Гинко билоба

8 коментара5/5

Гинко билоба е билка, която се превърна в една от най-предпочитаните хранителни добавки за българите през последните години. Гинко билоба е полезна да се приема в умерени количества, но има случаи, при които трябва сериозно да се внимава.

Гинко билоба Гинко е едно от най-старите дървета в света. То е семенно дърво, което достига височина 30 метра. Дълго време е считано за изчезнал вид в дивата природа, докато през 17ти век немски учени се натъкват на него в Китай. Дървото бива отглеждано за медицинска и  декоративна цел, както и за приложение в кулинарията повече от петнадесет века. Полезното му действие за паметта се дължи на редки фотохимикали в състава на листата му, които са открити  много по-късно. Дървото Гинко може да вирее и в условията на замърсен град, тъй като лесно и бързо се адаптира към различните условия и почви. Най-много  се среща в Китай. У нас дървото се отглежда по-скоро с декоративна цел.

Какво е действието на гинко билоба?

Гинко билоба
Основното действие на гинко билоба е, че засилва кръвообращението и има съдоразширяващоУвеличава работоспособността и издържливостта на хората, които извършват умствен труд и на спортистите. Намалява и холестерола в кръвта. Действа като антиоксидант и неутрализира свободните радикали. Добро помощно средство е за всички заболявания на нервната система. Използва се от болни от Алцхаймер и точно покрай това му действие има много противоречиви твърдения от страна на учените. Според едни е безценен помощник при борбата с болестта, според други гинко билоба не оказва никакво влияние. По същия начин стои и употребата му при болни от множествена склероза.

Повечето от действията на гинко билоба се подлагат под съмнение от доста специалисти.
Те са категорични, че сериозни болести не могат да бъдат лекувани с гинко билоба. Действието му се изчерпва с благоприятното влияние върху организма, което от своя страна спомага за по-голяма устойчивост и по-лесно излекуване. Единственото благоприятно действие, което не се подлага под съмнение, е подобряването на концентрацията и паметта.

Действието на гинко билоба започва много бързо след стартирането на приема, за разлика от много други таблетки на билкова основа. Добре е да се спазва количеството прием, посочено на листовката. Различните производители слагат различна концентрация в една таблетка, така че понякога може да приемате от 3 до 5 таблетки дневно, a при други е достатъчна и една. Билката се продава и в пакетчета за приготвяне на запарка.        


Гинко билобаВ кои случаи трябва да се избягва гинко билоба?

Внимателни с приема на гинко билоба трябва да са диабетиците, бременните и кърмачките. Хората, които приемат антидепресанти, задължително трябва да избягват да приемат билката. Съчетанието с аспирин и ибупрофен също може да не се отрази добре.

Странични действия на гинко билоба

Най-често приемът на гинко билоба се свързва с опасност от засилено кървене. Възможни са нарушение на метаболизма, диария и повръшане. Много рядко се наблюдава прилошаване или безсъние. Наблюдават се случаи на алергии и пристъп на задушаване. Страничните действия на билката са рядкост и не бива да ви притесняват предварително. Приемът на гинко билоба може да започнете без предписание от лекар, но в случай на проява на някой от горните симптоми, моментално се обърнете към личния си лекар и прекратете приема.
                                                                   
Ако сте ежедневно под стрес, работите много, уморявате се лесно и се чувствате разсеяни, не се колебайте да пробвате гинко билоба. Ще се изненадате колко различно ще се чувствате.

14.10.2009/Деси Великова

8 коментарaДобави коментар »

васил

От васил26.11.2011, 13:36 ч.

Защо диабетиците не трябва да употребяват билката "Гинко билоба"

Виж всички коментари за "Гинко билоба".

Още от "Билки"

Невенът и неговите лечебни свойства

Невенът и неговите лечебни свойства

Оранжево-жълтите цветчета на невена красят градините пред много къщи, а в диво състояние може да се видят и по сметищата.

Как приготвяме билки?

Как приготвяме билки?

Лечението с билки е общопризнат метод в алтернативната медицина. За да се възползвате от него обаче, трябва да знаете как да обработите полезните растения. Как приготвяме билки?

10 билки за по-силен имунитет

10 билки за по-силен имунитет

Навлизаме в сезона на настинките и гриповече и трябва да се погрижим за имунитета. Ако се доверявате на природата повече, отколкото на лекарствата, вижте кои са най-добрите билки за по-силен имунитет.