Хепатит В и С - отговори

14 коментара2/5

Отговорите на Д-р Балабанска на зададените от вас въпроси.


11748_0.jpgПри случайни изследвания на майка ми й откриха, че има повишен брой тромбоцити-1200 и наличие на HbsAg(+). Направените изследвания на костен мозък и генетично изследване за мутация на ген JAK2 не дадоха категорични резултати на поставената първоначална диагноза - Тромбоцитемия есенциалис. Назначено й е лечение с хидреа. Въпросът ми е възможно ли е повишаването на тромбоцитите да е свързано с наличието на хепатитния вирус и съответно с онкологично заболяване на черния дроб? И не е ли по-удачно да се мине на лечение с интерферон?
Отговор: Повишеният брой на тромбоцитите не е характерен за хроничния хепатит В. Обратно, по-често при прогресия на болестта се наблюдава спадане на тромбоцитите. При Вашия случай най-вероятно се касае за есенциална тромбоцитемия и е наложително започнатото на лечение с хидрея. Това се преценява от хематолог. Известно е , че често хепатит В се съчетава с кръвни заболявания, лимфоми. В случая, за да се уточни има ли размножаване на вируса на хепатит В и съответно увреждане на черния дроб, следва да се направи изследване на трансаминазите - АСАТ, АЛАТ, както и PCR за НВV-ДНК в серума.

Преди 7-8 години ми поставиха двукратно ваксина против хепатит. Мога ли при това положение сега да си сложа ваксини срещу хепатит и трябва ли преди това да се изследвам дали не съм болна?
Отговор: След ваксинация се проследява титърът на антитела срещу т.нар. Австралийски антиген / HвsАг/, повърхностния антиген на хепатитния вирус В. Ако титърът на анти-HBs е под 100 IU следва да се направи реваксинация, т.е. да се постави еднократно ваксина Engerix мускулно. Ако е над 100 IU не се налага реваксинация, приема се, че защитата е достатъчна.

Майка ми е болна с хепатит С. Откриха и го преди две години. Не направи пълният си курс с интеферона, защото получи алергична реакция и и го спряха.Преди три дни явно се зарази с новия грипен вирус и сега е на антибиотици и на домашно лечение и при нея не могат да се включат антивирусните препарати.Имате ли такива случаи и как би трябвало да се процедира в неиния случай?
Отговор: Ако се е заразила от новия грипен вирус /т.нар.свински грип/ следва да проведе лечение с Тамифлу 2х1 таблетки в просължение на 5 дни. Това, че страда от С хепатит, не е противопоказание за антивирусно /антигрипно/ лечение. Трябва да взима също витамин С 1000 мг. 1-2 пъти дневно, антибиотик, ако има насложена бактериална инфекция с гъсти гнойни секрети. Относно проведеното лечение с Интерферон доколко е било ефикасно ще се прецени при проследяване на трансаминазите- АСАТ, АЛАТ и нивото на вируса НСV в кръвта.

Къде и по какъв начин може да се направи превантивно изследване за хепатит В и С. Една ваксина ли се слага за отделните видове или има комбинирана?
Отговор: Профилактичното изследване за хепатит В и С включва проследяване на чернодробните ензими - АСАТ, АЛАТ, ГГТ, АФ и изследване на хепатитните маркери - HВ sАг за В хепатит, анти-НСV за С хепатит. Изследванията могат да се направят по всяко време на денонощието в клиничната лаборатория на „Токуда болница София“ /бул.“Никола Вапцаров“№ 51в, до Софияленд/, както и в Цибалаб и лаборатория Кандиларов – в работното им време. Засега има ваксини само срещу хепатит А и В, срещу С хепатит все още не е  създадена. Комбинираната ваксина срещу А и В хепатит е Twinrix на GlaxoSmithKline, а само срещу В хепатит - Engerix, като се правят трикратно - на 0, 1 и 6-ти месец мускулно в ръката. Изработват се защитни антитела, които предпазват от заразяване с тези вируси.

Преди 15 години съм боледувала от лека форма на хепатит В. Не съм викана на профилактика. Сама реших преди 2-3 години да проверя какво става с мен. На колко време да правя проверка? От личния си лекар ли да изисквам да ме изпраща на профилактика? Трябва ли да изисквам да съм диспансеризирана?
Отговор: Ако сте боледувала от хепатит В, е важно периодично да се следят чернодробните ензими - АСАТ, АЛАТ. Ако са нормални - на 3 месеца, ако са повишени - по-често-на 1-2 месеца. Трябва задължително да се изследва HВ s Аг. Ако той е отрицателен и чернодробните изследвания са в норма може да се приеме, че сте се излекувала от хепатита. Ако обаче има отклонение в чернодробните показатели или се задържа HB s Аг положителен - трябва да се консултирате с гастроентеролог с оглед вероятността за хронифициране на хепатита и необходимостта от съответно лечение. Личният лекар следва да Ви изпрати за изследвания и да Ви насочи към гастроентеролог при необходимост.

