Варицела

36 коментара3/5

До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус.

Характеризира се със специфичен обрив и температура. Най-често боледуват деца между 3 и 9 години, но е възможно боледуване при бебета и възрастни. Всеизвестен факт е, че колкото по-млад е човек, толкова по-леко боледува от варицела. Най-често се проявява през зимните месеци.

Как се заразява човек?

Болестта се предава основно по въздушно-капков път. Почти всички, които не са прекарали болестта по-рано, се заразяват, когато са в пряк контакт с болния. Възможна е и зараза чрез6268_1.jpg предмет, върху който е имало секрети от заразен човек.

Какви са симптомите?

  • Температура около 38 градуса.
  • Оплаквания, наподобяващи настинка или грип – отпадналост, хрема, болки в гърлото.
  • Обрив.


Как протича болестта?

Инкубационният период трае около 2 седмици. Същинското боледуване протича с висока температура и обрив. Първоначално пъпчиците са по-нежни, но бързо заприличват на мехури, пълни с бистра течност. Те са силно сърбящи и се появяват основно по торса на тялото и под мишниците, а при някои и в областта на слабините. Ако не се раздразнят силно от чесане, не остава белег. Понякога може да се появи обрив в устната кухина, който причинява на болния сухота в устата и липса на апетит.
Когато пъпчиците започнат да се покриват с коричка, означава, че болният постепенно се излекува и вече не е заразен.

Какво е лечението?

По принцип не се изисква специално медикаментозно лечение, но е добре болният да е под лекарско наблюдение през цялото време. Обикновено се изписват медикаменти срещу сърбежа. Ако са за външно приложение, внимавайте да не разнасяте мазилото извън зоната на обрива, защото така заразата се разпространява допълнително по здравите части от тялото и се влошава състоянието на болния.
Усложнения наблюдаваме, когато обривът се възпали или температурата е прекалено висока. Тогава се налага лечение с антибиотик.

Обикновено веднъж боледувал от варицела, човек придобива имунитет за цял живот и произвежда антитела, които унищожават вируса. Въпреки това обаче, трябва да се внимава в контакт със заразени, защото ако вирусът попадне повторно в организма и имунитетът на човек е отслабен, може да се развие заболяването херпес зостер, което се предизвиква от същия вирус, причинител за варицелата.

 

Деси Великова/17.10.2007

Още за: варицела

36 коментарaДобави коментар »

Ico

От Ico20.04.2012, 20:42 ч.

на 31 ден четвърти ....кошмар доре че няма огнестрелно оръжие около мен

Виж всички коментари за "Варицела".

Още от "Детски болести"

Лятна ангина при децата

Лятна ангина при децата

Обикновено си мислим, че ангината е характерна за студените месеци. Но, за съжаление, ангината се среща достатъчно често и през лятото.

Менингит

Менингит

Менингита представлява възпаление на кората на главния и гръбначния мозък, а не е обикновена простуда. Закъснялото лечение не може да предотврати някои сериозни последствия.

Кашлицата – най-кошмарният  симптом  на  детския  лекар

Кашлицата – най-кошмарният симптом на детския лекар

Няма друг симптом в детската възраст, който от една страна да се среща твърде често, а от друга - да се повлиява изключително трудно от предписаното лечение.