Гинко билоба

9 коментара5/5

Гинко билоба е билка, която се превърна в една от най-предпочитаните хранителни добавки за българите през последните години. Гинко билоба е полезна да се приема в умерени количества, но има случаи, при които трябва сериозно да се внимава.

Гинко билоба Гинко е едно от най-старите дървета в света. То е семенно дърво, което достига височина 30 метра. Дълго време е считано за изчезнал вид в дивата природа, докато през 17ти век немски учени се натъкват на него в Китай. Дървото бива отглеждано за медицинска и  декоративна цел, както и за приложение в кулинарията повече от петнадесет века. Полезното му действие за паметта се дължи на редки фотохимикали в състава на листата му, които са открити  много по-късно. Дървото Гинко може да вирее и в условията на замърсен град, тъй като лесно и бързо се адаптира към различните условия и почви. Най-много  се среща в Китай. У нас дървото се отглежда по-скоро с декоративна цел.

Какво е действието на гинко билоба?

Гинко билоба
Основното действие на гинко билоба е, че засилва кръвообращението и има съдоразширяващоУвеличава работоспособността и издържливостта на хората, които извършват умствен труд и на спортистите. Намалява и холестерола в кръвта. Действа като антиоксидант и неутрализира свободните радикали. Добро помощно средство е за всички заболявания на нервната система. Използва се от болни от Алцхаймер и точно покрай това му действие има много противоречиви твърдения от страна на учените. Според едни е безценен помощник при борбата с болестта, според други гинко билоба не оказва никакво влияние. По същия начин стои и употребата му при болни от множествена склероза.

Повечето от действията на гинко билоба се подлагат под съмнение от доста специалисти.
Те са категорични, че сериозни болести не могат да бъдат лекувани с гинко билоба. Действието му се изчерпва с благоприятното влияние върху организма, което от своя страна спомага за по-голяма устойчивост и по-лесно излекуване. Единственото благоприятно действие, което не се подлага под съмнение, е подобряването на концентрацията и паметта.

Действието на гинко билоба започва много бързо след стартирането на приема, за разлика от много други таблетки на билкова основа. Добре е да се спазва количеството прием, посочено на листовката. Различните производители слагат различна концентрация в една таблетка, така че понякога може да приемате от 3 до 5 таблетки дневно, a при други е достатъчна и една. Билката се продава и в пакетчета за приготвяне на запарка.        


Гинко билобаВ кои случаи трябва да се избягва гинко билоба?

Внимателни с приема на гинко билоба трябва да са диабетиците, бременните и кърмачките. Хората, които приемат антидепресанти, задължително трябва да избягват да приемат билката. Съчетанието с аспирин и ибупрофен също може да не се отрази добре.

Странични действия на гинко билоба

Най-често приемът на гинко билоба се свързва с опасност от засилено кървене. Възможни са нарушение на метаболизма, диария и повръшане. Много рядко се наблюдава прилошаване или безсъние. Наблюдават се случаи на алергии и пристъп на задушаване. Страничните действия на билката са рядкост и не бива да ви притесняват предварително. Приемът на гинко билоба може да започнете без предписание от лекар, но в случай на проява на някой от горните симптоми, моментално се обърнете към личния си лекар и прекратете приема.
                                                                   
Ако сте ежедневно под стрес, работите много, уморявате се лесно и се чувствате разсеяни, не се колебайте да пробвате гинко билоба. Ще се изненадате колко различно ще се чувствате.

14.10.2009/Деси Великова

9 коментарaДобави коментар »

krassimircho

От krassimircho12.09.2016, 11:13 ч.

Здравейте, аз от скоро използвам Гинко Билоба на марката Bulgaricus, един приятел ми препоръча и останах доволен.

Виж всички коментари за "Гинко билоба".

Още от "Билки"

Адаптогените – тайната на доброто здраве

Адаптогените – тайната на доброто здраве

Какво представляват те, каква е тяхната функция и защо са ни нужни? Отговорите на всички тези въпроси разберете сега.

Мечо грозде – лек-чудо при цистит

Мечо грозде – лек-чудо при цистит

Билката Мечо грозде е една от най-добрите билки при проблеми с пикочните пътища. Научете повече за билката Мечо грозде, кои нейни части се използват и за какво трябва да внимаваме. Мечо грозде – лек-чудо при цистит

Мак за здрав сън

Мак за здрав сън

Макът не се ползва с добро име заради упойващите му свойства, с които много хора злоупотребяват. Но освен опиат, макът е изключително здравословна билка.