Защо новородените страдат от жълтеница?

0 коментара0/5

Жълтеницата при новородените може да представлява нормално състояние, което не изисква лечение, но може и да е причинена от някаква заболяване. Ето какви са причините за жълтеницата при новородените и как да се справите с нея.

Защо новородените страдат от жълтеница?
Защо новородените страдат от жълтеница?

Жълтеницата (позната още като иктер) погрешно е причислявана към заболяванията, но тя е по-скоро състояние и симптом на дадена болест. Изразява се в пожълтяването на кожата, склерите на очите, както и устната кухина, като жълтият цвят е причинен от повишените нива на билирубин (жлъчна течност) в кръвта. Освен жълтия цвят на кожата, симптомите на жълтеницата се изразяват също в липса на апетит, отпадналост, сънливост, плачливост, трудно привличане на вниманието на бебето.

Билирубинът се образува при разграждането на еритроцитите (червените кръвни клетки, които при новородените са много по-голям брой, отколкото при възрастните, и голяма част от излишните такива се разпадат непосредствено след раждането), усвоява се от черния дроб и се изхвърля чрез отделителната система. Тъй като, обаче, все още черният дроб на новороденото не е достатъчно добре развит и не успява да смогне с усвояването на билирубин, той се натрупва в кръвта и причинява пожълтяването на кожата. 

Т.нар. физиологична жълтеница, която се появя 2-3 след раждането и изчезва след около седмица от само себе си, е съвсем естествен процес, част от адаптирането на бебето към света извън утробата.

При недоносените бебета жълтеницата е много по-често срещано състояние в сравнение с бебетата, родени на термина. Характерно за недоносените бебета е също по-късната поява на симптомите на жълтеницата (4-5 ден) и по-късното им изчезване (след около две седмици).

Недоносено бебе - как да подходите? >>>

Жълтеницата при новородените може да бъде и симптом на заболяване хемолитична болест (при резус конфликт между майка и бебе), бактериална инфекция, сепсис, да е резултат от проблемно раждане или майката е диабетичка.

Обикновено бебетата с физиологична жълтеница не са толкова жълти, колкото тези, при които пожълтяването е симптом на заболяване.

Съществува и т.нар. кърмаческа жълтеница, която удължава физиологичната такава, но точните причини за това състояние не са известни, Кърмаческата жълтеница е нормална, може да продължи дори 2-3 месеца, като това не означава, че е необходимо да отбиете бебето и да преминете на изкуствено хранене.

Защо новородените страдат от жълтеница?

Лечение на жълтеницата при новородените

При физиологичната жълтеница може да стимулирате изчезването на симптомите й чрез по-често хранене (храненето „на поискване“ не е удачно при бебетата с жълтеница заради намаления им апетит, както и фактът, че бебето спи почти постоянно не е индикатор, че е нахранено). Кърмата осигурява необходимия прием на течности и калории, което ще доведе до по-често изхождане, което пък помага за по-бързото изчистване на организма от излишния билирубин. А недохранването може да наложи необходимостта от вливането на глюкоза с цел изчистване на кръвта от билирубина.

Слънчевата светлина също е важен фактор за нормализиране цвета на кожата. При бебетата, при които жълтеницата е породена от някакво заболяване, обаче, може да се наложи поставянето им в кувьоз и облъчването със синя светлина до отшумяване на симптомите.

Друг метод за лечение на жълтеницата е повиването на новороденото със специално одеало, което излъчва светлина от оптични фибри.

В редки случаи, например при хемолитична болест, се предприема обменно кръвопреливане с цел пречистване на кръвта, наситена с билирубин.

Кувьоз – въпроси и отговори >>> 

16.04.2014/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо новородените страдат от жълтеница?".

Още от "Детски болести"

Дислексия

Дислексия

Дислексията е затруднение при четенето и разбиране на прочетеното. Децата страдащи от това дислексия, се затрудняват при интерпретацията на визуалните символи.

Детето го боли корем

Детето го боли корем

Децата често се оплакват от коремни болки.

Хемолитична болест

Хемолитична болест

Хемолитичната болест е пряко свързана с наличието на резус конфликт по време на бременност. Тя засяга плода, а появата на хемолитична болест е възможна предимно при втора и следващи бременности, ако е налице резус несъвместимост.