Горска ягода – вкусен плод и здравословна билка

0 коментара2/5

Освен вкусен и витаминозен плод, горската ягода е и билкa с доказани здравословни качества. С пресни плодове или чай от листата на горската ягода се лекуват редица чернодробни, храносмилателни и сърдечно-съдови заболявания.

Горска ягода – вкусен плод и здравословна билка
Как горската ягода се използва като билка?

За лечебни цели се използват както листата на горскта ягода, които са богати на танини, така и плодовете на растението, в които се съдържат големи количества витамин С. Листата се берат все още зелени в периода май-август, а след като се изсушат, придобиват бледо зелен цвят, без мирис и с леко горчив вкус. От тях може да приготвите запарка, която помага при диария и стомашни неразположения. Приготвя се като две супени лъжи изсушени листа се залеят с 500 мл. вряла вода и престояват така около 15 мин. Пият се по 2-3 чаши на ден преди ядене за профилактика и лечение. За лечебни цели плодовете на горската ягода се прилагат под формата на:

 

  • ЧайГорска ягода – вкусен плод и здравословна билка от сушени плодове – шепа сушени плодове се заливат с около 500 мл. вряла вода и се оставят да се запарят за няколко  минути. Честата консумация на чай от горска ягода помага при запек.

 

  • Пресен сок, който се получава от намачкани плодове. Лечението продължава около десетина дена, помага при ревматизтм и гликемия, действа детоксикиращо.
  • Пресните плодове подобряват работата на черния дроб и намаляват нивото на холестерола.
  • Лечебна козметична маска – прави се от намачкани горски ягоди, които се слагат върху лицето и възстановяват уморената кожа, забавят стареенето й и появата на бръчки.

Плодовете на горската ягода се берат през месец юни.

Лечебни свойства на горската ягода

Чрез листа от горска ягода се лекува хипертония, тъй като билката понижава артериалното налягане и забавя сърдечния ритъм. Горската ягода има противовъзпалителни свойства, поради което е ефикасен лек при подагра, камъни в бъбреците, гастроинтестинални болки, чернодробни инфекции.
Горска ягода – вкусен плод и здравословна билка
Консумацията на пресни плодовете на горска ягода пък повишава имунитета, помага при хроничен запек, захарен диабет, язва на стомаха, атеросклероза, подобрява храносмилането. Чрез гаргара със сушени плодове се лекува стоматит и фарингит.

В народната медицина билката се използва при маточни кръвоизливи и други гинекологични заболявания, кожни обриви, хемороиди (под формата на лапи).

04.05.2011/Ели Йорданова

Още от "Билки"

Aрника – универсална билка

Aрника – универсална билка

Арника е една от най-популярните и ефикасни билки, използвани в хомеопатията. Тя е универсално лекарство, което трябва да има във всяка домашна аптечка.

Бабини зъби – природен афродизиак

Бабини зъби – природен афродизиак

Билката бабини зъби стимулира както половата система, така и растежа и укрепването на мускулатурата. Ето защо билката бабини зъби е част от съсвата на редица хранителни добавки за спортисти и лекарства за потентност и фертилитет.

Жълт кантарион - незаменима билка

Жълт кантарион - незаменима билка

Жълтият кантарион е тревисто растение, което може да се намери из цяла България. С жълт кантарион в сух вид може да се сдобиете и от всяка аптека. Какви са лечебните свойства на жълтия кантарион и защо не бива да пренебрегваме тази ценна билка?