Сена (Майчин лист)

0 коментара0/5

Сена, или още позната като майчин лист, е билка със силно очистително действие, чиято родина е Африка и Индия. Ето как и за какво лечение да прилагате билката майчин лист.

Сена (Майчин лист)
Сена (Майчин лист)

Сена е висок около метър храст с жълти цветове и кожести кафеникави шушулки за плодове. Освен цветовете и плодовете с лечебна цел се използват и листата на билката.

Какво се лекува с билката майчин лист?

Сена е силно слабително средство и се използва предимно за лечение на упорит запек. Билката стимулира чревната перисталтика, възпрепятства абсорбирането на течности от дебелото черво, което води до втвърдяване на изпражненията, подобрява работата на черния дроб, помага при хемороиди и фисури.

Сена (Майчин лист)В древността пък смачкани корени от билката са се използвали като лапи за лечение и бързо зарастване на рани.

Сена се използва още при кожни възпаления, очни заболявания, анемия, атеросклероза, жълтеница.

Как да прилагате билката майчин лист с лечебна цел?

Заради слабата си токсичност не се препоръчва направата на запарка от билката сена, тъй като по този начин се извличат голяма част от токсичните вещества на растението (предимно концентрирани в листата) и съответно чаят от сена предизвиква колики.

Най-добре прилагайте билката с лечебна цел под формата на студен извлек или запарка.

Една супена лъжица се залива с 250 мл вода със стайна температура и се оставя да престои през нощта. Пие се наведнъж на гладно или преди лягане. Слабителното действие обикновено настъпва след 5 до 10 часа.

Важно:

  • Билката не трябва да се използва от бременни, кърмачки и малки деца.
  • Продължителната употреба на сена може да доведе до отслабване и залиняване на чревните мускули, сърдечни проблеми като аритмия и хипотония, гадене, диария, дехидратация, метеоризъм.

16.07.2015/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Сена (Майчин лист)".

Още от "Билки"

Кисел трън – хилядолетна билка

Кисел трън – хилядолетна билка

Какво трябва да знаете за билката кисел трън? Какви са ползите за тялото от кисел трън? Кисел трън – хилядолетната билка.

Великденче  или “мъжка вярност”

Великденче или “мъжка вярност”

Великденчето освежава паметта и чисти пясъка от бъбреците.

Кализия

Кализия - билката на века

Може би я познавате само като стайно декоративно растение, но кализия е и лековита билка с редица полезни свойства. Вижте как се приготвя и какво се лекува с билката кализия.