Конюнктивит – синдром на червеното око

От 0 коментара0/5

Ако очите на детето ви са зачервени, постоянно го сърбят и отделят гноен секрет, то вероятно има конюнктивит. Наричано още синдром на червеното око, това заболяване е много характерно за бебетата и малките деца, но често се появява и при възрастни.

Конюнктивит – синдром на червеното око

И тъй като причинителите, както и последиците, са различни, конюнктивитът трябва да бъде лекуван ефикасно и навреме. В противен случай може да стане хроничен или да предизвика други усложнения.

Конюнктивит се нарича възпалението на конюнктивата– прозрачната мембрана, която покрива бялата част на окото (склера) и вътрешността на клепачите. Обикновено се проявява върху бялата повърхност (чрез силно зачервяване подобно на кръвоизилив), но действителният процес се случва под клепача.

Симптомите за конюнктивит са лесно разпознаваеми – усещане за песъчинки в очите, парене и силно дразнение, зачервяване на склерата или на вътрешния клепач (поради което се нарича синдром на Червеното око), подуване на клепачите, силна секреция, която предизвиква слепване на лепачите след ставане от сън, и чувствителност към ярка светлина.

Конюнктивит може да се наблюдава само при едното око, но в много случаи инфекцията не остава изолирана само в него. Тя или преминава към другото или към ушите и носа, тъй като са свързани помежду си чрез синусите. Ето защо много често е съпроводена с хрема и болки. А в зависимост от причинителя, конюнктивитът може да бъде силно заразен, като се предава чрез допир.

Причините за поява на конюнктивитса много. От една страна, той може да е резултат от вирусите, отговорни за настинка и за други инфекции, включително за ушна инфекция, инфекция на синусите и възпалено гърло. От друга, може да е предизвикан от бактерии, включително от тези, виновни за венерически заболявания като гонорея и хламидия. От трета страна, причините могат да са алергия или дразнители от околната среда. Само първите два вида (вирусен и бактериален) конюнктивит обаче са заразни. Те се срещат най-често, а в много случаи са симптом и за друго заболяване.

Каква е разликата между вирусен и бактериален конюнктивит?

  • При вирусния конюнктивит, от очите и носа текат бистри, воднисти секрети, наблюдават се непостоянен сърбеж и лека кашлица. Обикновено е показател за инфекция на горните дихателни пътища, настинка или възпалено гърло. Вирусният конюнктивит е силно заразен и се предава по битов път. Инкубационният му период е 7-10 дни. Той не се поддава на лечение с антибиотици, а отшумява от самосебе си.  
  • При бактериалния конюнктивит от очите се отделя гъст жълт или зелен секрет, причинен от зараза с гнойни бактерии. Образуват се твърди корички по заразеното око и по кожата около него, клепачите залепват, изпитва се дискомфорт в окото. А колкото по-остра е инфекцията, толкова по-силна болка се усеща. Възпалението е или локализирано, или придружено с отделяне на зелен секрет от носа, болки в синусите и дълбока кашлица. Той си е самостоятелно явление, а не симптом за друго заболяване. Лекува се с антибиотици, най-често капки и гел. Той няма инкубационен период и може да се прихване навсякъде - в градския транспорт, на работа, вкъщи, при пипане на очите с мръсни ръце.

И двата вида конюнктивит е заразен, като инфекцията може да се предаде или чрез допир, или чрез споделяне на една и съща вещ или тъкан. През лятото конюнктивитът е особено разпространен сред децата, които плуват в общ басейн или се бършат с едни и същи кърпи. Заразата може да се предаде и по въздушно-капков път при кихане и кашляне.  

Новородените са особено застрашени от развиване на конюнктивит и от сериозни здравословни усложнения от ненавременно лекуване. Те обикновено се раждат със стеснени или запушени слъзни канали, които се нормализират от самосебе си. Но това междувременно може да причини инфекция.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Конюнктивит – синдром на червеното око".

Още от "Детски болести"

Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа (ДЦБ) е заболяване, което е трудно да се предвиди и почти невъзможно да бъде излекувано. Детска церебрална парализа развиват най-вече недоносени бебета и такива, при които е имало проблемна бременност.

Морбили (дребна шарка, брусница)

Морбили (дребна шарка, брусница)

Силно заразно вирусно заболяване, което засяга главно деца в предучилищна възраст. Инкубационният период е около 10 дни, а разпространението става по въздушно-капков път, при кихане и кашляне.

Лятна ангина при децата

Лятна ангина при децата

Обикновено си мислим, че ангината е характерна за студените месеци. Но, за съжаление, ангината се среща достатъчно често и през лятото.