Рахит – болест на новороденото

0 коментара0/5

Рахит е болест на растящия организъм. Първите симптоми на рахит се появяват още в третия месец след раждането. При вземането на навременни мерки, обаче, рахитичното дете може да бъде напълно излекувано.


Рахит е характерно за новородените заболяване, което се причинява от липсата на витамин D, калций, фосфор, неправилно хранене, недостатъчно извеждане на детето на слънце и чист въздух. Това може да доведе до деформация на костите, тъй като са прекалено слаби. Обикновено най-засегнати от болестта са краката, които се изкривяват, така че допрени един до друг образуват буквата „О“ или „Х“.
Рахит – болест на новороденото
Първите симптоми на болестта се появяват обикновено към третия месец. Детето става нервно, неспокойно, лесно се стряска, мускулатурата се отпуска, започва обилно потене, късно прохождане и късно развитие на речта.

Детето страда и от краниотабес – омекване на черепните кости. Много често при рахитичните деца фонтанелата се затваря много по-късно (след година – година и половина). Това може да доведе до деформиране на черепа за цял живот. Гръдният кош също претърпява промени – ребрата се удебеляват в областта около хрущяла. Възможно е гръдната кост да хлътне или да изпъкне. Ако не се вземат навременни мерки, след прохождането на детето може да се стигне до деформиране и на тазовите кости под въздействие на тежестта, което в бъдеще да създаде проблеми на момичетата при раждане.  След прохождането настъпва и деформация на костите на краката и промяна на походката. Рахитичните деца обикновено имат и проблеми със зъбите – късно поникване, кариеси, нарушен емайл.

Рахитът може дРахит – болест на новороденотоа бъде придружен и с уголемен корем, анемия, плоскостъпие, уголемен черен дроб и като цяло почти всички системи в организма са засегнати от заболяването рахит.  

Важно е още по време на бременността жените да приемат допълнително витамин D, а впоследствие се консултирайте с лекар по въпроса дали и в какви количества трябва да давате на детето си витамин D, калций и фосфор. Важно е да извеждате често детето си на разходка сред природата и да не го прехранвате. Според направени проучвания болестта рахит се среща много по-често в северните страни, отколкото в южните.

Що се отнася до възрастните, при тях рахитът се изразява в размекване и отслабване здравината на костната система.

Лечението на рахит се изразява в приемането на витамини, по-често разхождане на слънце, изключително важно е движението, хранителен режим, лечебен масаж и гимнастика.

20.07.2011/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Рахит – болест на новороденото".

Още от "Детски болести"

Хемолитична болест

Хемолитична болест

Хемолитичната болест е пряко свързана с наличието на резус конфликт по време на бременност. Тя засяга плода, а появата на хемолитична болест е възможна предимно при втора и следващи бременности, ако е налице резус несъвместимост.

Конюнктивит – синдром на червеното око

Конюнктивит – синдром на червеното око

Ако очите на детето ви са зачервени, постоянно го сърбят и отделят гноен секрет, то вероятно има конюнктивит. Наричано още синдром на червеното око, това заболяване е много характерно за бебетата и малките деца, но често се появява и при възрастни.

Лятна ангина при децата

Лятна ангина при децата

Обикновено си мислим, че ангината е характерна за студените месеци. Но, за съжаление, ангината се среща достатъчно често и през лятото.