Стрептококи и стафилококи

7 коментара0/5

Консултации по темата "Стрептококи и стафилококи" с д-р Масларска, специалист в МБАЛ "Токуда".

Задайте своите въпроси към д-р Радка Масларска, до 16.10.2009


Какво представляват стрептококите и стафилококите и какви инфекции причиняват?


Род Streptococcus са голяма група Грам-положителни коки, широко разпространени, причиняващи разнообразна клинична картина.      
             
На пневмококовите инфекции се дължат редица сериозни заболявания при деца и възрастни по целия свят.  Заболяването се причинява от бактерията Streptococcus pneumoniae, която предизвиква инфекции с различна локализация. Когато бактериите нахлуят в кръвта, те причиняват бактеремия и сепсис. Когато  попаднат в мозъка причиняват Пневмококов менингит. Пневмококите инфекции  предизвикват  още възпаление на средното ухо, синузит и други чести възпаления на горните дихателни пътища.

Стрептококи и стафилококиПо данни на Световната здравна организация пневмококовите инфекции са водещата причина за заболеваемостта и смъртността сред населението в развиващите се страни. Всяка година в следствие на пневмококови инфекции в света загиват над 1 милион деца под 5 г. възраст. Streptococcus pneumoniae предизвиква тежки пневмонии, сепсис, менингит с тежък ход и инвалидизация. 40% от случаите на пневмококов менингит при деца под 5 години се случват в първата година от живота.

Възпаленията на средното ухо, предизвикани от Streptococcus pneumoniae са важна причина за честа употреба на антибиотици. Така се увеличава поли-резистентността на Streptococcus pneumoniae към ред употребявани (и стратегически) антибиотици. Познати са над 90 серотипа,  но една малка част от тях са причинители на повечето стрептококови инфекции.

Род Staphylococcus включва около 35 видове и подвидове. Те причиняват много и разнообразни, от леки до изключително тежки инфекции с висока смъртност. До скоро S.aureus се разглеждаше като единствен важен стафилокок за човешката патология. С въвеждането на пеницилазорезистентните полусинтетични пеницилини се лекуваха тежки инфекции от S.aureus. Голям клиничен и терапевтичен проблем през последните години са метицилинрезистентните  S.aureus (MRSA). Повечето от тези щамове са устойчиви на почти всички антимикробни средства, но са чувствителни към гликопептиди (Vancomycin, Teikoplanin).  
S.aureus причинява следната група заболявания: кожни инфекции (фоликулити, форункули, импетиго, омфалит), костно-ставни инфекции (остеомиелит, септичен артрит), инфекции на долните дихателни пътища (пневмонии), неонатален абцес на млечната жлеза, ендокардити, стафилококови невроинфекции (главно при неврохирургични операции).
Mетицилинрезистентните стафилококи (MRSA) са един от основните проблеми на инфекциозната патология на съвременния етап поради това, че:

  • причиняват тежки нозокомиални (вътреболнични) инфекции с висока смъртност
  • разширява се разпространението им
  • проявяват склонност за мултирезистентност към почти всички клинично използвани антибиотициКак се установява инфекцията/ какви изследвания се правят?


Инфектирането на новородените деца може да настъпи по време на бремеността, по време на раждането или след него. Най-честите характерни симптоми за инфекция на новородените са: преждевременно раждане или вътреутробна хипотрофия, дихателна недостатъчност, ритъмни нарушения на дишането, фебрилитет, хипотермия, отказ от храна, ненаддаване на тегло, омфалит, конюнктивит, иктер, хеморагичен синдром, гърчове, увеличени черен дроб и далак.
 
Необходимите изследвания включват: кръвна картина, урина, маркери за възпаление ( С-реактивен протеин, прокалцитонин), микробиологични изследвания на секрети (нос, гърло, от обривна единица, абсцес), хемокултура, стерилна урина, лумбална пункция.

Опасна ли е инфекцията/ за колко време минава?


Всички инфекции в периода на новороденото трябва да се третират като опасни поради особености на имунната защита - не добре развит клетъчен и хуморален имунитет. Непосредствено след раждането новороденото има пасивен имунитет, получен трансплацентарно от майката, който бързо се изчерпва след раждането особено при изкуствено хранените деца. Майчиното мляко има антибактериални и антивирусни свойства, поради което кърмените деца боледуват по-рядко от респираторни и чревни инфекции в сравнение с изкуствено хранените деца. Продължителността на инфекциите е различна: от 10 дни до 3 месеца.

Какви предпазни мерки да вземат родителите?

Мерките могат да бъдат свързани с повишаване на устойчивостта на детския организъм и избягване на контактите с причинителя. Повишаването на устойчивостта включва: закаляване, двигателна активност, рационално хранене, имуномодулатори. Избягването на контактите с инфекциозните агенти се постига чрез поддържането на добра лична и семейна хигиена, аерация, дезинфекция на използваните предмети.
За част от причинителите на заболявания от род Streptococcus има регистрирана ваксина. През 2000 г. в САЩ е въведена масова ваксинация с Prevenar при кърмачета и програма за наваксваща имунизация за деца до 5-годишна възраст. През същия период в САЩ се наблюдава намаление с 94% на инвазивните пневмококови заболявания (ИПЗ) от серотипове, включен във ваксината, при децата под 5-годишна възраст, в сравнение с изходни данни от периода преди въвеждане на ваксинацията (1998/99).  Имунизацията с Prevenar обхваща всички деца на възраст от 2 месеца до 5 години. Prevenar е част от задължителните рутинни ваксинации за деца в над 37 страни.

Задайте своите въпроси към д-р Радка Масларска, до 16.10.2009

Консултант: д-р Радка МасларскаDr-R-Maslarska.jpg
Началник отделение „Неонатология”

Д-р Масларска е завършил медицина през 1986 г. Има специалности по "Педиатрия" от 1992 г. и "Неонатология" от 2001 г.

През 2006 година завършва "Здравен мениджмънт". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография.

Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по "Неонатология" на Университетска болница Плевен и Университетската детска болница в София. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от създаването й.

Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, карди-пулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високо рискови новородени деца.

Има редица публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми.

Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на "Токушукай" в Япония.

 

7 коментарaДобави коментар »

Дара

От Дара26.06.2010, 23:19 ч.

Търсейки инфо по въпроса, прочетох, че е излязъл нов продукт с антибактериално действие, което унищожава МРСА. Намерих форум за него в бг мама - мисля, че форумът беше "антистафилококова стратегия". Видях че вече е минал...

Виж всички коментари за "Стрептококи и стафилококи".

Още от "Консултации"

Профилактика на стоматологичните заболявания

Профилактика на стоматологичните заболявания

Консултация с д-р Емил Костов на тема "Профилактика на стоматологичните заболявания"

Смущения в ерекцията - отговори

Смущения в ерекцията - отговори

Отговорите на д-р Давидов на зададените към него въпроси.

 

Инсайтинг интензивно дишане - отговори

Инсайтинг интензивно дишане - отговори

Отговорите на д-р Димитър Тенчев на зададените от вас въпроси.