Ако детето боледува често

32 коментара5/5

Най-тежките периоди на майчинството са, когато детето е болно. Кашлица, запушен нос, зачервено гърло, температура. Малкото страда, вие се притеснявате и се чудите как да му помогнете най-бързо.

Още по-неприятно е, когато детето боледува почти постоянно. Лекувате го и малко след като се върне на градина или училище, пак се разболява.

6845_1.jpgКога се счита, че детето боледува често?

Ако детето е до:
  • 1 година и страда от остри респираторни заболявания (ОРЗ) 4 или повече пъти годишно.
  • 3 години и ОРЗ са 6 и повече пъти на година.
  • 5 години и ОРЗ са 5 и повече пъти годишно.

В тези случаи можем да приемем, че детето боледува по-често от нормалното и трябва да потърсим причината. Още по-неприятно е, че обикновено периодът, в който детето боледува е продължителен и възстановяването става доста бавно и несигурно. С честото боледуване имунитетът отслабва и малкото става уязвимо към все повече вируси.

Кои са възможните причини за честото боледуване на малчугана?

Много е важно да се знае, че развитието на младия организъм и формирането на имунитета става още от майчината утроба. Не бива да подценявате начина си на живот, докато сте бременна, защото всяко прегрешение може да даде отражение на бъдещия човек. Боледуването на майката и правилното износване са ключови фактори за здравето на детето.

Пълноценното кърмене също е особено важно за изграждане на имунитета на малкото човече. Майчиното мляко съдържа незаменими съставки, които спомагат за правилното развитие на детския организъм и правят детето по-“силно“.
Тежките прекарани болести, дългото третиране с лекарства, претърпени операции и хроничните болести също може да са причина за по-неустойчив имунитет.

Едно от най-често срещаните оплаквания на родителите е, че детето се разболява предимно в6845_2.jpg детската градина и яслата. Вероятно сте попадали в порочния кръг 2 седмици вкъщи болно, 1 седмица на градина и после пак болнични.

Напълно нормално е, когато детето тръгне на градина да се разболява повече, отколкото, когато е стояло само вкъщи. Причината е, че изведнъж се „сблъсква“ с различни инфекции, които организмът му не е свикнал да разпознава и елиминира. Затова контактите с външната среда трябва да започнат още от най-ранна възраст, а не да изолирате малчугана от всичко и всички.

Какво да направим, ако детето боледува често?

Обикновено няма формула, която да предпазва детето, ако то си е болнаво. Това, което могат да направят бъдещите майки е да бъдат особено внимателни и грижливи към себе си, когато са бременни.

Пълноценният сън, балансираната храна, избягването от студа, редовният контакт с чист въздух са задължителни, за да повишим имунитета на малкото човече. Трябва да му обясните нуждите от лична хигиена още от най-ранна възраст и да му създадете навик да си мие ръцете редовно, за да сте спокойни за това, дори когато е на градина.

Когато усетите, че пак е хремаво или започне да кашля, веднага го спрете от градина, за да уловите развитието на болестта навреме. Важно е да използвате непрекъснато превантивни мерки, за да не станат болестите хронични.

Ако детето ви боледува изключително често и ви прави впечатление, че има постоянна хрема, честа диария или температура, е добре да направите изследвания, за да проверите дали не е развило алергия, хронична инфекция или друго състояние, което изисква по-специална грижа.

Навременната грижа за здравето винаги е най-важна, особено за децата.

21.01.2008/Деси Великова

32 коментарaДобави коментар »

Киро

От Киро30.03.2012, 17:13 ч.

Имаше такъв човек и в Монтана който дърпа уши Ние сме ходили при Стефан каратиста в Пазарджишкото село Мененкьово преди 3 год Много сме доволни Питах приятелите ни които го познават и ни казаха за него че още е там и...

Виж всички коментари за "Ако детето боледува често".

Още от "Детски болести"

Защо новородените страдат от жълтеница?

Защо новородените страдат от жълтеница?

Жълтеницата при новородените може да представлява нормално състояние, което не изисква лечение, но може и да е причинена от някаква заболяване. Ето какви са причините за жълтеницата при новородените и как да се справите с нея.

Кашлицата – най-кошмарният  симптом  на  детския  лекар

Кашлицата – най-кошмарният симптом на детския лекар

Няма друг симптом в детската възраст, който от една страна да се среща твърде често, а от друга - да се повлиява изключително трудно от предписаното лечение.

Морбили (дребна шарка, брусница)

Морбили (дребна шарка, брусница)

Силно заразно вирусно заболяване, което засяга главно деца в предучилищна възраст. Инкубационният период е около 10 дни, а разпространението става по въздушно-капков път, при кихане и кашляне.