Възможно ли е да съм се заразила с хепатит, тъй като използвах самобръсначка на човек, който беше с хроничен хепатит, но това го разбрах доста по-късно. Известно ми е, че се предава по кръвен път, но не съм сигурна. Трябва ли да съм бледа по тялото и лицето?
Отговор: При използването на самобръсначки, четки за зъби, обици, ножици има риск от предаване на вируса - в случаите, когато инструментите са били в контакт с кръв на заразения, например при  порязване или кървящи венци. Вирусът на хепатит В се предава също със слюнката и телесните секрети, както и по полов път. Кръвният път е определящ за предаването на хепатит С, като често се случва и при зъбни манипулации с недобре стерилизиран инструментариум. Бледостта на лицето и тялото не е признак за хепатит, а за анемия /малокръвие, понижен хемоглобин/. При хепатит може да има жълтеница - жълто оцветяване на склерите на очите, кожа, видими лигавици. Но в по-голямата част от случаите липсва пожълтяване. Хепатитът може да се прекара на крак, само с леко неразположение.

Преди години колежката, с която работя в един кабинет, се разболя от хепатит. Тогава и аз реших да си направя изследвания. Така при първите изследвания бях с високи показатели на общия билирубин и директен. При поредно изследване резултатите ми са отново с високи показатели на: Билирубин - общ – 36,0; Билирубин - директен – 24,0; АСАТ – 21,2; АЛАТ – 15,7; ГГТ - 20,8
Каква може да е причината за това?

Отговор: При Вас е повишен само билирубинът, като чернодробните ензими са в норма. Трябва да се изследва също кръвната картина, серумно желязо, ретикулоцити, маркери за В хепатит - HВs Аг, анти-НВс. Когато е повишен само билирубинът / с преобладаване на индиректния/, може да се обсъжда наследствено  нарушение - синдром на Жилбер или придобито нарушение в ензима глюкоронилтранспептидаза в чернодробната клетка, участващ в преработката на билирубина, което може да настъпи например след боледуване от хепатит В /т.нар. Синдром на Калк/.   От кръвните изследвания трябва да се изключи хемолиза - повишено разграждане на червените кръвни клетки, породено от различни фактори.

Дъщеря ми е на 12 години. Приятелка, която е педиатър ми предлага ваксина за хепатит А. Ще бъде ли от полза да я ваксинирам и ще има ли някакви последствия, за които трябва предварително да знам?

Отговор: Съдейки по възрастта на детето Ви то най-вероятно е ваксинирано в родилния дом срещу хепатит В, както е заложено в имунизационния календар.  С ваксината срещу хепатит А ще се постигне изграждане на антитела срещу хепатитния вирус А и детето ще се предпази от боледуване, което е удачна профилактична мярка в днешното време на мръсни ръце, повсеместно замърсяване, несигурни водоизточници и други рискове за заразяване.  

Носител съм на австралийски антиген. Какво е това и трябва ли да се лекувам след като нямам оплаквания? Какво трябва да правя?
Отговор: Обикновено при хроничното носителство на хепатитен вирус в организма липсват субективни оплаквания. Тихо и подмолно вирусът причинява увреждане, което в продължение на години, понякога 10-15 или 20, прогресира до чернодробна цироза. Когато се появат оплаквания, вече е доста късно. Обичайно има обща отпадналост, лесно заморяване или тежест в дясно подребрие. В стадия на декомпенсация на заболяването настъпва пожълтяване, набиране на течност в корема /асцит/, отичане на краката, усложнения с кървене от стомашночревния тракт и т.н. Затова е важно ако има носителство своевременно да се направят изследвания и да се установи размножава ли се вирусът, има ли увреждане на черния дроб, налага ли се провеждане на съответно лечение. Австралийският антиген е външната белтъчна обвивка на В хепатитния вирус, означава се като HВsAg  /s от superficial, повърхностен антиген/.Самото му наличие все още не означава че има вирус, който се размножава. За да установим това се извършва вирусологично изследване - PCR /полимеразна верижна реакция/ за НВV-ДНК в серума. В зависимост от резултата се преценяват следващите стъпки - необходимост от чернодробна биопсия за преценка тежестта на чернодробното увреждане, избор на лекарствени средства за изчистване на вируса. Наличието на Австралийски антиген / Hbs Ag/ в кръвта означава, че сте боледувал от хепатит В и имунната система на организма не е успяла да  изчисти вируса. Той може да е останал и да се размножава или да сте „здрав“ носител само на белтъчната обвивка. Какво да правите когато Ви кажат, че сте положителен за австралийски антиген? Следва да се обърнете към гастроентеролог в някой от специализираните кабинети и центрове за изследване и лечение на болни с хронични хепатити, да се пуснат чернодробни кръвни проби - АСАТ, АЛАТ, ГГТ, АФ, билирубин, както и допълнителни хепатитни маркери.

