Лазерно лечение на разширени вени

5 коментара4/5

Консултации с д-р Росица Денчева по темата "Лазерно лечение на разширени вени"


Задайте своите въпроси по темата към Д-р Денчева до 27.11.2009 г.

Появата на разширени вени или капиляри по кожата на долните крайници е често срещано явление, което предизвиква  оплаквания при голяма част от страдащите от него.Промените могат да варират от чисто психологическия дискомфорт от вида им до различни по степен на проява субективни оплаквания като тежест, болка при продължително стоене прав и подуване на краката. Справянето с този проблем изисква освен провеждането на процедури от естетичен характер и спазването на определен двигателен режим, носене на компресивни чорапи и при значителен дискомфорт – консултиране със специалист и по-нататъшна терапия.

Лазерно лечение на разширени вени

В много голям процент от хората обаче първите промени по кожата под формата на разширени капиляри се проявяват години преди да се усети някакъв физиологичен дискомфорт. Това смущава най-вече жените при необходимост от носене на пола, особено ако тя е по-къса и излага на показ част от краката. Друг съдов проблем е появата на разширени капиляри с червено-пурпурен оттенък в областта на тялото – гръб, корем и гърди.

Необходимостта от разрешаване на подобни проблеми през последните години наложи в практиката на дерматолозите и съдовите хирурзи използването на различни лечебни методи – от общото или локално прилагане на различни лекарствени средства, през инжектирането в самите съдове на вещества, предизвикващи тяхното свиване (склеротерапия), до третирането на разширените съдове чрез различни видове лазери.

Склеротерапията е смятана за златен стандарт в лечението на разширените вени и капиляри с голям калибър по кожата на долните крайници. Това е метод, при който в разширения и видим на повърхността на кожата съд се инжектира разтвор, който води до дълготрайно свиване и склерозиране на съответния кръвоносен съд, при което се постига желания естетичен резултат. Самата процедура обаче е силно болезнена, изисква продължителното носене на ластична превръзка след манипулацията и е инвазивна по същността си.

През последните няколко десетилетия в терапията на разширените кожни капиляри навлезе използването на различни типове лазери. Това  промени значително терапевтичните възможности, направи процедурите приложими в амбулаторни условия и намали времето за възстановяване.

Лазерно лечение на разширени вениСред първите лазери, прилагани в опитите да бъдат премахнати капилярите от повърхността на кожата на краката, са СО2 лазер, аргонов, както и някои други видове, които понастоящем не се прилагат при подобни проблеми. Лазерите, които се използват в дерматологичната практика през последните години за отстраняване на разширени съдове, са: зелен (KTP с дължина на вълната 532 nm), жълт (585-605 nm), александритен (755 nm), диоден (810 nm), Nd:YAG (1064 nm) лазери, както и IPL (515-1200 nm). Съвсем наскоро този спектър беше обогатен и с още един представител – диоден лазер с дължина на вълната 940 nm, както и от комбинация от диоден лазер (900 nm) с радиочестотна енергия.

Независимо от богатия арсенал от лазерни системи е важно да бъде отбелязано, че не всички разширени съдове, които се виждат през кожата са подходящи за лазерно лечение. Изключително важно е освен да се подбере подходящата лазерна система да се подберат и подходящите съдове, които ще бъдат третирани. Важно е пациентът да знае и, че не всички съдове по повърхността на кожата могат да бъдат третирани с един и същ лазер, и не при всички видове разширени капиляри могат да се постигнат максимално добри резултати.  Подходящи за лечение са повърхностните и по-дълбоко разположени капиляри от малък до среден калибър. Друг важен факт, който трябва да бъде известен на желаещите да се подложат на лазерно премахване на съдове, е броят на процедурите, необходими за постигане на желания естетичен резултат. При повечето хора чрез лазер се постига ефект след 3 или повече процедури. Поради недостатъчния ефект на самостоятелно приложената лазерна процедура, често се налага използването на лазерните технологии успоредно с други възможни методи. В ръцете на опитния дерматолог или специалист по съдови заболявания е да подбере както най-подходящия лазер, така и най-подходящата комбинация от лечебни подходи за постигане на максимален ефект.

Важно е да се знае, че в повечето случаи самата процедура е свързана с известна болезненост и понякога налага използването на локални обезболяващи средства. Болката най-често идва от затоплянето на повърхността на кожата, предизвикано от лазерния лъч. С цел намаляване на тези оплаквания лазерите са снабдени с охлаждащи системи, чрез които се намалява и риска от изгаряне на повърхността на кожата. Непосредствено след процедурата пациентът може да усеща лека болезненост или изтръпване, като болката не е толкова интензивна, че да изисква прилагането на обезболяващи средства. Освен болката е възможно след процедурата да има остатъчно зачервяване, което в повечето случаи избледнява до 24 часа след провеждането й.

Друга важна защита при процедурите е тази, която осигурява безопасност на очите. По време на процедурата очите трябва да бъдат предпазени чрез специални очила, което не допуска случайно попадане на лазерния лъч, което може да доведе до необратимо увреждане на окото.

Усложненията, свързани с лазерните процедури, могат да бъдат както непосредствените, настъпващи в хода на манипулацията, така  и развиващи се по-късно. Едно от възможните късно настъпващи такива е поява на светли или тъмни петна в третираната област. С цел да се ограничи това след самата процедура върху третираната кожа се нанася слънцезащитен крем. Използването му трябва да се прави не само в дните, непосредствено след манипулацията, но и през следващите няколко седмици. Пациентите трябва да избягват и излагането на слънце, независимо, че са нанесли слънцезащитен крем. Друго рядко наблюдавано изменение е появата на мехурчета или ранички до седмица след манипулацията. Те са свързани с използването на по-висока от необходимата енергия и изискват лечение.

Задайте своите въпроси по темата към Д-р Денчева до 27.11.2009 г.

6476.jpgД-р Росица Денчева, д.м.
Началник отделение „Дерматология”
МБАЛ „Токуда Болница София”


Телефон за записване и въпроси: 02/ 403 4933

Д-р Денчева e pавършила е медицина през 1996 година в МУ-София. Има призната специалност по „Дерматология и венерология” от 2001 г. Година по-късно защитава дисертация на тема: „Сифилис и бременност”.

През 2005 г. завършва магистърска програма по Здравен мениджмънт в Медицинския университет. Работила е 5 години в Медицинска академия. След това е работила в международни неправителствени организации по проекти за сексуално здраве.
От 2004 до 2005 г. е част от екипа на Министерството на здравеопазването в Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН. Преди постъпването си в МБАЛ „Токуда Болница София” работи в УМБАЛ „Александровска” в дерматологично отделение

 

5 коментарaДобави коментар »

Az

От Az09.12.2009, 14:27 ч.

Не бих се подложила на такова нещо !

Виж всички коментари за "Лазерно лечение на разширени вени".

Още от "Консултации"

Естествено хранене на кърмачето - отговори

Естествено хранене на кърмачето - отговори

Д-р Масларска отговори на всички ваши запитвания.

Обструктивна сънна апнея - отговори

Обструктивна сънна апнея - отговори

Отговорите на д-р Иван Стайков на зададените от вас въпроси.

Нарушения на съня

Нарушения на съня

Нарушения на съня – обструктивна сънна апнея. Консултации с д-р д-р Ив. Стайков, дм, началник на отделение по Неврология, МБАЛ „Токуда Болница София”.