Морбили (дребна шарка, брусница)

8 коментара5/5

Силно заразно вирусно заболяване, което засяга главно деца в предучилищна възраст. Инкубационният период е около 10 дни, а разпространението става по въздушно-капков път, при кихане и кашляне.Вирусът на дребната шарка се отнася към рода Morbillivirus. Той прониква в епитела на дихателните пътища и с кръвотока се разнася по всички органи и тъкани на организма. Ситни капки храчка, слуз и слюнка от болния, съдържащи вируса, при кашлица, кихане, разговор попадат във въздуха и там бързо се разпространяват. Заразяване възниква дори при бегъл контакт или вдишване на прах, съдържащ причинителите му.
Инфекцията може да се "прихване", дори ако пътувате в асансьор, в който се е намирал болен. Не напразно дребната шарка носи названието "пътуваща" болест - крайно сложно е да бъде "удържана" в границите на едно жилище.

Симптоми:
Началните прояви са температура, катар (възпаление на лигавицата с отделяне на секрет), конюнктивит и кашлица (която може да прогресира до круп), последвани от червен обрив, който започва зад ушите и бързо се разпространява по тялото.

Протичане на болестта:

Болестта се разделя на три периода.

 1. Първият - скрит, има продължителност от 6 до 18 дни, в течение на които вирусът, намиращ се в организма, не предизвиква никакви прояви.

 2. Вторият период - продромален - трае 3-4 дни и се съпровожда от симптоми, характерни за всяка остра респираторна инфекция -общо неразположение, хрема с обилно отделяне на секрети от носа, кашлица, възпаление на конюнктивите със сълзене, висока температура. Постепенно тези явления се усилват - могат да се развият фотофобия, подпухналост на лицето, магарешка кашлица; понякога възниква поразяване на гръкляна с поява на тежка форма на задушаване. Наблюдава се раздразнителност, лош сън. Могат да се забележат главоболие, повръщане, болки в корема, разводнени изпражнения. За този период е характерна появата върху лигавицата на бузите към долните основни зъби на ситни бели петънца, с червени кръгчета около тях.
  Това е сигурен признак за дребна шарка - т. нар. петна на Филагов-Коплик. Те обикновено възникват 2-3 дни преди появата на обрива и изчезват през първия-втория ден от изрива.
  Друг типичен признак са червените петънца върху лигавицата на мекото и твърдото небце, наричани евантеми.

 3. Третият период на заболяването - период на изриване: той се характеризира с ново повишаване на температурата и влошаване общото състояние на болния. Червен едропетнист обрив се появява първо зад ушите, по бузите, по челото, а след това, ставайки по- интензивен, покрива цялото тяло и крайниците.
  В течение на 3-4 дни обривът избледнява и се превръща в светлокафяви петна. Кожата става суха, започва да се лющи.
  През цялото това време може да се усеща сърбеж.
  После температурата се понижава и състоянието постепенно се подобрява.


Кой не може да се разболее?
Въпреки изключително високата контагиозност на дребната шарка, съществуват групи от хора невъзприемчиви към това заболяване. На първо място това са децата в първите три месеца от живота си, чиито майки са прекарали дребна шарка., При това повечето от тези деца запазват майчинския имунитет до 9-месечна възраст, за което безусловно способства кърменето. Описани са също отделни случаи на невъзприемчивост към дребна шарка при хора, както изглежда прекарали заболяването с безсимптомно протичане.
Преболедувалите дребна шарка придо биват пожизнен имунитет, обаче децата, прекарали дребна шарка в ранна възраст в скрита форма, след като изминат няколко години, могат да се разболеят отново.

Профилактика:
Профилактиката на дребната шарка се заключава в своевременната изолация на болните, която се прекратява не по-рано от 5-ия ден след появата на обрива. Освен това за потвърдената диагноза дребна шарка е необходимо незабавно да се съобщи в детското заведение, което посещава детето.
Това заболяване е най-опасно за децата до 2 години, затова, ако по силата на медицински противопоказания детето не е ваксинирано, следва особено да го пазите от инфекцията.
Ако няма противопоказания за ваксиниране, след 15 месеца от началото от живота му е необходимо да се проведе активна имунизация.

28.11.2005/rozali.com

8 коментарaДобави коментар »

Вито

От Вито 12.11.2011, 13:09 ч.

Аз вече съм карал морбили и скарлатина .Сега имам съмнение ,че и баща ми е болен от една от двете шарки

Виж всички коментари за "Морбили (дребна шарка, брусница)".

Още от "Детски болести"

Лятна ангина при децата

Лятна ангина при децата

Обикновено си мислим, че ангината е характерна за студените месеци. Но, за съжаление, ангината се среща достатъчно често и през лятото.

Грижа за детските зъби

Грижа за детските зъби

Детските зъби са по-уязвими на инфекции, ето защо се нуждаят и от по-специална грижа. Тя трябва да започне още с поникването на първите млечни зъби. Научете от рано детето си да поддържа добра устна хигиена, за да има здрави и красиви зъби.

Рахит – болест на новороденото

Рахит – болест на новороденото

Рахит е болест на растящия организъм. Първите симптоми на рахит се появяват още в третия месец след раждането. При вземането на навременни мерки, обаче, рахитичното дете може да бъде напълно излекувано.