Цъфтящ чай – китайски тайни за здраве

38 коментара5/5

Слагаме цветя в саксии, вази, но не и в чайници. Китайците обаче правят цъфтящ чай от цветя, който е със завидни здравословни и вкусови качества. Чаша цъфтящ чай е ароматно произведение на изкуството, което ще ви донесе радост и здраве.

Цъфтящ чай – китайски тайни за здраве
Какво е цъфтящ чай?

Този чай от цветя е наричан още цъфтящ чай, тъй като, след като се попари с вряла вода, той лека полека (за около 2-3 минути) се разтваря изцяло и изглежда така сякаш цъфва. За да се насладите на тази почти магическа гледка, е необходимо да направите чая в прозрачен съд. Отстрани погледнато прилича повече на подводна градина отколкото на нещо, което може да се пие. Но не бъдете скептични. Това е поредната китайска тайна, която се очаква да се превърне в любим здравословен чай на много хора.

ЦъфтЦъфтящ чай – китайски тайни за здравеящият чай  представлява малка топчица. Направена е обикновено от зелен чай и цветя по избор, които се връзват с памучна нишка, оформят се като снопче, което наподобява цветните пъпки през пролетта преди да са цъфнали. Всичко това се прави на ръка и се изсушава за 2 часа при температура 100 градуса по Целзий. А цветята, които са предпочитани за направата на това произведение на изкуството са амаранта, хризантема, лилиум, хибискус, османтус, невен, карамфил. След попарването с вряла вода, отнемат само няколко минути докато чаят придобие вкус и аромат. Една топчица от този цъфтящ чай е достатъчна, за да приготвите един чайник ароматна и здравословна напитка.

След като изпиете чая, можете да допълните още вода в чайника, като бъдете сигурни, че чаят ще е отново все така ароматен и приятен на вкус. В зависимост от цъфтящия чай и обема на чайника, които сте си избрали, можете да долеете още 2-3 пъти вода. По-дългото киснене на чая не убива вкусовите му и здравословни качества и не му придава горчив привкус. От една топчица се получава чай за около 15 чаши.Производителите на цъфтящ чай съветват да го сервирате и студен особено през летните месеци. Първо го заливате с гореща вода, след което го изстудявате.

Цъфтящият чай може да престои до 10 дена във вода с цел да достави красота и радост в дома ви.  След консумация, извадете чая и го поставете във ваза със студена вода. Сменяйте водата всеки ден.
 Цъфтящ чай – китайски тайни за здраве
Видове цъфтящ чай

Цъфтящият чай има най-различни наименования в зависимост от това какви билки и цветя са използвани за направата му и как изглежда крайния резултат след попарването с гореща вода. Цъфтящият чай с наименование „Снежна топка“ например се нарича така, защото след разтварянето на чаената топчица в съда с ароматната напитка се разпръскват венчелистчета от жасмин и изглежда така сякаш вали сняг. Други интригуващи наименования на видове цъфтящ чай са „Безкрайно спокойствие“, „ Блажено щастие“, „ Сутрешно сияние“, „ Истинска любов“, „ В духа на природата“ и т.н. Типично в китайски стил всеки един вид от цъфтящия чай, в зависимост от използваните цветя за направата му и вида му след като разцъфне, символизира нещо специфично (чувства, настроения, емоции, годишни сезони).
Цъфтящ чай – китайски тайни за здраве
Здравословни качества на цъфтящия чай

Цъфтящият чай е безкрайно полезен за целия организъм. Богат на флавоноиди, той е добър антиоксидант, намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и засилва имунната система. В зависимост обаче от вида цъфтящ чай, той има и по-специфични и конкретни здравословни влияния.

Цъфтящият чай намалява стреса, подобрява метаболизма, кръвообръщението и функцията на вътрешните органи. Той понижава телесната температура, помага за намаляване на тревожността и има полезно действие за белите дробове. Цъфтящият чай стимулира функцията на далака и стомаха и има  благоприятен ефект върху трахеята, отстранява токсините от организма и допринася за постигането на емоционален баланс. Цъфтящият чай с наименование "Вечност" ще ви изпълни с енергия и има разкрасяващ ефект върху кожата, а чаят с название "Ненадмината красота" ще ви осигури спокоен сън и ще подобри функцията на черния дроб. Цъфтящият чай е ефективен лек при главоболие и преумора на очите.

 

 

 

 

 

 


03.02.2010/Ели Йорданова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

38 коментарaДобави коментар »

Александра Къдрекова

От Александра Къдрекова22.12.2011, 13:31 ч.

Здравейте!Имам магазин за билки във Варна моля кажете ми от къде мога да си зареждам такъв чай за да мога да го предлагам на клиентите Благодаря предварително ако може на имейла

Виж всички коментари за "Цъфтящ чай – китайски тайни за здраве".

Още от "Билки"

Мента - освежаващата билка

Мента - освежаващата билка

Разхлаждаща през лятото и сгряваща през зимата – ментата е една от най-приятните и популярни билки. За какво може да ни е полезна употребата на мента и как да я консумираме?

Цветята на д-р Бах при несигурност

Цветята на д-р Бах при несигурност

Европейски фасул, Обикновен габър, Див овес, Зъбна трева, Едногодишна хрущялка, Тинтява

Чай от борови иглички

Чай от борови иглички

Ароматният чай от борови иглички е идеално допълнение към коледния дух у дома. Борът е освен красиво дърво, и здравословна билка. От борови иглички се прави не само вкусен чай, но и се извличат ценни етерични масла.