Детска церебрална парализа

20 коментара3/5

Детска церебрална парализа (ДЦБ) е заболяване, което е трудно да се предвиди и почти невъзможно да бъде излекувано. Детска церебрална парализа развиват най-вече недоносени бебета и такива, при които е имало проблемна бременност.

Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа е увреждане на главния мозък при новородени и малки деца, което засяга двигателната активност, координацията на движенията и позата на тялото, говора, израза на емоции и дори интелектуалното развитие на детето. Заболяването може да бъде съпътствано от други болести, които са следствие от същото увреждане на мозъка. Детска церебрална парализа е вродено заболяване (в повечето случаи), което засяга развитието на мозъка и от там на физическото развитие на детето. Обикновено децата с церебрална парализа са тези, които са се родили недоносени и са стоели дълго време в кувиоз. В по-редки случаи новородени или малки деца получават увреждане или травма, след които следва развитие на болестта.

Как се развива детската церебрална парализа?


Няма категоричен отговор за това, но медицината е напреднала до толкова, че знае кои са факторите, които увеличават риска от развитие на детска церебрална парализа.

Детска церебрална парализаВ пренаталния период грижата за спокойна и здравословна бременност са ключови за предпазването от ДЦП. Бременната жена трябва да е изключително внимателна към приема на различни медикаменти и излагането си на влияние на някои химикали. Йонизиращото лъчение и инфекциите са изключително опасни. Пушенето и пиенето също са рискови фактори. Травма на плода в предродовия период също може да стане причина за ДЦП. Има обаче случаи, при които заболяването е налице, дори и след перфектно спазвани правила за износване на плода.

Детска церебрална парализа след раждането може да бъде причинена от травма по време на родилния процес – увита пъпна връва, раждане чрез форцепс. Най-често задушаването в следствие на външни фактори (асфиксия) става причина за развитие на ДЦП. При малките деца заболяването може да се развие в следствие на удар, отравяне или асфиксия, причинена от задавяне с дребен предмет. Странни са данните, които посочват, че детска церебрална парализа може да развият бебета, които са интензивно и прекалено силно люляни в люлка.

Огромен процент от недоносените бебета развиват ДЦП, поради непълното си мозъчно развитие.


Симптоми на детска церебрална парализа
Детска церебрална парализа
Тъй като е трудно да се забележат неврологични изменения при бебето, диагнозата не може да се постави веднага след раждането, а най-рано след осемнадесетия месец. Обикновено бебето изглежда леко некоординирано и изпитва затруднения в сученето. Сядането, прохождането, проговарянето настъпват по-късно и с по-голяма трудност.
С времето се забелязват първите изменения, на които личният лекар трябва да обърне моментално внимание, за да мине детето прегледи и изследвания, които да поставят диагнозата.  Получава се траен мускулен спазъм, в следсвие на който китките и лактите на детето са присвити навътре, а пръстите трудно може да се изпънат. Бедрата на краката са присвити с обърнати навътре стъпала. Колената трудно се изпъват. Това физическо състояние нарушава равновесието и възмощността за безпроблемно вървене. Говорът може да е затруднен, зрението също, а при някои деца се наблюдава и умствено изоставане.

Лечение на детска церебрална парализа

Лечението на ДЦП рядко е успешно, като под успешно се изключва възможността за пълно излекуване. Прилагат се лечебни масажи, лечебна гимнастика, физиотерапия, ортопедични апарати, специализирани медикаменти. Аминокисилините са важен компонент от лечението на ДЦП, защото подпомагат функците и възстановяването на мозъка. В някои случаи се преминава към операция, която значително подобрява състоянието на детето.

7.10.2009/Деси Великова

20 коментарaДобави коментар »

genka96

От genka9624.01.2016, 16:39 ч.

здравейте аз съм на 19г. и съм със дцп искам да попитам защото си имам приятел и мисля да го направя за пръв но ме е страх да не ми са случи нещо или пък се да се увредя повече моля ви дайте ми съвет Благодаря...

Виж всички коментари за "Детска церебрална парализа".

Още от "Детски болести"

Варицела

Варицела

До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус.

Защо новородените страдат от жълтеница?

Защо новородените страдат от жълтеница?

Жълтеницата при новородените може да представлява нормално състояние, което не изисква лечение, но може и да е причинена от някаква заболяване. Ето какви са причините за жълтеницата при новородените и как да се справите с нея.

Морбили (дребна шарка, брусница)

Морбили (дребна шарка, брусница)

Силно заразно вирусно заболяване, което засяга главно деца в предучилищна възраст. Инкубационният период е около 10 дни, а разпространението става по въздушно-капков път, при кихане и кашляне.