Смрадлика (тетра)

6 коментара2/5

Смрадликата е широко разпространена билка в България. Противовъзпалителното й действие превръща смрадликата в универсално лекарствено средство за редица заболявания, а съдържанието на етерични масла й отреждат важно място в козметиката.

Смрадлика (тетра)
Смрадликата е билка, позната още като тетра, кукуч или горска дъбовинка. Смрадликата е храст или до 4 метра високо дърво, което може да откриете сред храсти и дъбови гори. Вирее върху суха, камениста, варовита почва.  

Как се използва смрадликата?

За лечение се използват предимно листата (от младите клонки) на смрадликата, в които се съдържат галова киселина, флавоноиди, етерично масло, дъбилни вещества и т.н

За лечение на кои заболявания е ефикасна смрадликата?

Смрадликата има антисептично действие, противовъзпалително и кръвосъсирващо.
  • СмрадликатаСмрадлика (тетра) е чудесно лекарствено средство при остри и хронични възпаления на устната кухина (пародонтоза , лош дъх , афти в устната кухина, стоматит, пиорея, възпаление на венците и т.н.) заради противо- възпалителното й действие. Тази билка почти винаги присъства и в състава на пастите за зъби и водата за уста.     
  • Смрадликата има ефикасно действие и при колпит (обилно бяло течение) като за целта се правят вагинални промивки.
  • Баните със смрадлика са подходящи при лечение на хемороиди .
  • Смрадликата е подходяща и при екземи, гнойни рани, акне , циреи, отоци, потене на краката, диария, косопад и т.н.
Смрадликата намира широко приложение и в козметиката. Редовното измиване с отвара от смрадлика засилва защитните функции на кожата. Чувствителната кожа по-малко се повлиява от метеорологичните условия, не се зачервява, премахва се усещането за опъване, изсушаване, затопляне. Смрадликата е съставна част на някои кремове за лице, лице, ръце, крака, вагинални кремове, такива против подсичане.

Рецепта: 100 г. ситно нарязани листа на смрадлика се варят в литър вода. Сместа се прецежда и се използва за жабурене, бани и промивки. Прилага се веднъж дневно.

Важно:Смрадликата е отровна, ако се използва за вътрешно лечение.Може да се жабурите с нея, но не и да я пиете (особено в големи количества). Избягвайте да държите и прекалено дълго време отвара от смрадлика в устата. Възможно е лигавицата да побелее и да стане болезнена.

10.11.2010/Ели Йорданова

6 коментарaДобави коментар »

Ромина

От Ромина16.10.2011, 04:16 ч.

Аз имам въпрос защото никъде не пише: Кога е най-добре да се бере смрадликата?

Виж всички коментари за "Смрадлика (тетра)".

Още от "Билки"

Магданоз за орлово зрение

Магданоз за орлово зрение

Знаете ли, че магданозът първоначално се е използвал като лекарство и чак след време се е превърнал в ароматна и незаменима подправка в кулинарията? А редовната консумация на магданоз ще ви дари с орлово зрение. Какво още не знаете за магданоза?

Коприва – женска билка

Коприва – женска билка

Копривата (Urtica) е едно от най-ефикасните лечебни растения. Семейство Копривови включва много видове, от които за лечебни цели най-разпространени са обикновената, бялата и жълтата коприва.

Котешка стъпка – билката на Левски

Котешка стъпка – билката на Левски

Билката котешка стъпка е позната още като билката на Левски, тъй като той я използвал за лечение на всякакви болести в годините, когато е бил свещеник. А днес много билкари и някои лекари вярват, че билката котешка стъпка скоро ще се прилага като лекарство срещу рака.