Лечение на болката с нетрадиционни методи - отговори

3 коментара1/5

Отговорите на д-р Икономова на зададените от вас въпроси.

Имам установена кокстартроза на тазобедрената става. На 49 години съм. Препоръчаха ми да ходяд-р Икономова на санаториум. Какви са най-подходящите методи за лечение според вас и какви хранителни добавки и лекарства да приемам, за да се подобри състоянието ми.
    При коксартроза се препоръчва най-малко два пъти в годината провеждане на физиотерапия и рехабилитация, като желателно е единия път да е съчетан с балнеотерапия. Най-подходящи са минералните води съдържащи сяра - Кюстендил, Велинград, Сапарева баня. Много важна част от терапията е лечебната гимнастика, която в България се пренебрегва. Освен противовъзпалителни лекарства при много силни болки се препоръчват  т. нар. хондропротектори или лекарства предпазващи и подхранващи хрущяла на ставите, които съдържат хондроитин сулфат, хиалуронова киселина, сяра и други растителни съставки с профилактичен ефект.

Имам жестока болка в лявото коляно, гонартроза 2-ра ст. и шип. Може ли да се повлияе от игло- или лазертерапията?

    При тази степен на артроза на колянната става, физиотерапията все още има ефект. По-подходящ метод на лечение е лазертерапията проведена от специалист – физиотерапевт и с апаратура подходяща за такава терапия. Това може да се провежда както амбулаторно, така и в болнична обстановка съчетано с други подходящи методи.

Осигурявам се към Здравен фонд "Доверие". Мога ли да ползвам безплатно услугите ви? В Токуда имаме право да се лекуваме по фонда.

    Болница Токуда има договор със Здравен фонд ”Доверие” и всички осигуряващи се в него имат право на лечение при нас. Повечето процедури се покриват от фонда, но иглотерапията не се покрива и е само срещу заплащане. За записване за консултация на тел. 02/403 4925

Преди 2 месеца си разтегнах ахилеса и още не се е възстановил, има болка при бягане при подскок но при нормално ходене няма. Аз спортувам аеробика и така разтегнах. Докторката, която ме лекува, иска да ми слага кортизол, но аз не съм съгласна, какво бихте ме посъветвали?

    Моето мнение е че до 6 месеца след травмата се провеждат няколко курса физиотерапия по преценка на специалист – физиотерапевт и при липсата на ефект може да се мисли за по-инвазивна терапия. След консултативен преглед могат да се прилагат различни физикални методи на лечение и задължително на фона на лечебна гимнастика.

Радвам се, че нетрадиционната медицина (според нашите разбирания) намира все по-голямо разпространение у нас. Искам да Ви попитам може ли с иглотерапия да се лекуват хемороиди, колит и гастрит? Може ли в един сеанс да се въздейства върху няколко заболявания, или първо трябва да се излекува едно, а след това да се продължи с лечението на друго?
    Обикновена практика е иглотерапия да се провежда за едно или няколко, но сходни заболявания. Относно Вашия въпрос колита и гастрита са от една група заболявания на храносмилателната система и е възможно и се прави едновременно лечение. Що се отнася до хемороидите, моето мнение е, че ефект няма и при нас по този повод не се провежда иглотерапия.

Какъв е курса на лечение чрез иглотерапия? Живея в провинцията и не зная колко отпуска ще ми е необходимо?
    Иглотерапията обикновено се провежда в курс от 10-15 процедури всеки ден или през ден в зависимост от заболяването – вид, стадий, степен. Препоръчвам консултативен преглед и уточняване на процедурите, след което да планирате отпуската си.

Имам ревматоиден артрит от седем години. Може ли да ми помогне иглотерапията?

    При ревматоиден артрит се провежда иглотерапия и лазертерапия с добър ефект, но не в активен стадий (когато няма оток и зачервяване на засегнатите стави). Препоръчва се провеждане на 2-3 курса годишно съчетани и с други методи на физикалната терапия и рехабилитация.

Помагат ли тези методи при много болезнена менструация,също и при проблемно забременяване, не е уточнен проблем за него. Каква е цената за една процедура?

    При болезнена менструация чест метод с много добро повлияване е иглотерапията. Може да се опита и при проблемно забременяване, но задължително след консултация с гинеколог и предварително отхвърлени или приети предположения за причините. Цената на една процедура е 15 лв.

Точно преди една година родих близнаци в 7 месец от бременността като по време на нея имах много силни болки в китките и ръцете. След раждане започнаха болките в кръста - силни, рано сутрин, а другите изчезнаха. След направени ми изследвания на кръв и урина и ехограф на меките органи, за да се изключи проблемни бъбреци и след като резултатите бяха в норма, остана единственото логично обяснение, че болката е в следствие на наместването на костите след раждане и постепенно ще отшуми. Вече една година болките не намаляват и единствената им характеристика е силни, рано сутрин преди ставане. Какво трябва да предприема,за да облекча тези болки, изследвания, терапия?

    Силните сутрешни болки в кръста обикновено се дължат на отпусната мускулатура на кръста, гърба и корема и наличието на някакъв проблем на гръбначния стълб – дископатия, дискова херния. Често при бременност могат да се получат такива увреждания още повече че сте била бременна с близнаци. Често ако раждането е с операция след това може да има болки по-продължително време. Необходимо е да направите консултация с невролог, скенер или друга диагностична процедура и след уточняване на причината да проведете един или няколко курса физиотерапия и рехабилитация като методите се определят след преглед от физиотерапевт.

След катастрофа преди 20 години, получих камшичен удар, който в последствие оказа своето влияние със силни болки в областта на врата и раменете,забелязах,че се получава най-вече при нервно напрежение, до сега физиотерапията не ми е помогнала. Какво лечение трябва да предприема?
    Камшичният удар при катастрофа може да доведе до трайни тежки промени в прешлените на шията. Необходимо е да уточните със скенер или магнитен резонанс точната диагноза и тогава да проведете физиотерапия и рехабилитация със съответни на заболяването методи. С много добър ефект са лазертерапията, ултрафонофорезата и подходяща лечебна гимнастика. За записване и повече информация се обадете  на тел. 02/403 4925

Медицинска сестра съм. Дъщеря ми, която сега е на 19 год.е оперирана за малкомозъчен тумор - астроцитом, на 8-годишна възраст и след рецидив на 15 години, т.е. 2005 год. При последната операция бяха увредени нервус тригеминус, фациалис и акустикус. За нас най-голям проблем е лицевият нерв, тъй като вследствие неговата увреда веднага след операцията се получи огромна язва на роговицата.Тя се затвори, но е склонна към рецидиви и често прави конюнктивити. Симптом на Бел. За трансплантация на роговица можело да се мисли при възстановяване нормалното хранена на роговицата, т.е. възстановяване на фациалис. Неврохирурзите казаха, че увредата е ядрена и ще отшуми без намеса и тъй като аз им досаждах по въпроса споменаха, че ще е добре да я масажирам леко, да я пошляпвам леко по бузата и да дъвче дъвка. Месеци наред давах Невробекс. Но месеците минаваха и подобрение не настъпи. В нашия град правихме масажна яка и много плахо еликтростимулация. След около година в клиниката по ранна рехабилитация и физиотерапия /извинявам се ако съм неточна/ в Пловдив след електродиагнозтика бяха категорични, че увредата е периферна, но поради голяма давност резултатите от проведената електростимулация не бяха добри. Ние живеем в Силистра и тук нямаме големи възможности за действия по проблема. Чак сега, преди месец една невроложка ми препоръча иглотерапия, без да е сигурна в резултата. Въпросът ми е има ли шансове за подобряване състоянието на лицевия нерв, ако се приложи иглотерапия при увреда от такъв характер и с такава давност. И не крие ли рискове за възбуждане на нов рецидив на основното заболяване иглотерапията?
    Ако увредата е от централен произход възстановяването е невъзможно, при периферна увреда се счита, че до 1-2 години има смисъл от провеждането на  физиотерапия и рехабилитация (масаж, мимическа гимнастика, лазертерапия, иглотерапия, топлотерапия), но след това обикновено резултати не се очакват. Провеждат се процедури включително и иглотерапия за поддържане на състоянието в това положение и профилактика на нови увреждания.

