Менингит

8 коментара5/5

Менингита представлява възпаление на кората на главния и гръбначния мозък, а не е обикновена простуда. Закъснялото лечение не може да предотврати някои сериозни последствия.Менингита е остро инфекциозно заболяване в 99 на сто от случаите то се предизвиква от бактериални възбудители: менингококи, стафилококи, туберкулозни бацили т.н.

Най-често боледуват новородените, децата до 5-годишна възраст и подрастващите от 13 до 19 години. Но това не значи, че възрастните не попадат в рисковата група.

Симптоми
Менингококите предизвикват по-често от другите възбудители масов взрив на заболяването. Вирусите се размножават в мозъчните обвивки и течността на гръбначния мозък, пренесени там от кръвта. В нея те попадат през носа и глътката.
Болестта се проявява с повишена температура и нетърпимо главоболие. Често се наблюдава вдървяване на вратните мускули и мускулите на кръста, на кожата избиват червени петна.

Заразяване
Заболяването се предава по въздушно-капков и контактен път, чрез предмети.
Много от нас са носители на менингококи, без въобще да подозират това.
Дремещият вирус се активизира внезапно, особено при отслабнала имунна система. От момента на предаване на заразата до появяването на първите симптоми протичат от 2 до 10 дни.
Много е важна ранната диагностика, но още по-добра е профилактиката.

Спасението е във ваксинирането
Естествената защита на организма у децата от 1 до 4 години е ограничена, тъй като в първите години от живота много антитела липсват. Устойчивостта и имунитетът се изработват с години и след 4-ата година имунизацията действа ефективно в течение на 5 години.

Трябва ли е да се ваксинират възрастните?
Всички близки и роднини от обкръжението на болния трябва да вземат антибиотици, за да не се заразят, а тези, които са в непосредствен контакт с него, трябва да се ваксинират.

Менингококите по правило се активизират през хладната късна есен и зимата.
Затова се препоръчва ваксинацията да се направи в средата на есента. Слаба хрема и гърлобол не са пречка за ваксинирането.

Лечение
Практиката показва, че лечението на заболяването с антибиотици в ранния му стадий е успешно.

Но при закъснялото лечение няма да могат да се предотвратят някои сериозни последствия.


06.12.2006/rozali.com

8 коментарaДобави коментар »

Hm

От Hm05.10.2012, 13:41 ч.

Пълни глупости. Първо болестта се причинявала от бактерии. После вирусът се активирал.

Виж всички коментари за "Менингит".

Още от "Детски болести"

Дислексия

Дислексия

Дислексията е затруднение при четенето и разбиране на прочетеното. Децата страдащи от това дислексия, се затрудняват при интерпретацията на визуалните символи.

Морбили (дребна шарка, брусница)

Морбили (дребна шарка, брусница)

Силно заразно вирусно заболяване, което засяга главно деца в предучилищна възраст. Инкубационният период е около 10 дни, а разпространението става по въздушно-капков път, при кихане и кашляне.

Варицела

Варицела

До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус.