Лечение с бреза

0 коментара0/5

Знаете ли, че освен красиво и открояващо с бялата си кора дърво, брезата е и билка с незаменими лечебни свойства. Ето как и за какво лечение да прилагате билката бреза.

Лечение с бреза
Лечение с бреза

С лечебна цел се използват листата и кората на брезата, богати на витамин С, дъбилни вещества, етерични масла и др. Изключително полезен е и сокът от бреза, който се добива чрез прорязване на ствола на дървото. С лечебна цел се използва и сок от корените на растението.

С каква лечебна цел се прилага билката бреза?

Хората, страдащи от атеросклероза, бъбречни заболявания (особено при камъни в бъбреците) и инфекции на пикочните пътища, кожни проблеми, ревматизъм, заболявания на храносмилателния тракт, стомашни язви се повлияват изключително добре от лечение с бреза. Растението има силно противовъзпалително, очистващо, диуретично, детоксикиращо, пикочогонно и потогонно действие. Пречиства кръвта, подобрява обмяната на веществата в организма и стимулира отделянето на жлъчен сок.

Лечение с бреза

Смята се също, че сокът от бреза облекчава симптомите при настъпване на менопауза при жените и помага при проблеми с мъжката импотентност.

Циститът - как да го преборим? >>>
Камъни в бъбреците >>>

А заради високото съдържание на витамин С се смята, че брезата подсилва имунната система и помага при лечение на анемия, вируси и настинки. Чаят от билката се използва и за сваляне на висока температура, тъй като води до обилно изпотяване.

Спиртовите извлеци, компресите и лапите с бреза пък помагат за бързото заздравяване на рани, както и за лечение на кожни възпаления. 

Брезата успешно се използва и за лечение на отоци и премахване на целулит.

Брезата намира приложение и в козметиката. Запарката от тази билка придава по-здрав вид на кожата, прави косата лъскава и стимулира растежа й, помага при пърхот. Маслото от пъпките на брезаа пък се използва в парфюмерията заради приятния си аромат.

25.08.2014/Ели Йорданова
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Лечение с бреза".

Още от "Билки"

Иглика (Primula officinalis)

Иглика - при нервни кризи и стрес

Игликата цъфти през пролетта и среща се из горите, ливадите и слънчевите места на предпланинските и планинските области на страната. Лечебните отвари, приготвени от иглика, са много полезни при лечение на респираторни заболявания, нервни кризи и стрес.

7 чая за  здраве и бодрост

7 чая за здраве и бодрост

Чаят огънят на живота - така го наричат китайците, а те пият чай вече повече от 4500 години. Всяка секунда по света се изпиват 24 000 чаши чай, който с основание има славата на напитка, която укрепва здравето и дава бодрост.

Зърнастец срещу запек

Зърнастец срещу запек

Зърнастец е дърво или храст с височина 2 до 6 метра, с малки зърнести червеникаво-черни плодове, сивкаво-кафява кора, преминаваща към червено във вътрешния си слой.