Лятна ангина при децата

0 коментара0/5

Обикновено си мислим, че ангината е характерна за студените месеци. Но, за съжаление, ангината се среща достатъчно често и през лятото.

Лятна ангина при децата

Ангината представлява възпаление на сливиците, в резултат на инфекция (бактериална или вирусна). Заболяването изисква сериозно отношение, тъй като освен че протича тежко, може да се окаже и причина за редица усложнения, свързани не само с гърлото. Ангината е характерна за деца от 1 до 2 години и от 5 до 7 години, като изключения винаги има. Заболяването се предава по въздушно-капков път, което ще рече, че заразяването става от болен или от носител на инфекцията. Бактерия или вирус (в зависимост от вида на причинителя) може да попадне на повърхността на сливиците при разговор, кашляне, кихане или чрез играчките.

Причини за лятната ангина

...Една от основните причини за лятната ангина е преходът от привичната температура на хранителните продукти към все по-охладени и студени. Всеки се изкушава в горещините от сладолед или студена напитка. Между другото деца, които пият през цялата година студени напитки, е по-малко вероятно да се разболеят от ангина през лятото. Но когато гърлото на малчо не е закалено, а още повече и след продължителна разходка в топлия ден, студената храна или сок могат да провокират болестта. Резките температурни разлики понижават защитните функции на сливиците и организмът става по-лесно възприемчив към всякакви микроорганизми. Ако не искаш да забраниш на детето студения сок, то нека поне го пие с тънка сламка.
...Лятното изкушение за малки и големи – сладоледът, според не малко лекари може и да е полезен, тъй като действа закаляващо на гърлото, но само когато се яде постепенно и в нужното време. Това ще рече не наведнъж в големи количества, както и не веднага след топла храна или пък след плаж.
...Още една причина за лятната ангина се счита отслабения имунитет, в резултат на промяна на климата – идвайки например на почивка, независимо на море или на планина, детето се оказва в среда с нови климатични условия.

Съвет: Добре е да предложиш нещо подходящо за гърлото (чай, сироп) на детето още в началото, когато усетиш, че има проблем. Така може и да не се стигне до ангина.

Симптоми на лятната ангина

Добави описаниеГърлото е силно зачервено, сливиците са подути, като са възможни и гнойни налепи, температурата бързо се покачва (достига до 38-40 градуса), лимфните възли са увеличени. Има болка при преглъщане, в резултат на което малчо отказва да се храни. Цялостното състояние на детето не е добро – то е вяло, отпуснато, сънливо. При наличието на тези симптоми, консултацията с педиатър е задължителна, за да бъде поставена точната диагноза и съответно да се предприеме нужното лечение. Колкото по-рано се установи ангината, толкова по-добре, тъй като по този начин се избягват възможните усложнения.

Лечение на лятната ангина

Средната продължителност на заболяването е 10-12 дни. Ангината няма как да мине „на крак“. Нужно е да осигуриш на детето спокойствие. Добре е да бъде отделено, особено ако имаш и други деца, защото заболяването е заразно. Какво ще е лечението, ще реши педиатърът. Ако инфекцията е бактериална, се налага включването на антибиотик, ако е вирусна – не. Ангината може да бъде катарална, гнойна, везикулозна – това също променя вида на лечението. Ако 3-4 дни след приема на предписаните лекарства забележиш, че детето се чувства по-добре, не спирай лечението.

ТДобави описаниео трябва да продължи до край. Мъникът трябва да приема много течности, за да не се стигне до обезводняване на организма, вследствие на високата температура.

Има случаи, когато е необходимо постъпване в болница – не отказвай, ако се налага.
Имай предвид, че и след пълното оздравяване трябва да наблюдаваш детето поне още две седмици. През това време не го пускай на ясла или детска градина, ограничи и времето навън. Основното е да не контактува с много хора, тъй като имунитетът е отслабнал и има опасност лесно да „прихване“ и други заболявания.

Автор: Борислава Байкушева-Бонева
Консултант: д-р Калинка Йорданова, педиатър, 18 ДКЦ, София

Четете още  за ангината:

Тонзилит (ангина) >>>

Всичко за ангината >>>

Сливици – кога и защо се махат? >>>
Още за: ангина

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Лятна ангина при децата".

Още от "Детски болести"

Рахит – болест на новороденото

Рахит – болест на новороденото

Рахит е болест на растящия организъм. Първите симптоми на рахит се появяват още в третия месец след раждането. При вземането на навременни мерки, обаче, рахитичното дете може да бъде напълно излекувано.

Варицела

Варицела

До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус.

Менингит

Менингит

Менингита представлява възпаление на кората на главния и гръбначния мозък, а не е обикновена простуда. Закъснялото лечение не може да предотврати някои сериозни последствия.