Шум в сърцето при деца

10 коментара1/5

Шум в сърцето е диагноза, която много деца получават от раждането до излизането от пубертета. Има ли повод за притеснение, ако детето ви има сърдечен шум? Кога е редно да потърсите лекар и защо не всички лекари откриват появилия се шум в сърцето?

Преди всичко трябва да знаете, че сърдечният шум е симптом, който имат около 50% от децата. И само малка част от тях имат реално сърдечно заболяване.При останалите става въпрос за т. нар. невинен шум в сърцето, който не бива да ви притеснява.


9197_0.jpg

Какво представлява невинният шум в сърцето?

Сърдечният шум се определя като „невинен“ тогава, когато той не е симптом на физиологично или структурно нарушение на сърцето и неговата функция. Може да се нарече още „физиологичен“ или „функционален“ шум на сърцето. Всички тези наименования означават едно и също, а именно, че шумът в сърцето е безобиден за здравето на детето.

Шумът в сърцето в тази случаи се дължи на несъответствието на сърдечните отвори и силата, с която кръвта циркулира. Получава се така, че сърдечният мускул израства прекалено бързо. Този симптом се засилва, когато детето се притесни или се измори физически след спорт и игра. Възможно е сърдечният шум да се засили и при рязко израстване на детето за кратък период от време. В някои периоди той е много по-силно изразен, а в други почти утихва. Това е и причината някои лекари да го забележат и констатират, а други дори да не ви споменат за него.9197_1.jpg

Половината от всички деца се раждат с ненапълно затворена междукамерна преграда, която предизвиква шум в сърцето, но се затваря до няколко месеца и проблемът отшумява. За да сте спокойни, просто трябва правите профилактични прегледи при детски кардиолог и да наблюдавате състоянието на детето. Ако се наложи оперативна намеса на малко дете, не бива да изпадате в паника, защото при сполучлива операция всичко ще отшуми бързо.

Кога трябва да потърсите специалист?

Ако лекуващият лекар, забележи шум в сърцето на детето, то задължително трябва да го прати на кардиолог, за да му направят електрокардиограма или ехокардиография. Обикновено „опасният“ шум в сърцето е този, който може да се чуе и от гърба на детето, но дори да не е така при вас, ваше право е да изисквате да бъдете изпратени при детски кардиолог. Специалистът ще установи дали става въпрос за безобиден шум в сърцето, който ще отшуми с времето или е резултат на сърдечно-съдово заболяване.

Обикновено шумът в сърцето, който трябва да бъде лекуван, е в следните случаи:

  • аортатна стеноза
  • междукамерен дефект
  • вроден порок на сърцето
  • ревматична болест


Ако детето ви има сърдечен шум, не изпадайте в паника, но и пренебрегвайте проблема. Системното лекарско наблюдение, докато проблемът отшуми, е задължително и ще предотврати евентуални усложнения.

18.02.2009/Деси Великова

10 коментарaДобави коментар »

yosif.stoilov

От yosif.stoilov16.08.2013, 17:34 ч.

Аз съм на 13години, лекарката ми каза,че съм имала шум на сърцето. Пратиха на кардиолог,а той потвърди това,което каза лекарката ми. Тогава майка ми взе талон за софийска болница и отидохме. След дълго чакане лекаря ни...

Виж всички коментари за "Шум в сърцето при деца".

Още от "Детски болести"

Защо новородените страдат от жълтеница?

Защо новородените страдат от жълтеница?

Жълтеницата при новородените може да представлява нормално състояние, което не изисква лечение, но може и да е причинена от някаква заболяване. Ето какви са причините за жълтеницата при новородените и как да се справите с нея.

Кашлицата – най-кошмарният  симптом  на  детския  лекар

Кашлицата – най-кошмарният симптом на детския лекар

Няма друг симптом в детската възраст, който от една страна да се среща твърде често, а от друга - да се повлиява изключително трудно от предписаното лечение.

Менингит

Менингит

Менингита представлява възпаление на кората на главния и гръбначния мозък, а не е обикновена простуда. Закъснялото лечение не може да предотврати някои сериозни последствия.