Защо новородените страдат от жълтеница?

0 коментара0/5

Жълтеницата при новородените може да представлява нормално състояние, което не изисква лечение, но може и да е причинена от някаква заболяване. Ето какви са причините за жълтеницата при новородените и как да се справите с нея.

Защо новородените страдат от жълтеница?
Защо новородените страдат от жълтеница?

Жълтеницата (позната още като иктер) погрешно е причислявана към заболяванията, но тя е по-скоро състояние и симптом на дадена болест. Изразява се в пожълтяването на кожата, склерите на очите, както и устната кухина, като жълтият цвят е причинен от повишените нива на билирубин (жлъчна течност) в кръвта. Освен жълтия цвят на кожата, симптомите на жълтеницата се изразяват също в липса на апетит, отпадналост, сънливост, плачливост, трудно привличане на вниманието на бебето.

Билирубинът се образува при разграждането на еритроцитите (червените кръвни клетки, които при новородените са много по-голям брой, отколкото при възрастните, и голяма част от излишните такива се разпадат непосредствено след раждането), усвоява се от черния дроб и се изхвърля чрез отделителната система. Тъй като, обаче, все още черният дроб на новороденото не е достатъчно добре развит и не успява да смогне с усвояването на билирубин, той се натрупва в кръвта и причинява пожълтяването на кожата. 

Т.нар. физиологична жълтеница, която се появя 2-3 след раждането и изчезва след около седмица от само себе си, е съвсем естествен процес, част от адаптирането на бебето към света извън утробата.

При недоносените бебета жълтеницата е много по-често срещано състояние в сравнение с бебетата, родени на термина. Характерно за недоносените бебета е също по-късната поява на симптомите на жълтеницата (4-5 ден) и по-късното им изчезване (след около две седмици).

Недоносено бебе - как да подходите? >>>

Жълтеницата при новородените може да бъде и симптом на заболяване хемолитична болест (при резус конфликт между майка и бебе), бактериална инфекция, сепсис, да е резултат от проблемно раждане или майката е диабетичка.

Обикновено бебетата с физиологична жълтеница не са толкова жълти, колкото тези, при които пожълтяването е симптом на заболяване.

Съществува и т.нар. кърмаческа жълтеница, която удължава физиологичната такава, но точните причини за това състояние не са известни, Кърмаческата жълтеница е нормална, може да продължи дори 2-3 месеца, като това не означава, че е необходимо да отбиете бебето и да преминете на изкуствено хранене.

Защо новородените страдат от жълтеница?

Лечение на жълтеницата при новородените

При физиологичната жълтеница може да стимулирате изчезването на симптомите й чрез по-често хранене (храненето „на поискване“ не е удачно при бебетата с жълтеница заради намаления им апетит, както и фактът, че бебето спи почти постоянно не е индикатор, че е нахранено). Кърмата осигурява необходимия прием на течности и калории, което ще доведе до по-често изхождане, което пък помага за по-бързото изчистване на организма от излишния билирубин. А недохранването може да наложи необходимостта от вливането на глюкоза с цел изчистване на кръвта от билирубина.

Слънчевата светлина също е важен фактор за нормализиране цвета на кожата. При бебетата, при които жълтеницата е породена от някакво заболяване, обаче, може да се наложи поставянето им в кувьоз и облъчването със синя светлина до отшумяване на симптомите.

Друг метод за лечение на жълтеницата е повиването на новороденото със специално одеало, което излъчва светлина от оптични фибри.

В редки случаи, например при хемолитична болест, се предприема обменно кръвопреливане с цел пречистване на кръвта, наситена с билирубин.

Кувьоз – въпроси и отговори >>> 

16.04.2014/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо новородените страдат от жълтеница?".

Още от "Детски болести"

Конюнктивит – синдром на червеното око

Конюнктивит – синдром на червеното око

Ако очите на детето ви са зачервени, постоянно го сърбят и отделят гноен секрет, то вероятно има конюнктивит. Наричано още синдром на червеното око, това заболяване е много характерно за бебетата и малките деца, но често се появява и при възрастни.

Шум в сърцето при деца

Шум в сърцето при деца

Шум в сърцето е диагноза, която много деца получават от раждането до излизането от пубертета. Има ли повод за притеснение, ако детето ви има сърдечен шум? Кога е редно да потърсите лекар и защо не всички лекари откриват появилия се шум в сърцето?

Рахит – болест на новороденото

Рахит – болест на новороденото

Рахит е болест на растящия организъм. Първите симптоми на рахит се появяват още в третия месец след раждането. При вземането на навременни мерки, обаче, рахитичното дете може да бъде напълно излекувано.