Лазерно лечение на разширени вени - отговори

8 коментара2/5

Отговорите на д-р Росица Денчева на зададените от вас въпроси.

6476.jpg

Имам повърхностна разширена вена на левия крак. Aко човек смята да ражда, уместна ли е тази манипулация?
Отговор: Ако не сте бременна няма противопоказания да направите процедурата, без риск от усложнения при предстояща бременност. Добре е да имате предвид, че в хода на една бременност е възможно да се разширят и нови вени.

Преди 3 години преминах 2 терапии с лазер на краката. Ефектът не беше много голям.
Трябва ли да продължа с още терапии и възможно ли е следите от спуканите капиляри да се заличат?

Отговор: Възможно е две процедури да не са достатъчни за коригиране на проблема. Ако желаете да подобрите естетичния вид на краката, можете да направите още една или две манипулации, като е важно преди това да потърсите консултация от лекар, който да прецени състоянието на съдовете на крайниците ви. Следите от спуканите капиляри също могат да се заличат, но този възстановителен процес отнема повече време.

Имам разширени вени и спукани капиляри по краката, предимно по подбедрицата, повечето от които се появиха след двете бременности. Каква е процедурата на записване на час за преглед, каква е цената на прегледа и каква приблизително е цената на премахването на капилярите и вените?
Отговор: Телефона за записване на час за преглед в отделение по дерматология е 4034933, цената на прегледа е 35 лв, а на манипулацията зависи от броя на съдовете като варира от 30 до 400 лв. Това би следвало да се уточни с лекаря, който ще осъществява манипулацията в хода на консултативния преглед.

Съпругът ми е на 31 години и има разширени вени на левия крак, като има образувани топчета (може би се наричат тромбчета). Освен чрез оперативно лечение възможно ли е да се използва лазер, за да намалее големината им?
Отговор: В случай като вашия бих препоръчала да се обърнете към съдов хирург, с който да обсъдите възможностите за оперативно и лазерно лечение.

Имам разширени вени от 17 години и са силно изразени по крака и понякога болят доста. Каква процедура да предприема - операция или лазерна манипулация?
Отговор: На първо място бих ви препоръчала консултация със специалист – дерматолог или съдов хирург, а е възможно да се наложи и с двамата. Лазерната манипулация в повечето случаи се прилага при естетичен тип проблеми със съдовете, като при данни за венозна недостатъчност задължително се комбинира и с допълнително лечение.

На 28 години съм и от 4 години имам разширена вена на единия крак, която с течение на времето започна да се разширява от глезена нагоре в посока към бедрото. Ходих при лекар, който ми изписа само един мехлем и медикаменти, които се пият за облекчаване на болката. Тези хапчета обаче увреждат стомаха и затова реших да не ги пия. Трябва ли на този етап да предприема по-сериозно лечение или да изчакам?
Отговор: В случай, че вената е изпъкнала, нагъната, създава ви болка или дискомфорт бих ви посъветвала да се обърнете към съдов хирург. Във всеки случай би трябвало да провеждате лечение.

Колко време отнемат процедурите и каква е продължителността на лечението?
Отговор: Продължителността на всяка процедура зависи от броя на разширените съдове, но обичайно варира между 30 мин. и 1 час и 30 мин.

Имам проблеми с разширени вени повече от 15 год. Причината е наследствена обремененост, но в последно време получавам страшни сърбежи по стъпалата, парене и изтръпване, особено по време на сън. На 45 години съм. Не съм хипертоничка и диабетичка, опитвах с плуване, но нямаше подобрение. Как да процедирам?
Отговор: Консултирайте се с дерматолог, тъй като има множество причини за поява на локализиран сърбеж и парене по кожата.

При напреднал стадий може ли да се прилага лазерно лечение? Например разширени вени,които са повърхностни.
Отговор: Повърхностна лазерна терапия може да се прилага при малки разширени вени с калибър до 2-3 мм, като те може да са и множествени. В случай на уголемяване на съдовете над този размер е добре да се обмисли прилагането на склеротерапия или друг подходящ метод, препоръчан след преглед от специалист.

Мога ли да предприема лечение на видими разширените ми вени при положение, че съм на 66 години?
Отговор: Да, няма ограничения за лазерна процедура, която да налага възрастта.

Предават ли се по наследство разширените вени, какви са признаците за появата им и как човек може да се предпази?
Отговор: Да, предава се предразположението към развитие на разширени вени. Активният двигателен режим, балансираното хранене и редуването в ежедневието на статично положение с активно такова подобряван състоянието на вените на крайниците.

Имам две операции на левия крак по конвенционалния метод. На втората операция ми направиха 25 разреза. Сега сам на 45 години. Развиха се вените и на десния ми крак, но все още не са толкова големи като тези, които оперирах. Засега не ме болят, защото много ходя пеша, но е грозно. Къде мога да бъда прегледана, на какъв етап е възможно лазерното лечение?
Отговор: Добре е вашият проблем да бъде отнесен към специалист по съдова хирургия. Можете да се обърнете за консултация към отделението по съдова хирургия в болница Токуда, след предварително записване на тел......

