Шум в сърцето при деца

10 коментара1/5

Шум в сърцето е диагноза, която много деца получават от раждането до излизането от пубертета. Има ли повод за притеснение, ако детето ви има сърдечен шум? Кога е редно да потърсите лекар и защо не всички лекари откриват появилия се шум в сърцето?

Преди всичко трябва да знаете, че сърдечният шум е симптом, който имат около 50% от децата. И само малка част от тях имат реално сърдечно заболяване.При останалите става въпрос за т. нар. невинен шум в сърцето, който не бива да ви притеснява.


9197_0.jpg

Какво представлява невинният шум в сърцето?

Сърдечният шум се определя като „невинен“ тогава, когато той не е симптом на физиологично или структурно нарушение на сърцето и неговата функция. Може да се нарече още „физиологичен“ или „функционален“ шум на сърцето. Всички тези наименования означават едно и също, а именно, че шумът в сърцето е безобиден за здравето на детето.

Шумът в сърцето в тази случаи се дължи на несъответствието на сърдечните отвори и силата, с която кръвта циркулира. Получава се така, че сърдечният мускул израства прекалено бързо. Този симптом се засилва, когато детето се притесни или се измори физически след спорт и игра. Възможно е сърдечният шум да се засили и при рязко израстване на детето за кратък период от време. В някои периоди той е много по-силно изразен, а в други почти утихва. Това е и причината някои лекари да го забележат и констатират, а други дори да не ви споменат за него.9197_1.jpg

Половината от всички деца се раждат с ненапълно затворена междукамерна преграда, която предизвиква шум в сърцето, но се затваря до няколко месеца и проблемът отшумява. За да сте спокойни, просто трябва правите профилактични прегледи при детски кардиолог и да наблюдавате състоянието на детето. Ако се наложи оперативна намеса на малко дете, не бива да изпадате в паника, защото при сполучлива операция всичко ще отшуми бързо.

Кога трябва да потърсите специалист?

Ако лекуващият лекар, забележи шум в сърцето на детето, то задължително трябва да го прати на кардиолог, за да му направят електрокардиограма или ехокардиография. Обикновено „опасният“ шум в сърцето е този, който може да се чуе и от гърба на детето, но дори да не е така при вас, ваше право е да изисквате да бъдете изпратени при детски кардиолог. Специалистът ще установи дали става въпрос за безобиден шум в сърцето, който ще отшуми с времето или е резултат на сърдечно-съдово заболяване.

Обикновено шумът в сърцето, който трябва да бъде лекуван, е в следните случаи:

 • аортатна стеноза
 • междукамерен дефект
 • вроден порок на сърцето
 • ревматична болест


Ако детето ви има сърдечен шум, не изпадайте в паника, но и пренебрегвайте проблема. Системното лекарско наблюдение, докато проблемът отшуми, е задължително и ще предотврати евентуални усложнения.

18.02.2009/Деси Великова

10 коментарaДобави коментар »

yosif.stoilov

От yosif.stoilov16.08.2013, 17:34 ч.

Аз съм на 13години, лекарката ми каза,че съм имала шум на сърцето. Пратиха на кардиолог,а той потвърди това,което каза лекарката ми. Тогава майка ми взе талон за софийска болница и отидохме. След дълго чакане лекаря ни...

Виж всички коментари за "Шум в сърцето при деца".

Още от "Детски болести"

Митове  и  реалност за  имуностимулиращите медикаменти

Митове и реалност за имуностимулиращите медикаменти

Особено  актуална  е  тази  тема  през  есенните и зимни  месеци. След  първата  годинка  децата  започват  за  съжаление  да  боледуват  често.

Кашлицата – най-кошмарният симптом на детския лекар

Кашлицата – най-кошмарният симптом на детския лекар

Няма друг симптом в детската възраст, който от една страна да се среща твърде често, а от друга - да се повлиява изключително трудно от предписаното лечение.

Варицела

Варицела

До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус.