Дислексия

114 коментара4/5

Дислексията е затруднение при четенето и разбиране на прочетеното. Децата страдащи от това дислексия, се затрудняват при интерпретацията на визуалните символи.

Макар че имат нормално зрение и слух, както и навици за писане, те изпитват затруднение при възприемането на букви или думи в желания ред или бъркат някои букви, така например като “б” и “д” или “п” и “н”.

Често бъркат и близки думи, не обръщат внимание на пунктуацията и четат с монотонен глас.
Много често пишат думите така, както ги произнасят, или разместват буквите.

Децата, страдащи от дислексия, не изостават в умственото си развитие от своите връстници и дори ги превъзхождат. Но ако диагнозата не бъде поставена на време и не се проведе необходимото лечение, детето ще изпитва безпокойство в училище и ще започне да проявява отклонения в поведението.

Обичайни симптоми:

  • разместване на буквите;
  • трудности при четенето;
  • детето трудно запомни думите, дори и тези, които току-що е прочело.
Какво може да се предприеме?

Дислексията не бива да пречи на обучението на детето. Ако заболяването се открие достатъчно рано и детето получава в училище помощта на психолог и педагог, то ще може да преодолее трудностите. В отношенията с такова дете най-добре е да се обръща внимание на неговите способности, несвързани с писмените знаци.
Подкрепяйки творческия и съзидателен характер на другите му занимания, за да не загуби детето увереност в себе си, което в последствие може да предизвика и нарушение в поведението му.
Децата, страдащи от дислексия, се нуждаят от подкрепа и въодушевление.
Изключително важно е да не бъркате техните затруднения в четенето с изоставане в умственото развитие или с някакви нарушения на слуха и зрението.

15.04.2002/rozali.com
 

 

114 коментарaДобави коментар »

цвятко

От цвятко21.04.2011, 10:39 ч.

дислексията ми помогна много в спорта най вече в вдигането на тежести като можех да си представя програмата и да сия редактирам в ума си като жива картина и съм забелязал че има много известни дислектици и актиори но...

Виж всички коментари за "Дислексия".

Още от "Детски болести"

Лятна ангина при децата

Лятна ангина при децата

Обикновено си мислим, че ангината е характерна за студените месеци. Но, за съжаление, ангината се среща достатъчно често и през лятото.

Диспраксия – болестта на несръчните деца

Диспраксия – болестта на несръчните деца

Кой родител не се оплакал поне веднъж от несръчността на детето си? Счупена чаша, разлят сок, облечен наопаки пуловер и т.н. В това няма нищо особено, освен при тези 3 до 6% от децата, които страдат от истинско заболяване – диспраксията.

Решения за детските тикове

Решения за детските тикове

Тъй като нашите деца не знаят как да изразят страховете или безпокойствата си, посредством тиковете, това вътрешно напрежение е изведено на повърхността.