Змийска хурка – лечебна и отровна

0 коментара0/5

Чували ли сте за билката змийска хурка? Тя се използва за лечение на хемороиди, псориазис, различни видове язви и гастрит. Научете повече за билката змийска хурка.

Змийска хурка – лечебна и отровна
 © istockphoto.com

Латинското наименование на змийската хурка е Arum Maculatum. Различните народи обаче я наричат по разнообразни начини. Дори у нас билката има много и разни имена. Змийската хурка е позната още акто циганско грозде, количав бурен, остреличе, змийска лапад, змийско грозде. Както много други билки, така и змийската хурка може да е отровна, ако не се използва правилно.

Вижте също:

Лечебни, но и отровни билки >>>

Кои части на билката змийска хурка се използват?

За лечение се използват предимно грудките на билката. Те се вадят преди змийската хурка да е цъфнала: през пролетта (април или най-късно месец май) или есента (септември до октомври). След това заровете грудката на студено и влажно място в кофа с пясък. Най-добре е да го направите, ако имате мазе.

Ако оставите грудката да изсъхне, тя ще загби напълно лечебните си свойства

змийска хурка

Винаги берете и почиствайте змийската хурка с ръкавици, за да не предизвика дразнене на очите и кожата. Пазете от деца. Преди да предприемете лечение със смийска хурка, задължително се консултирайте с хомеопат или билкар. Неправилната дозировка на змийската хурка може да я направи отровна. Абсолютно забранено е лечението със смийска хурка на бремени и кърмещи.

Тинктура от змийска хурка

Змийската хурка можете да срещнете и под формата на тинктура, която се приговя от листата на билката. Тя се разрежда с алкохол, най-често ракия, 1:200 или според указанията на лекаря/ фитотерапевта/ билкаря. За да се рпевърне в тинктура, сместа се оставя за 24 часа на тъмно и хладно. След това се разтваря във вода според указанията на специалиста. Дневно не бива да приемате повече от 5 разтворени във вода капки тинктура от змийска хурка.

тинктура змийска хурка

Извлек от змийска хурка

От грудката на змийската хурка можете да приготвите извлек. 1 ч.л. нарязана на ситно грудка от змийска хурка се залива с 200 мл. студена вода. Кисне се 8 часа, след което се прецежда.

Важно: Никога не заливайте змийската хурка с гореща вода. В тези случаи билката губи отровните и полезните си вещества

Змийска хурка: Какво лекува?

  • Външни и вътрешни хемороиди
  • Псориазис
  • Язва на дванадесетопръстника
  • Язва на стомаха
  • Гастрит
  • Подагра
  • При миома в начален стадий
  • При пясък в бъбреците
  • Тинктурата от змийска хурка лекува проблеми с гласните струни и дихателните пътища

10.03.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Змийска хурка – лечебна и отровна".

Още от "Билки"

Aрника – универсална билка

Aрника – универсална билка

Арника е една от най-популярните и ефикасни билки, използвани в хомеопатията. Тя е универсално лекарство, което трябва да има във всяка домашна аптечка.

Мак за здрав сън

Мак за здрав сън

Макът не се ползва с добро име заради упойващите му свойства, с които много хора злоупотребяват. Но освен опиат, макът е изключително здравословна билка.

Котешка стъпка – билката на Левски

Котешка стъпка – билката на Левски

Билката котешка стъпка е позната още като билката на Левски, тъй като той я използвал за лечение на всякакви болести в годините, когато е бил свещеник. А днес много билкари и някои лекари вярват, че билката котешка стъпка скоро ще се прилага като лекарство срещу рака.