Смрадлика (тетра)

7 коментара2/5

Смрадликата е широко разпространена билка в България. Противовъзпалителното й действие превръща смрадликата в универсално лекарствено средство за редица заболявания, а съдържанието на етерични масла й отреждат важно място в козметиката.

Смрадлика (тетра)
Смрадликата е билка, позната още като тетра, кукуч или горска дъбовинка. Смрадликата е храст или до 4 метра високо дърво, което може да откриете сред храсти и дъбови гори. Вирее върху суха, камениста, варовита почва.  

Как се използва смрадликата?

За лечение се използват предимно листата (от младите клонки) на смрадликата, в които се съдържат галова киселина, флавоноиди, етерично масло, дъбилни вещества и т.н

За лечение на кои заболявания е ефикасна смрадликата?

Смрадликата има антисептично действие, противовъзпалително и кръвосъсирващо.
  • СмрадликатаСмрадлика (тетра) е чудесно лекарствено средство при остри и хронични възпаления на устната кухина (пародонтоза , лош дъх , афти в устната кухина, стоматит, пиорея, възпаление на венците и т.н.) заради противо- възпалителното й действие. Тази билка почти винаги присъства и в състава на пастите за зъби и водата за уста.     
  • Смрадликата има ефикасно действие и при колпит (обилно бяло течение) като за целта се правят вагинални промивки.
  • Баните със смрадлика са подходящи при лечение на хемороиди .
  • Смрадликата е подходяща и при екземи, гнойни рани, акне , циреи, отоци, потене на краката, диария, косопад и т.н.
Смрадликата намира широко приложение и в козметиката. Редовното измиване с отвара от смрадлика засилва защитните функции на кожата. Чувствителната кожа по-малко се повлиява от метеорологичните условия, не се зачервява, премахва се усещането за опъване, изсушаване, затопляне. Смрадликата е съставна част на някои кремове за лице, лице, ръце, крака, вагинални кремове, такива против подсичане.

Рецепта: 100 г. ситно нарязани листа на смрадлика се варят в литър вода. Сместа се прецежда и се използва за жабурене, бани и промивки. Прилага се веднъж дневно.

Важно:Смрадликата е отровна, ако се използва за вътрешно лечение.Може да се жабурите с нея, но не и да я пиете (особено в големи количества). Избягвайте да държите и прекалено дълго време отвара от смрадлика в устата. Възможно е лигавицата да побелее и да стане болезнена.

10.11.2010/Ели Йорданова

7 коментарaДобави коментар »

desi_dm

От desi_dm08.08.2015, 11:20 ч.

При проблеми като рани винаги прибягвам към тинктура със смрадлика

Виж всички коментари за "Смрадлика (тетра)".

Още от "Билки"

Зърнастец срещу запек

Зърнастец срещу запек

Зърнастец е дърво или храст с височина 2 до 6 метра, с малки зърнести червеникаво-черни плодове, сивкаво-кафява кора, преминаваща към червено във вътрешния си слой.

Здраве от индианците: 6 растения, лекуващи много заболявания

Здраве от индианците: 6 растения, лекуващи много заболявания

В далечното минало хората се доверявали на природната медицина, за да се справят с болестите. Смята се, че индианското племе Чероки е надарено с умението да разбира и използва традиционните лечебни билки и растения. Разберете кои са 6 от тези ценни растения, които могат да лекуват много от най-честите заболявания днес.

Марихуана в медицината

Марихуана в медицината

Освен като лек наркотик, марихуана се използва и с лечебна цел. Т.нар. медицинска марихуана се взима с рецепта и има редица лечебни свойства. Какъв е лечебният ефект на вълшебната, но на много места забранена, билка?