Менингит

8 коментара5/5

Менингита представлява възпаление на кората на главния и гръбначния мозък, а не е обикновена простуда. Закъснялото лечение не може да предотврати някои сериозни последствия.Менингита е остро инфекциозно заболяване в 99 на сто от случаите то се предизвиква от бактериални възбудители: менингококи, стафилококи, туберкулозни бацили т.н.

Най-често боледуват новородените, децата до 5-годишна възраст и подрастващите от 13 до 19 години. Но това не значи, че възрастните не попадат в рисковата група.

Симптоми
Менингококите предизвикват по-често от другите възбудители масов взрив на заболяването. Вирусите се размножават в мозъчните обвивки и течността на гръбначния мозък, пренесени там от кръвта. В нея те попадат през носа и глътката.
Болестта се проявява с повишена температура и нетърпимо главоболие. Често се наблюдава вдървяване на вратните мускули и мускулите на кръста, на кожата избиват червени петна.

Заразяване
Заболяването се предава по въздушно-капков и контактен път, чрез предмети.
Много от нас са носители на менингококи, без въобще да подозират това.
Дремещият вирус се активизира внезапно, особено при отслабнала имунна система. От момента на предаване на заразата до появяването на първите симптоми протичат от 2 до 10 дни.
Много е важна ранната диагностика, но още по-добра е профилактиката.

Спасението е във ваксинирането
Естествената защита на организма у децата от 1 до 4 години е ограничена, тъй като в първите години от живота много антитела липсват. Устойчивостта и имунитетът се изработват с години и след 4-ата година имунизацията действа ефективно в течение на 5 години.

Трябва ли е да се ваксинират възрастните?
Всички близки и роднини от обкръжението на болния трябва да вземат антибиотици, за да не се заразят, а тези, които са в непосредствен контакт с него, трябва да се ваксинират.

Менингококите по правило се активизират през хладната късна есен и зимата.
Затова се препоръчва ваксинацията да се направи в средата на есента. Слаба хрема и гърлобол не са пречка за ваксинирането.

Лечение
Практиката показва, че лечението на заболяването с антибиотици в ранния му стадий е успешно.

Но при закъснялото лечение няма да могат да се предотвратят някои сериозни последствия.


06.12.2006/rozali.com

8 коментарaДобави коментар »

Hm

От Hm05.10.2012, 13:41 ч.

Пълни глупости. Първо болестта се причинявала от бактерии. После вирусът се активирал.

Виж всички коментари за "Менингит".

Още от "Детски болести"

Шум в сърцето при деца

Шум в сърцето при деца

Шум в сърцето е диагноза, която много деца получават от раждането до излизането от пубертета. Има ли повод за притеснение, ако детето ви има сърдечен шум? Кога е редно да потърсите лекар и защо не всички лекари откриват появилия се шум в сърцето?

Варицела

Варицела

До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус.

Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа (ДЦБ) е заболяване, което е трудно да се предвиди и почти невъзможно да бъде излекувано. Детска церебрална парализа развиват най-вече недоносени бебета и такива, при които е имало проблемна бременност.