Хемолитична болест

0 коментара0/5

Хемолитичната болест е пряко свързана с наличието на резус конфликт по време на бременност. Тя засяга плода, а появата на хемолитична болест е възможна предимно при втора и следващи бременности, ако е налице резус несъвместимост.

Хемолитична болест
Хемолитична болест

На какво се дължи хемолитичната болест и какви са симптомите?

Когато майката е с отрицателен резус фактор, а бащата с положителен, има 50% вероятност от резус несъвместимост. При наличието на такава, организмът на майката приема този на бебето като чуждо тяло и започва да образува антитела. Това води до разрушаването на червените кръвни телца на бебето и появата на т.нар. хемолитична анемия.

Резус фактор и бременност >>> 

Унищожаването на еритроцитите води до нарушения в снабдяването на органите на бебето с кислород, което пък е причина за увеличаването на размера им (най-вече черния дроб, далака и мозъка). Друго характерно за хемолитичната болест е натрупването на билирубин (жлъчна течност), който обяснява пожълтяването на кожата на новороденото – състояние, познато като жълтеница, от което страдат много бебета в първите часове и дни след раждането.

Хемолитична болестСимптомите на хемолитичната болест включват още сънливост, отпадналост или хиперактивност, придружена с гърчове, постоянен плач, затруднено сучене и дишане.

Лечение на хемолитична болест

Лечението може да включва преливане на кръв на бебето с Rh-, коригиране на електролитния баланс, както и облъчването му със синя светлина с цел разграждане на билирубина в кръвта му и отделянето му чрез урината.

В някои случаи хемолитичната болест може да е причина за умствена изостаналост, дихателна и сърдечна недостатъчност, глухота и др. А в най-тежката си форма хемолитичната болест е причина за смъртта на бебето малко след раждането.

Може ли хемолитичната болест да бъде предотвратена?

Още в самото начало на бременността се правят кръвни изследвания, от които става ясно дали има наличие на резус конфликт или не. Ако такъв е налице, бременността се следи много внимателно за т.нар. титър на антителата. Когато той е висок, рискът от хемолитична болест нараства. Поставя се и ваксина на бременната, която да предотврати образуването на антитела срещу протеина в кръвта на бебето.

26.02.2014/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Хемолитична болест".

Още от "Детски болести"

Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа

Детска церебрална парализа (ДЦБ) е заболяване, което е трудно да се предвиди и почти невъзможно да бъде излекувано. Детска церебрална парализа развиват най-вече недоносени бебета и такива, при които е имало проблемна бременност.

Варицела

Варицела

До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус.

Защо новородените страдат от жълтеница?

Защо новородените страдат от жълтеница?

Жълтеницата при новородените може да представлява нормално състояние, което не изисква лечение, но може и да е причинена от някаква заболяване. Ето какви са причините за жълтеницата при новородените и как да се справите с нея.