Майка ми е на 82 год. Има износване на коленете и много силно я болят. Какво ще ни препоръчате за болки.
    Ако общото състояние на пациентката е добро и тежестта на заболяването е голяма единственото радикално лечение е смяната на ставите. При невъзможност за този вид  оперативно лечение се провеждат чести курсове физиотерапия (3 – 4 пъти годишно) за временно намаляване на болката и леки упражнения за поддържане на двигателния обем  в ставите и мускулите. Препоръчват се и лекарства и хранителни добавки за подхранване на ставите.

Имам плексит, ужасно много ме боли  гърба и се мести към дясната ми ръка до върха на пръстите, а пръстите на ръката са ми изтръпнали какво ли не съм гълтал и не ми минава. Как да се лекувам как да премахна болката?

    Първо е необходимо да проведете някои диагностични процедури (рентген, скенер, ЕМГ)  и да установите причината за болките и изтръпването. Препоръчвам след уточнена диагноза адекватно назначена и проведена физиотерапия и рехабилитация, включително и нетрадиционни методи като иглотерапия, лазерпунктура.

През м.ноември 2008г направих криза и не мога точно в момента да цитирам диагнозата, но казано просто- прединсултно състояние. Лекуваха ме със Стрезам и Бетасерк, които и сега продължавам да приемам. Но доста често получавам онова замайване на главата (сякаш съм пияна) с потъване и притъмняване. В „Токуда“ ми предложиха 3 дневен престой придружен с изследванията, но сумата ми е непосилна. Моля дайте ми съвет какво бих могла да предприема и Вие бихте ли могли да ми помогнете. Съответно и ако е възможно да ме ориентирате приблизително в заплащането. Предварително Ви благодаря!  

    Без точна диагноза с тези оплаквания смятам, че не бихме могли да Ви помогнем. Търсете причината за това състояние – високо или ниско кръвно налягане, стеснение на съдовете хранещи мозъка, отоневрологичен синдром и др.

Както си лежах на леглото вкъщи, си бях подпрял с дясната ръка главата и бях легнал на една страна, гледах телевизия и като се изправих, ми беше трудно да си движа ръката, напред и да си я изправям вертикално нагоре. Като правя това движение усещам, че ме дърпа от вътрешната страна на ръката .Дърпането тръгва от предната част на рамото по продължение на бицепса към пръстите на ръката .Какъв е вашия съвет?
    Направете изследването ЕМГ, което показва дали има увреда на нерв и на какво ниво е тази увреда и тогава проведете адекватна на резултатите от изследването физиотерапия и рехабилитация – електростимулация и лечебна физкултура.

Майка ми е на 73 г. и преди две години и половина преживя инсулт, възстанови се сравнително бързо, но след това започнаха болките. При последващ скенер се оказа, че е засегнат таламуса. Единственото, което предложиха лекарите, е лечението с неуронтин - пие 3 х 400 мг, но болките - силни и парещи, продължават. Има моменти и на облекчение, но те са краткотрайни. Възможно ли е прилаганото от вас лечение да повлияе в случая.
    Категорично смятам, че провеждането на нетрадиционни методи на лечение при централна увреда, каквато е при Вашата майка не е удачно и не биха имали никакъв ефект.

На 42 години съм. От осем години имам доказана дискова херния. През последната година и половина съм с почти непрекъснати болки. Миналото лято ходих на санаториум във Велинград, но нямам много подобрение. Провеждано ми е и лечение от личния лекар. Напоследък болките са повече в десния крак и вечер стават по силни. Какво да правя?

    Провеждането на един курс физиотерапия и балнеолечение е крайно недостатъчен. Необходимо е това да се прави 2-3 пъти годишно, като само един път е балнеолечение. Успешно е провеждането на иглотерапия и лазертерапия, при нас това може да се съчетае с термо-масажна кушетка. За записване за консултация на тел. 02/403 4925

Искам да попитам лечението при вас може ли да е по клинична пътека и по кои номер!Имам дегенеративни промени по целия гръбнак, дискова херния в лумбален дял, гонартроза на колената, вегетативна полиневропатия-втора степен, смесена астма и наднормено тегло. Живея далеч от София и ми е невъзможно да пътувам всеки ден.

    Отделението има легла за рехабилитация и е възможно лечение по клинична пътека, за гонартроза - това е 244 кп, а за дискова херния - 241 кп. Имате право един път годишно да лежите по тези пътеки независимо дали сте в санаториум или в болница. За повече информация относно условията за приемане при нас можете да се обадите на тел. 403 4080.

