Рахит – болест на новороденото

0 коментара0/5

Рахит е болест на растящия организъм. Първите симптоми на рахит се появяват още в третия месец след раждането. При вземането на навременни мерки, обаче, рахитичното дете може да бъде напълно излекувано.


Рахит е характерно за новородените заболяване, което се причинява от липсата на витамин D, калций, фосфор, неправилно хранене, недостатъчно извеждане на детето на слънце и чист въздух. Това може да доведе до деформация на костите, тъй като са прекалено слаби. Обикновено най-засегнати от болестта са краката, които се изкривяват, така че допрени един до друг образуват буквата „О“ или „Х“.
Рахит – болест на новороденото
Първите симптоми на болестта се появяват обикновено към третия месец. Детето става нервно, неспокойно, лесно се стряска, мускулатурата се отпуска, започва обилно потене, късно прохождане и късно развитие на речта.

Детето страда и от краниотабес – омекване на черепните кости. Много често при рахитичните деца фонтанелата се затваря много по-късно (след година – година и половина). Това може да доведе до деформиране на черепа за цял живот. Гръдният кош също претърпява промени – ребрата се удебеляват в областта около хрущяла. Възможно е гръдната кост да хлътне или да изпъкне. Ако не се вземат навременни мерки, след прохождането на детето може да се стигне до деформиране и на тазовите кости под въздействие на тежестта, което в бъдеще да създаде проблеми на момичетата при раждане.  След прохождането настъпва и деформация на костите на краката и промяна на походката. Рахитичните деца обикновено имат и проблеми със зъбите – късно поникване, кариеси, нарушен емайл.

Рахитът може дРахит – болест на новороденотоа бъде придружен и с уголемен корем, анемия, плоскостъпие, уголемен черен дроб и като цяло почти всички системи в организма са засегнати от заболяването рахит.  

Важно е още по време на бременността жените да приемат допълнително витамин D, а впоследствие се консултирайте с лекар по въпроса дали и в какви количества трябва да давате на детето си витамин D, калций и фосфор. Важно е да извеждате често детето си на разходка сред природата и да не го прехранвате. Според направени проучвания болестта рахит се среща много по-често в северните страни, отколкото в южните.

Що се отнася до възрастните, при тях рахитът се изразява в размекване и отслабване здравината на костната система.

Лечението на рахит се изразява в приемането на витамини, по-често разхождане на слънце, изключително важно е движението, хранителен режим, лечебен масаж и гимнастика.

20.07.2011/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Рахит – болест на новороденото".

Още от "Детски болести"

Защо новородените страдат от жълтеница?

Защо новородените страдат от жълтеница?

Жълтеницата при новородените може да представлява нормално състояние, което не изисква лечение, но може и да е причинена от някаква заболяване. Ето какви са причините за жълтеницата при новородените и как да се справите с нея.

Митове   и   реалност  за   имуностимулиращите  медикаменти

Митове и реалност за имуностимулиращите медикаменти

Особено  актуална  е  тази  тема  през  есенните и зимни  месеци. След  първата  годинка  децата  започват  за  съжаление  да  боледуват  често.

Решения за детските тикове

Решения за детските тикове

Тъй като нашите деца не знаят как да изразят страховете или безпокойствата си, посредством тиковете, това вътрешно напрежение е изведено на повърхността.