Синдром на внезапната детска смърт

0 коментара0/5

Синдромът на внезапната детска смърт (СВДС) възниква внезапно и завършва с фатален край. Но има редица превантивни мерки, които могат да се вземат за намаляване риска от Синдром на внезапната детска смърт.

Синдром на внезапната детска смърт

Какво е  СВДС?

Синдромът обикновено се появява между първия и 12-ия месец след раждането, но е най-характерен за 2-4 месец. СВДС  възниква внезапно, без наличие на каквито и да са симптоми, при иначе здраво бебе. Смъртта обикновено настъпва по време на сън, а по-голямата част от смъртните случаи настъпват преди навършване на 6-месечна възраст, след което рискът от СВДС спада.

Причини за Синдрома на внезапната детска смърт?

Не е известно със сигурност какво причинява  СВДС, но някои от теориите са, че става въпрос за мозъчни аномалии, в резултат на които настъпват проблеми с дишането, сърдечната дейност и съня, или пък всичко опира до гени и наследствена предразположеност.

Синдром на внезапната детска смъртКак да предотвратите Синдрома на внезапната детска смърт?

Едно от най-важните неща като превенция срещу СВДС е позата на сън. Поставяйте кърмачето да спи по гръб и никога по корем, защото това може да доведе до задушаване. Не слагайте бебето да спи и на една страна, защото в съня си може да се обърне по корем.

Не се притеснявайте, че когато спи по гръб, бебето може да се задави и задуши, ако повърне. То инстинктивно ще обърне глава настрани и ще се закашля, така че със сигурност ще разберете, ако има някакъв проблем.

Освен спането по гръб, с цел предпазване от СВДС, е важно и да не повивате бебето, да го обличате с тънки дрехи и да го завивате с леки завивки по време на сън, да спи на твърд матрак, както и стаята да е проветрива, температурата е умерена. Прекалено топлите и стегнати дрехи, както и високата температура могат да доведат до проблеми с дишането и кръвното налягане.

За да намалите риска от Синдром на внезапната детска смърт, е важно да кърмите бебето, тъй като кърмата е най-доброто средство за укрепване на организма на бебето.

Майчиното мляко >>> 
Кърменето – най-добрият избор >>> 
Коластра – природен антибиотик >>> 

Синдром на внезапната детска смъртЛекарите съветват също да не спите в едно легло с бебето, защото в съня си може несъзнателно да го завиете през главата или да го обърнете по корем и така да настъпи задушаване. Най-добре е през първите няколко месеца след раждането бебето да спи в кошарка до леглото на родителите.

За и против бебето да спи при родителте? >>>

Не слагайте бебето да спи на различни от детската кошарка и количка места. Спането на меки, неравни повърхности крие риск от Синдром на внезапната детска смърт. Същото важи за тежките и дебели юргани, меките възглавници, спането с плюшени играчки.

Рисков фактор, що се отнася до СВДС, e и пушенето по време бременността, кърменето или пушенето край  бебето.

15.10.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Синдром на внезапната детска смърт".

Още от "Детски болести"

Хемолитична болест

Хемолитична болест

Хемолитичната болест е пряко свързана с наличието на резус конфликт по време на бременност. Тя засяга плода, а появата на хемолитична болест е възможна предимно при втора и следващи бременности, ако е налице резус несъвместимост.

Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа (ДЦБ) е заболяване, което е трудно да се предвиди и почти невъзможно да бъде излекувано. Детска церебрална парализа развиват най-вече недоносени бебета и такива, при които е имало проблемна бременност.

Защо новородените страдат от жълтеница?

Защо новородените страдат от жълтеница?

Жълтеницата при новородените може да представлява нормално състояние, което не изисква лечение, но може и да е причинена от някаква заболяване. Ето какви са причините за жълтеницата при новородените и как да се справите с нея.