Лекувах се от хроничен вирусен хепатит С (генотип 1 А, 1 В) една година с пегилиран интерферон и рибавирин без резултат. На 35 години съм. Трябва ли да повторя лечението? Има ли други лекарства ? Колко струва лечението при Вас?
Отговор: Това съчетание от генотипи най-трудно се повлиява от лечението. Трайно изчистване на вируса се постига при 70 % от лекуваните. При неуспех се изчаква 6 месеца след спиране на терапията и се контролират трансаминазите - АСАТ, АЛАТ, както и нивото на НСV-РНК в серума чрез PCR. Преценяват се различни фактори - придружаващи заболявания, тежест на чернодробното увреждане и ниво на виремия и се решава дали е удачно отново да се кандидатства за лечение с  Пегилиран интерферон и Рибавирин. Съществуват и експериментални програми с нови лекарствени средства, например добавено трето лекарство към тази утвърдена схема с оглед повишаване ефикасността на лечението. При одобрение от НЗОК повторно лечение  се поема на 100% , при отказ се търсят варианти за закупуване на лекарствата или включване в клинични изпитвания  с нови продукти. Консумацията на алкохол, затлъстяването, неконтролирания захарен диабет намаляват шанса за успешно лечение.   

При кръводаряване разбрах, че съм носител на вируса на хепатит С. Какво да направя, за да не се развие болестта?
Отговор: Това, че са установени при изследване на кръвна проба антитела срещу хепатит С /анти-НСV/ все още не означава ,че носите вируса в себе си. Макар и рядко - в 10-20 % от случаите, след заразяване може да настъпи пълно изчистване на вируса, докато в 80 % инфекцията хронифицира. Антителата остават често почти доживотно като белег за срещата с вируса.Те са налице и в случаите, когато липсва размножаване на хепатитния вирус С . Ако имате доказани анти - НСV непременно си направете изследване на чернодробните проби - АСАТ, АЛАТ, както и PCR за НСV-РНК. И не падайте духом, винаги има решение на проблема.
 
Възможно ли е да се предаде хепатит С в битови условия, ако живееш с човек, който е боледувал, но има проведено лечение?
Отговор: Не, хепатит С не се предава по битов път. Само по кръвен - с вливане на кръвни продукти, плазма, както и при зъбни манипулации свързани с кървене, директен контакт със замърсени инструменти. Опасно е попадането на заразена кръв директно във вените, в рана,
или като пръски по лигавици, конюнктиви. Не бива да се ползват общи бръснарски прибори.

При раждането на първото си дете преди 20 години разбрах, че съм носител на австралийски антиген. Носители са и майка ми и сестра ми. Попитах лекар инфекционист дали това означава, че съм болна, застрашена или просто съм преболедувала на крак хепатит. Каза ми, че би могло да има последствия в бъдеще и е добре да се направи ваксина. Направихме, но не съм сигурна дали не пропуснахме прием поради липса на ваксина. Какво мога да направя, за да разбера наред ли е всичко с черния ми дроб. Достатъчни ли са изследвания на чернодробни ензими или е необходимо и друго?
Отговор: Добре е периодично да се следят чернодробните показатели - АСАТ, АЛАТ, ГГТ, както и да се изследва нивото на вируса в кръвта /чрез PCR диагностика във вирусологична лаборатория/. Има цели фамилии със заразена голяма част от няколко поколения. Хепатит В се предава често от болната майка на детето при раждането, а после на следващото поколение. Напоследък бяха регистрирани редица нови мощни перорални средства за изчистване на хепатитния вирус В, т.нар. нуклеозидни или нуклеотидни аналози, които потискат размножаването на хепатитния вирус В.С лечение може да се прекъсне веригата на предаване. А основно профилактиката е в повсеместната ваксинация.

Вьзможно ли е човек да разбере дали има хепатит В при вземане на крьв за иследване на пьлна крьвна картина, при профилактичен преглед?
Отговор: Изследването на кръвната картина включва само определяне на формените елементи на кръвта - бели и червени кръвни телца, хемоглобин, тромбоцити. При профилактичен общ преглед обикновено се пускат кръвна картина, урина, кръвна захар, понякога липиди - холестерол, триглицериди. За скрининг за хепатит определящо е изследването на т.нар. Хепатитни маркери- за В хепатит -HBs Ag, за С хепатит- анти-НСV антитела. Те трябва допълнително да се посочат, за да бъдат изследвани.
 
