Котешки нокът

1 коментар0/5

Котешки нокът е не само билка с чудодейни лечебни свойства, но е и красиво растение, което произхожда от амазонските гори. Може да се сдобиете с билката котешки нокът предимно в аптеки и специализирани билкови магазини.

Котешки нокътКотешкият нокът (Uncaria tomentosa) е всъщност лияна, която се вие около тропическите дървета. Днес Перу е най-големият износител на котешки нокът. Името на билката идва от завитите шипове, които се подават от стеблото.

За лечебни цели се използват корените, стеблото и бодлите на растението.

Как да прилагате билката котешки нокът?

  • Запарка – две супени лъжи от нарязани корени от котешки нокът се варят 20 мин. В около 800 мл. вода, след което сместа се прецежда и от нея се пият 2-3 чаши на ден преди ядене.
  • Капсули – може да ги намерите в билковите магазини, но не трябва да се пият повече от три на ден.

Какви болести лекува билката котешки нокът?

С котешки нокът успеКотешки нокътшно се лекуват заболявания на очите като конюктивит, като директно в очите се капват няколко капки запарка от билката, а процедурата се повтаря 2-3 пъти дневно.

Котешкият нокът притежава свойството да прочиства токсините от червата, което го превръща в ефикасен лек при болести на дебелото черво и храносмилателната система въобще.

Билката помага и на асматиците, тъй като успокоява пристъпите им. Котешкият нокът помага още при синузит, диария, главоболие.

Билката е също силен имуностимулатор, помага при хипертония, тъй като успокоява сърдечния ритъм, подобрява мъжката плодовитост. Котешкият нокът се смята и за една от най-ефикасните билки при лечение на онкологични заболявания, тъй като потиска туморния растеж.

Внимание: Билката не се препоръчва при бременност и кърмене! Употребата на котешки нокът е противопоказна и при хора с автоимунни заболявания, нарушено кръвосъсирване, туберкулоза.

29.06.2011/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

gmitko

От gmitko10.07.2014, 17:17 ч.

Вече на аптечния пазар има и гел с котешки нокът на немската фирма кревил струва към 7лв

Виж всички коментари за "Котешки нокът".

Още от "Билки"

Лечение с бреза

Лечение с бреза

Знаете ли, че освен красиво и открояващо с бялата си кора дърво, брезата е и билка с незаменими лечебни свойства. Ето как и за какво лечение да прилагате билката бреза.

Лечебните сили на маточината

Лечебните сили на маточината

Сгушена между вековни дървета и гъсти храсталаци, маточината e леснооткриваема и за опитни билкари, и за любителите на природата. С маточина ще преборите различни болежки и ще останете изненадани от лечебните сили на билката.

Иглика (Primula officinalis)

Иглика - при нервни кризи и стрес

Игликата цъфти през пролетта и среща се из горите, ливадите и слънчевите места на предпланинските и планинските области на страната. Лечебните отвари, приготвени от иглика, са много полезни при лечение на респираторни заболявания, нервни кризи и стрес.