Варицела

36 коментара3/5

До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус.

Характеризира се със специфичен обрив и температура. Най-често боледуват деца между 3 и 9 години, но е възможно боледуване при бебета и възрастни. Всеизвестен факт е, че колкото по-млад е човек, толкова по-леко боледува от варицела. Най-често се проявява през зимните месеци.

Как се заразява човек?

Болестта се предава основно по въздушно-капков път. Почти всички, които не са прекарали болестта по-рано, се заразяват, когато са в пряк контакт с болния. Възможна е и зараза чрез6268_1.jpg предмет, върху който е имало секрети от заразен човек.

Какви са симптомите?

  • Температура около 38 градуса.
  • Оплаквания, наподобяващи настинка или грип – отпадналост, хрема, болки в гърлото.
  • Обрив.


Как протича болестта?

Инкубационният период трае около 2 седмици. Същинското боледуване протича с висока температура и обрив. Първоначално пъпчиците са по-нежни, но бързо заприличват на мехури, пълни с бистра течност. Те са силно сърбящи и се появяват основно по торса на тялото и под мишниците, а при някои и в областта на слабините. Ако не се раздразнят силно от чесане, не остава белег. Понякога може да се появи обрив в устната кухина, който причинява на болния сухота в устата и липса на апетит.
Когато пъпчиците започнат да се покриват с коричка, означава, че болният постепенно се излекува и вече не е заразен.

Какво е лечението?

По принцип не се изисква специално медикаментозно лечение, но е добре болният да е под лекарско наблюдение през цялото време. Обикновено се изписват медикаменти срещу сърбежа. Ако са за външно приложение, внимавайте да не разнасяте мазилото извън зоната на обрива, защото така заразата се разпространява допълнително по здравите части от тялото и се влошава състоянието на болния.
Усложнения наблюдаваме, когато обривът се възпали или температурата е прекалено висока. Тогава се налага лечение с антибиотик.

Обикновено веднъж боледувал от варицела, човек придобива имунитет за цял живот и произвежда антитела, които унищожават вируса. Въпреки това обаче, трябва да се внимава в контакт със заразени, защото ако вирусът попадне повторно в организма и имунитетът на човек е отслабен, може да се развие заболяването херпес зостер, което се предизвиква от същия вирус, причинител за варицелата.

 

Деси Великова/17.10.2007

Още за: варицела

36 коментарaДобави коментар »

Ico

От Ico20.04.2012, 20:42 ч.

на 31 ден четвърти ....кошмар доре че няма огнестрелно оръжие около мен

Виж всички коментари за "Варицела".

Още от "Детски болести"

Диспраксия – болестта на несръчните деца

Диспраксия – болестта на несръчните деца

Кой родител не се оплакал поне веднъж от несръчността на детето си? Счупена чаша, разлят сок, облечен наопаки пуловер и т.н. В това няма нищо особено, освен при тези 3 до 6% от децата, които страдат от истинско заболяване – диспраксията.

Конюнктивит – синдром на червеното око

Конюнктивит – синдром на червеното око

Ако очите на детето ви са зачервени, постоянно го сърбят и отделят гноен секрет, то вероятно има конюнктивит. Наричано още синдром на червеното око, това заболяване е много характерно за бебетата и малките деца, но често се появява и при възрастни.

Защо новородените страдат от жълтеница?

Защо новородените страдат от жълтеница?

Жълтеницата при новородените може да представлява нормално състояние, което не изисква лечение, но може и да е причинена от някаква заболяване. Ето какви са причините за жълтеницата при новородените и как да се справите с нея.