Преди 20 години, когато раждах сина си, при изписването ми казаха,че аз съм HBV положителна, но съм само вирусоносител и не съм болна от хепатит. Нямам някакви оплаквания само от време на време получавам някакво парене, когато седя по-дълго време много свита. Трябва ли да се притеснявам?
Отговор: Възможно е да сте носител само на повърхностната белтъчна обвивка на вируса - т.нар. Австралийски антиген и да не се открие виремия при кръвно изследване. Няма основания за тревога. Просто си направете допълнително изследвания за черния дроб. Синът Ви също трябва да се изследва за В хепатит.

Можете ли да ми дадете някаква информация за лечението на автоимунен хепатит?

Отговор: Автоимунният хепатит се лекува с кортикостероиди - Преднизолон по определена схема (първоначално висока доза с последващо постепенно снижение при постигане на ефект). Може да се комбинира с Имуран/Азатиоприн/. Лечението е дълго, задължително под контрол от гастроентеролог, поради възможни странични прояви.  

Има ли място, където безплатно мога да си направя изследвания за Хепатит В и С? Ако не, мога ли да си поискам направление от личния лекар за такова изследване? Откъде мога да си купя ваксина и къде трябва да отида, за да ми я поставят компетентно? А каква е ориентировъчната цена за ваксината за Хепатит В?
Отговор: За съжаление тези изследвания са скъпи, не се поемат от Здравната каса. С направление от личния лекар за гастроентеролог ще Ви види специалист, ще назначи изследвания. По линия на здравната каса могат да се пуснат чернодробните проби. Хепатитните маркери се поемат като разход от самия пациент. Анти-НСV и Hbs Аг възлизат по 17-22 лева. Ваксина срещу хепатит В или комбинирана срещу А и В хепатит може да се купи от аптека след предварителна заявка за доставяне. Поставя се от медицинско лице - лекар или медицинска сестра, мускулно, в горната част на ръката. Цената на Енджерикс е 32 лв, на Туинрикс /комбинирана А+В/ -до 65 лв на 1 доза /а за ваксинация са необходими три апликации, съответно първоначално, после на 1 и 3-ти месец/.Ваксините са много добри, обикновено липсват странични прояви.  

Преди една година съм си правила изследвания за хепатит и спин и бяха отрицателни резултатите. От няколко месеца правя опити да имам дете. Мога ли в момента да си направя ваксинация за хепатит А и В или да изчакам? Ваксината вредна ли е, ако забременея?
Отговор: Спокойно можете да си направите ваксинация срещу А и В хепатит, като това няма да повлияе на забременяването и износването на бременността. Не забравяйте,че се правят три поредни ваксини - на 0, 1 и 3-ти месец, т.е. след първоначалното поставяне следва отново инжектиране след 30 и 90 дни спрямо тази изходна дата.  

Има ли риск за бебето родено от майка с положителен австралийски антиген и ще го предпази ли ваксината за хепатит В, направена след раждането му?
Отговор: Задължително непосредствено след раждането на бебето се прави противохепатитна ваксина. Но това не е достатъчно. Трябва да се влее хиперимунен гамаглобулин - антиHBs антитела, които да атакуват  директно вируса, ако е предаден при раждането при контакт със заразената кръв на майката.

През май дъщеря ми се разболя от хепатит В. Лекуваха я в инфекциозна болница. Изписаха я през юни. На втория контролен преглед стойностите и бяха в норма и вирусът беше изчистен.Черният дроб е в нормалните си размери. Възможно ли е да се повтори заболяването? Хронично болна ли е? Може ли да има деца и опасно ли е за тях това че е боледувала от хепатит В?
Отговор: Щом е нормализирала трансаминазите и е изчистила вируса може да е спокойна, че се е излекувала от острия вирусен хепатит и няма опасност да хронифицира. Ако не се открие НВV-ДНК в серума се приема, че е здрава и липсва риск за предаване на децата. Теоретично може да се повтори заболяването, ако няма достатъчен титър на защитните антитела и се зарази отново след време. 

14 коментарaДобави коментар »

Barcelona

От Barcelona25.11.2015, 22:18 ч.

Здравейте, при правени изследвания на всеки 6 месеца на ASAT i ALAT, винаги стойностите са били в норма. В момента на ASAT са пет пъти завишени 150 при референтна стойност 33 и на АЛАТ - 49, при референтна стойност 32. Никакви...

Виж всички коментари за "Хепатит В и С - отговори".

Още от "Консултации"

Козметични операции на носа - отговори

Козметични операции на носа - отговори

Отговорите на доц. д-р Димитър Евстатиев на зададените от вас въпроси.

Подмладяваща ELOS технология за възстановяване на отпуснатата кожа

Подмладяваща ELOS технология за възстановяване на отпуснатата кожа

Отговорите на д-р Денчева на зададените към нея въпроси.

Вашето дете е ученик тази есен - отговори

Вашето дете е ученик тази есен - отговори

Отговорите на д-р Стоянова на зададените от вас въпроси.