Претърпях операция на левия крак и ми бе отстранена вена. В последствие ми се появиха доста спукани капиляри. На десния крак имах разширени вени, но по-малко и тогава на тях ми бе проведена склерозираща терапия, но се появиха нови разширени вени и спукани капиляри. Чувствам болка в краката. Към какъв специалист трябва да се обърна и дали лазерната терапията би мога да ми помогне поне в долната част на краката да се позаличат поне капилярите и евентуално какви лекарства биха могли да се пият, за да може да се укрепят поне малко стените на съдовете. Къде бих могла да си направя и изследване за проходимост на съдовете, тъй като в нашия град не се разполага с такава апаратура?
Отговор: За третиране на разширените капиляри е удачно да направите консултация с дерматолог и евентуална последваща лазертерапия. За проходимост на съдовете можете да се обърнете за консултация към отделението по съдова хирургия в болница Токуда, след предварително записване.

На единия ми крак имам вени, които са изпъкнали откакто съм се родила и ме болят. Ходих при специалист, но той ми каза,че това са вени разположени на по-горен слой от кожата и не подлежат на каквато и да била корекция. Как да постъпя?
Отговор: Обърнете се за консултация към отделението по съдова хирургия в болница Токуда, след предварително записване.

От 1-2 години имам спукани капиляри по краката. Понякога чувствам тежест и ме болят. Консултирала съм се с лекари и ми препоръчват да се мажа с гелове на Д-р Тайс и Лиотон 1000 гел - ефекта е моментен. Може ли с направление да Ви посетя?

Отговор: Да, в отделението по дерматология на болница Токуда можете да направите преглед с направление след предварително записване на тел. 40 34 933

В момента съм бременна. Колко време след раждането мога да си направя лазарна терапия на капилярите и пречи ли на кърменето?
Отговор: Няма противопоказания за провеждане на лазерна процедура по време на кърмене. В хода на бременността процедурата може да предизвика болка, поради което тя се приема за относително противопоказание.

Имам разширени вени, вследствие на 2 бременности, които усещам вече болезнено при стоене права и носене на бебето. Какво може да се направи и налага ли се оперативна намеса в този случай?
Отговор: Хубаво е да се консултирате със специалист по съдова хирургия и да направите изследване, което да установи състоянието на вените ви. Като поддържащи средства в началните фази на венозна недостатъчност могат да се използват компресивни чорапи и венопротективни медикаменти, които трябва да бъдат препоръчани от специалист в зависимост от конкретния случай.

Ако се подложа на лазарно лечение след това ще се появят ли пак?
Отговор: Ако не провеждате лечение на основното заболяване на вените, довело до разширяване на повърхностните капиляри след лечението, те отново ще започнат да се разширяват. Ето защо освен самата лазерна процедура трябва да се започне и допълнително лечение.

Имам варикозни вени без язви. Чувствам непрекъсната тежест и напрежение в частта от коляното на долу, съпроводени и с подуване на моменти толкова силно,че не мога и да движа ходилото. Също така се появява и един сърбеж, който е много силен. Разчесвам се почти до кръв. Какво бихте предприели Вие като лечение и мога ли за това лечение да ползвам направление?
Отговор: При вас е важно да се започне съвместна терапия след консултация от съдов хирург и дерматолог, тъй като освен венозната недостатъчност вероятно се е развило и едно от началните усложнения – застоен дерматит. Можете да си вземете направление и да направите консултация  в отделението по дерматология на болница Токуда след предварително записване на тел. 40 34 933

Как да се запиша за преглед при Вас?
Отговор: Час за консултация можете да си запишете на тел. 40 34 933

От около четири години (скоро след като родих) ми се появиха няколко разширени вени по задната страна на бедрата и на сгъвките на колената. Често усещам опъване в задната част на колената. Какво да направя, за да не стават по-големи и да не се появяват нови разширени вени? Има ли някакви упражнения? Какво да избягвам да правя?
Отговор: Активния двигателен режим, балансираното хранене и редуването в ежедневието на статично положение с активно такова подобрява състоянието на вените на крайниците и профилактира заболяванията им. От останалите профилактични средства можете да носите компресивни чорапи в случай, че работата ви налага непрекъснато стоене в изправено положение или на бюро, което натоварва съдовете на долните крайници и засилва проблема. Това е добре обаче да бъде препоръчано от лекар след консултация, тъй като макар и рядко има някои състояния, които са противопоказани за използването на ластичен чорап.

8 коментарaДобави коментар »

анонимен

От анонимен27.05.2012, 14:55 ч.

Здравейте, преди около месец бях на лечение на капиляри,само една процедура. Имах съвсем малко едва забележими на прасеца, Получих 6 изгаряния, там където е минал лазера още стоят петна Проблема е,че 2-3дни след...

Виж всички коментари за "Лазерно лечение на разширени вени - отговори".

Още от "Консултации"

Дакриоцистит - отговори

Дакриоцистит - отговори

Отговорите на д-р Димитрова на зададените към нея въпроси.

 

Логопедията или как да преодолеем нарушенията в говора

Логопедията или как да преодолеем нарушенията в говора

Консултации с д-р Яна Раковска, специалист-логопед в МБАЛ "Токуда".

Обструктивна сънна апнея - отговори

Обструктивна сънна апнея - отговори

Отговорите на д-р Иван Стайков на зададените от вас въпроси.