Мечо грозде – лек-чудо при цистит

2 коментара0/5

Билката Мечо грозде е една от най-добрите билки при проблеми с пикочните пътища. Научете повече за билката Мечо грозде, кои нейни части се използват и за какво трябва да внимаваме. Мечо грозде – лек-чудо при цистит

Мечо грозде – лек-чудо при цистит
 © istockphoto.com

За билката Мечо грозде накратко

Латинското наименование на Мечо грозде е Arctostaphylos Uva-Ursi. Билката се среща в Северна Америка и в централните и източни части на Европа.  У нас вирее най-добре по планините на височина над 1300 м. Интересното е, че по нашите земи от векове се знае за ползите от Мечото грозде и има доказателства, че предците ни са използвали билката за лечение от стотици години.

Мечо грозде е нисък храст с височина до  около 50 см. Има малки, наситенозелени и месести листа и дребни плодове.

мечо грозде, билка

Кои части на Мечо грозде се използват?

Най-често от Мечото грозде се използват листата, които се сушат. Листата на тази билка съдържат силни химикали с антибактериално действие, наречени хидрохинони. Те се изсушават, след което от тях се приготвят чай или извлеци.

Понякога, но доста по-рядко, се използват и плодовете на мечото грозде. Те по-често се използват пресни, за приготвяне на различни билкови сиропи и се предлагат или в изсушен, или в течен вариант, под формата на екстракт.

Ползи от билката Мечо грозде

  • Мечо грозде при цистит

Най-разпространената употреба на билката Мечо грозде е при цистит. От изсушените листа на билката се приготвя лечебен чай, който се пие 2-3 пъти дневно. Имайте предвид обаче, че колкото по-сериозно е възпалението, толкова по-дълго време ще трябва, докато Мечото грозде повлияе на заболяването.

Как да преборим цистита >>>

При хроничните форми на цистит трябва да се срещнете с хомеопат или натуропат и внимателно да обмислите как да протече лечението с Мечо грозде, за да е адекватно на състоянието ви, но да не се стигне до предозиране. Същото важи за всички инфекции на пикочните пътища.

цистит, възпаление на пикочните пътища

  • Мечо грозде за силен имунитет

Хидрохиноните не са единствената съставка в Мечото грозде, но са най-силната. Този мощен химикал се бори срещу различни бактерии в тялото ни, помага за спиране на възпалителни процеси и като цяло подсилва имунитета.

  • Мечо грозде за детоксикация

Най-често срещаното приложение на Мечото грозде е като естествен диуретик. Затова от листата на Мечо грозде се приготвя чай, който помага за изчистване на токсините. Мечото грозде е билка, особено полезна за пречистване на бъбреците и пикочния мехур.

  • Мечо грозде за локално приложение

Пресните плодове на билката Мечо грозде могат да се използват и локално. Тя тях се приготвя лечебен мехлем, който се нанася директно върху изгаряния, рани, синини и т.н. Смята се, че киселините в Мечото грозде могат да ускорят заздравяването на кожата, да понижат риска от възпаление и да намалят болката.

29.08.2016

2 коментарaДобави коментар »

bisis

От bisis31.08.2016, 10:12 ч.

от опит мога да ви каже ,че цистит успешно се лекува с листа от бреза- около две супети лъжици листа се запарват в 500 мл.л.гореща вода и кисне около час и това се изпива може и наведнъж и на другия ден пак за два дни...

Виж всички коментари за "Мечо грозде – лек-чудо при цистит".

Още от "Билки"

Иглика (Primula officinalis)

Иглика - при нервни кризи и стрес

Игликата цъфти през пролетта и среща се из горите, ливадите и слънчевите места на предпланинските и планинските области на страната. Лечебните отвари, приготвени от иглика, са много полезни при лечение на респираторни заболявания, нервни кризи и стрес.

Шипката – витаминозен сюрприз

Шипката – витаминозен сюрприз

Обичате ли чай от шипка? А сладко, сироп или мармалад от шипка? Шипката има свой специфичен вкус, който не всички хора обичат. Жалко, ако сте от тях, защото не знаете какъв натурален лечител губите.

Лимонена трева – ароматна азиатска билка

Лимонена трева – ароматна азиатска билка

Вкусна подправка, здравословна билка и природно козметично средство – всичко това събрано в няколко стръка ароматна лимонена трева. Ето какви са здравословните и вкусовите качества на лимонената трева.