Съвременни подходи в диагностиката и лечението на плоскостъпието

3 коментара3/5

Консултации с д-р Васил Яблански – началник отделение „Ортопедия и травматология”. Неоперативни методи на лечение в ортопедията.

 Задайте своите въпроси към д-р Яблански до 11.09.2009 

Плоскостъпието е широко разпространен проблем сред населението, като голяма част от засегнатите са деца и подрастващи. Тревожен е фактът, че честотата на този проблем и другите ходилни аномалии нараства, което се дължи на заседналия начин на живот на съвременния човек и липсата на здравна култура.

Ограничената физическа активност и наднорменото тегло се отразяват върху тонуса на мускулите, подържащи сводовете. Има и редица външни фактори, които имат негативно влияние върху ходилата като например носенето на неподходящи обувки.  

Съвременни подходи в диагностиката и лечението на плоскостъпието 

От особена важност за лечението на плоскостъпието е ранната диагностика още в детска възраст, тъй като проблемът може да бъде повлиян успешно с подходяща терапия и двигателен режим. Препоръчително е родителите, които имат съмнения, че детето им страда от плоскостъпие, да го заведат на консултация със специалист ортопед между 4 и 5-годишна възраст.

Важно е и трябва да се прави разлика между придобитото и вроденото плоско ходило, което е от значeние както за лечението, така и за прогнозата на състоянието.

Обикновено по-специфични белези на заболяването са:

 • болки в ходилата
 • болки в глезените
 • отоци по глезените и/или подбедриците
 • крампи след по-продължително ходене


Практиката показва, че при някои пациенти заболяването би могло да се прояви по-неспецифично  – с болки в коленните или тазобедрените стави, в кръста.

Настъпилите промени в биомеханика на походката, биомеханичните оси на крайниците и изместването на центъра на тежестта на тялото са причина за неспецифичните симптоми на плоскостъпието. От своя страна промяната на центъра на тежестта е резултат на нарушената функция на сводовете и възникването на ентезопатии вследствие на хронична преумора в тези отдалечени от сводовете на ходилата части на тялото. Правилната и точна диагностика е изключително важна за навременното и качествено лечение на проблема.

Признаците, че плоскостъпието е в по-напреднала фаза, могат да бъдат:
по-чести и продължителни болки

 • разширяване на предно-ходилния отдел с отклоняване на пръстите навън
 • характерни промени в походката
 • формиране на симптоматичен халукс-валгус и пръсти чукчета
 • омазоляване на долната част на ходилото в областта на напречния свод
 • метатарзалгия - с изтръпвания и мравучкания в областта на пръстите
 • неврином на Мортон
 • тарзал тунел синдром
 • ”шип на петата”
 • плантарен фасцит

Когато проблемът бъде неглижиран, заболяването може да прогресира с появата на хронични ентезопатии - литаментити,тендовегинити, тендинити, капсулити.

На по-късен етап се появяват деформации в ходилото, като валгусното килване на петата е доста характерно. Това може да се види от позиция зад пациента при стъпване, при което като петата отваря ъгъл навън. Макар и по-рядко е възможна и обратната деформация.
Крайно усложнение на плоскостъпието са артрозните изменения в ставния апарат. Те предизвикват хронична болезненост и водят до ограничаване на движенията на пациента. Те са трудно податливи на медикаментозно лечение и често водят до разширени оперативни интервенции. Навременното и правилно проведено лечение би могло да предотврати използването на хирургични методи.

Важно е да се знае, че плоскостъпието би могло да протича без симптоми в определени периоди.
Характерна  проява на латентната сводова недостатъчност е появата на оплаквания при хора,
които значително са наддали на тегло за много кратко време.
Това явление се наблюдава и при бременни поради същите причини, както и поради някои хормонални изменения - увеличена разтегливост на тъканите.

Прецизната компютъризирана диагностика дава оценка на състоянието на ходилата и осигурява възможност за анализ на походката както статично /при неподвижен стоеж/, така и динамично - при ходене. Диагностиката включва и измерване на центъра на тежестта та тялото, биомеханичните оси на ходилата и долните крайници, позволява сканиране на ходилата за вземане на точен отпечатък.

Анализът на походката е изключително важен за точното коригиране на ходилната аномалия, защото позволява центриране тежестта та тялото и подобряване биомеханиката на походката, както и изработването на максимално подходящи индивидуални стелки, съобразени със степента на заболяването. По този начин прогресирането на болестта се ограничава и започва чувствителното подобряване на клиничното състояние.

В диагностичните кабинети на отделенията по „Ортопедия и травматология” се провеждат профилактични детски прегледи при съмнение за плоскостъпие. С наличните възможности се създават условия за точна диагностика и прецизно лечение не само на плоскостъпието, но и на болки в ходилния отдел, профилактика при пациенти с диабетно ходило, при разлика в дължината на крайниците след ендопротезирани стави или по други поводи за изравняване съобразено с  биомеханиката на долните крайници.

Задайте своите въпроси към д-р Яблански до 11.09.2009

д-р Яблански

Д-р Васил Яблански – началник отделение „Ортопедия и травматология”

Завършил е медицина през 1996 г. в медицинския факултет на Тракийския университет. След завършването си продължава обучението си в хирургичното отделение на университетската болница Duke в Северна Каролина, САЩ. Получава специалност по „Ортопедия и травматология” през 2001 г. Има тясна специализация в областта на ендопротезирането, преминал е допълнително обучение в сферата на костната и ставната хирургия в Залцбург, Австрия. Има магистърска степен по „Обществено здраве” от Университета Hebrew в Йерусалим, Израел.

Работил е 8 години в отделението по „Ортопедия и травматология” на Университетската болница в Стара Загора, след това постъпва в УМБАЛ „Царица Йоанна”. При откриването на МБАЛ „Токуда Болница София”е поканен за началник-отделение на „Ортопедията и травматология”. Членува в Българската ортопедична и травматологична асоциация.

 

3 коментарaДобави коментар »

аз

От аз20.04.2011, 11:37 ч.

предстои ни операция в следствие на плоскостъпие-стъпване на външен ръб и искривен преден пръст- кажете ми какво мога да очаква след това походката и стоиката ще се подобрят ли или ше се наложат и други корекции на...

Виж всички коментари за "Съвременни подходи в диагностиката и лечението на плоскостъпието".

Още от "Консултации"

Подход при заместване на липсващи зъби

Подход при заместване на липсващи зъби

Консултация с д-р Емил Костов на тема "Подход при заместване на липсващи зъби". Липсата на зъб   може да бъде причинена от вродени фактори или в резултат на заболяване, като усложнения след зъбен кариес или пародонтално заболяване.

Дакриоцистит при деца

Дакриоцистит при деца

Тази седмица задавайте въпроси по темата "Дакриоцистит при деца"

Как да престанем да прецакваме живота си сами?

Как да престанем да прецакваме живота си сами?

Един сеанс с д-р Димитър Тенчев