да повишите количеството на изгаряните калории е да повишите физическата си активност. Физическата активност превръща тялото ви от "склад за мазнини" в "пещ за мазнини". Това не означава непременно да станете член на спортен клуб или да тичате с мили всеки ден. Важното е активността да ви е приятна. В крайна сметка, нали всичко е, за да се "чувстваме добре"?

5. Продължително поддържане на теглото

Целта ви не е просто да отслабнете, но и да се предпазите от последващо напълняване. На практика това е най-трудната част от управлението на теглото.

Ето няколко лесни за изпълнение препоръки за поддържане на теглото през целия живот
 • Продължете внимателно да подбирате храната си, спазвайте балансирана диета, бедна на мазнини, с много зеленчуци, плодове и зърнени храни.
 • Научете се да разпознавате ситуациите, при които губите контрол върху теглото си. Ако ги определите, ще се научите да ги избягвате.
 • Продължете с физическата си активност. Никой не е успял да поддържа отслабването без физическа активност. Вярваме, че вече се занимавате с активност, която Ви харесва.
 • Не се опитвайте да се справите сами. Включете своето семейството или приятели. Направете ги "партньори в управлението на теглото". Тяхната непрекъсната подкрепа ще поддържа Вашата мотивираност.
 • Най-важното - не реагирайте прекалено негативно на малко покачване на теглото. Нормално е понякога да се напълнява. Не използвайте това като извинение, за да зарежете програмата си за управление на теглото. Консултирайте се с Вашия лекар и обсъдете положението.
Задайте своите въпроси към д-р Виолетка Икономова до 08.01.2010 г.

Консултант: Д-р Виолетка Икономова
Началник отделение „ Физикална терапия и рехабилитация” в МБАЛ „Токуда Болница София”


Завършила е медицина в МУ-София през 1987 година. През 1991 й е призната специалност „Физикална терапия и рехабилитация”.
Първите години след завършването си работи по разпределение в Кюстендил. От 1993 до 2006 година практикува в УМБАЛ „Царица Йоанна”.
Завършила е допълнителни курсове по рефлексотерапия, иглотерапия, лазертерапия и акупресура, мануална терапия, електродиагностика и електростимулация. Оглавява отделението по „Физикална терапия и рехабилитация” в МБАЛ „Токуда Болница София” от откриването й.


8 коментарaДобави коментар »

Анархее

От Анархее06.01.2010, 23:44 ч.

това са шаблони.важна е превенцията,а не да ти позволи целия свят едва ли не с подкрепата си,да тъпчеш за двама ,после иди и ги махай.и тези родилки дето се хвърлят на дюкан и после се фукат че са свалили за 3 мес.20кила.след...

Виж всички коментари за "Отслабване след раждане".

Още от "Консултации"

Лечение на спедоперативни белези

Лечение на спедоперативни белези

Консултация на тема „Съвременни методи на физикалната терапия в лечението на следоперативни белези“ с д-р Виолетка Икономова

Вертебропластика - отговори

Вертебропластика - отговори

Отговорите на д-р Славомир Кондов на зададените от вас въпроси.

Юмейхо терапия

Юмейхо терапия

Консултация с кинезитерапевт Денислaв Спасов на тема „Юмейхо терапия“.