Процедурите по лазерпунктура могат ли да бъдат извършване с талон от здравната каса ? С талон от какъв специалист ?
    Лазертерапията и лазерпунктурата не се покриват от Здравната каса и са изцяло срещу заплащане.

От известно време се чувствам дискомфортно, но не съм правила преглед при лекар, десният крак ми изтръпваше от време на време. Когато се консултирах с лекар ми определиха диагнозата дископатия, правих лечение с хапчета и инжекции, но без особен резултат.
Продължава да ме боли крака, и кръста при продължително стоене прав и вършене на обичайните ми действия. Моля ви да ме насочите към успешно лечение и добри специалисти и мерки които трябва да се вземат, аз съм от Велинград и не съм сигурна че специалистите са достатъчно добри тук.

    Дископатия е много обща диагноза. Необходимо е да уточните първо за какво заболяване става въпрос - спондилоартроза (ошипяване), дискова протрузия или дискова херния, спондилолистеза или др. Най-точна информация за това дават скенера (КАТ), ядрено-магнитния резонанс (ЯМР) и електромиографията (ЕМГ). След това проведете няколко курса физиотерапия включително и иглотерапия или лазертерапия.

Дъщеря ми е на 4 годинки,с диагноза-ревматоиден артрит. Болестта е активна от самото началото - две години и половина, засега само в дясна колянна става. Почти не се повлиява от педнизолон , метотрексат и ледерлон вътреставно. В момента е с отток, ограничена флексия и невъзможност за цялостно изпъване на крачето. Има ли възможност този вид терапия да повлияе положително върху състоянието на дъщеря ми (дори частично) и колко трайни ще са резултатите.
    При активен ревматоиден артрит не се провежда физиотерапия включително и нетрадиционните методи, защото всички те могат да влошат заболяването, в извънпристъпен период се препоръчва лазертерапия и лечебна гимнастика с противовъзпалителен ефект и поддържане на ставната подвижност.

Мъжът ми има болки в кръста, искам да попитам как можем да се свържем с Вас, къде преглеждате, колко е продължителността на сеансите Ви и цената на сеанса!
    Консултативен преглед можете да направите в Токуда Болница София в отделението по физикална терапия и рехабилитация, където работя след предварително записване на тел. 403 4925. Курса на иглотерапия е 10 – 15 процедури, а цената е 15 лв. на процедура. Иглотерапията и лазертерапията не се покриват от Здравната каса и се  заплащат..

Около 10 дни бях със силни болки и схванат врат, след като посетих лекар се установи че имам шипове на врата. Какво бихте ме посъветвали и имали начин за лечение и то такова че да не се повторят страшните болки.
    Задължително Ви препоръчвам физиотерапия и рехабилитация най-малко 2 пъти годишно. В зависимост от оплакванията могат да се провеждат различни лечебни методи, които се определят след преглед от физиотерапевт.

На какво може да се дължи болката в раменните стави, ребрата и тазобедрените стави? Към какъв лекар да се обърна?

    Всички тези оплаквания могат да се дължат на артрозни заболявания, обездвижване, физическо претоварване и много други. Според мен е необходима консултация с ортопед и провеждане на рентгенови снимки за поставяне на правилна диагноза. След това е препоръчително провеждане на физиотерапия, може и балнеолечение.

3 коментарaДобави коментар »

Инна

От Инна28.06.2010, 15:09 ч.

От няколко месеца съм със силни болки в целия десен крак. След консултация с невролог и рентгенова снимка на поясните прешлени се установи дископатия вследствие на разместен прешлен. Въпросът ми е за алтернативен...

Виж всички коментари за "Лечение на болката с нетрадиционни методи - отговори".

Още от "Консултации"

Инфекциозна диария - отговори

Инфекциозна диария - отговори

Отговорите на д-р Масларска на зададените към нея въпроси.

Лечение на следоперативни белези - отговори

Лечение на следоперативни белези - отговори

Отговорите на д-р Виолетка Икономова по темата „Съвременни методи на физикалната терапия в лечението на следоперативни белези“

Козметични операции на носа

Козметични операции на носа

Консултация с доц. д-р Димитър Евстатиев на тема "Козметични операции на носа".