Кисел трън – хилядолетна билка

0 коментара0/5

Какво трябва да знаете за билката кисел трън? Какви са ползите за тялото от кисел трън? Кисел трън – хилядолетната билка.

Кисел трън – хилядолетна билка
 © istockphoto.com

За билката кисел трън накратко

Киселият трън е храст, чиито полезни свойства са познати на човечеството от хилядолетия. Има данни, че части от киселия трън са използвани за лечение преди близо 2 500 години. Разновидности на билката се срещат в Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия.

Киселият трън е богат на алкалоиди, като в най-голямо количество е берберинът. Берберинът има противомикробно и противогъбично действие, понижава кръвното и успокоява. Смята се също така, че берберинът подсилва имунната система.

Освен това киселият трън съдържа витамин В, бета каротен, лутеин и цинк.
Киселият трън най-често се продава под формата на капсули, екстракт, тинктура или мазило. Сушените корени на киселия трън се използват за направа на чай.

Преди да преминете към лечение с кисел трън, задължително се консултирайте с лекар. При възрастните има ограничение на дневната доза, докато при децата употребата му трябва да се случва под наблюдения на лекар

Важно: Киселият трън не се препоръчва за продължителна употреба, без да е изрично предписан от лекар. Седмица е най-дългият период на прием

кисел трън

Кои части на киселия трън се използват?

За приготвяне на отвари, тинктури и т.н. най-често се използват кората на корените, корените и плодовете. Интересното при плодовете е, че се ядат и са богат източник на витамин С.

Ползи от билката Кисел трън

 

Кисел трън при инфекции

Киселият трън се бори успешно срещу различни инфекции. Берберинът има антибактериално и противогъбично действие. Берберинът потиска способността на бактериите да „разболяват“ клетките и по този начин предпазва от инфекции. Киселият трън се използва при различни възпалителни процеси  - на пикочния мехур, пикочните пътища и храносмилателната система.

Кисел трън за пречистване на храносмилателната система

Киселият трън подпомага храносмилането и подобрява здравето на цялата храносмилателна система. Препоръчва се също така при диария. Има дори проучвания, които показват, че при правилната дозировка, билката кисел трън действа по-бързо от антибиотик за подобряване на проблеми с храносмилателната система.

Кисел трън за здраво сърце

Проучвания показват, че киселият трън е ефективен при проблеми със сърцето – исхемична болест, аритмия, кардиомиопатия. Смята се, че берберинът в киселия трън се бори с лошия холестерол и триглицеридите, ключови за здравето на сърцето.

Кисел трън за пречистване на жлъчката и черния дроб

Черният дроб пречиства кръвта, произвежда необходимата жлъчка за обработване на мазнините, разгражда хормоните и помага за съхраняването на нужните витамини, минерали и желязо. Основната работа на жлъчния мехур е да съхранява произведената от черния дроб жлъчка. Киселият трън подпомага дейността им, като ги пречиства. Берберинът в киселия трън също така помага за отделянето на жлъчка.

12.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кисел трън – хилядолетна билка".

Още от "Билки"

Гинко билоба

Гинко билоба

Гинко билоба е билка, която се превърна в една от най-предпочитаните хранителни добавки за българите през последните години. Гинко билоба е полезна да се приема в умерени количества, но има случаи, при които трябва сериозно да се внимава.

Ефедра – забранената билка

Ефедра – забранената билка

Ефедра е често използвано растение както в медицината, така и в спортните среди, най-често с цел отслабване. Мнозина обаче я отричат заради някои странични ефекти. Но пък положителните качества на ефедрата я правят незаменима и ефикасна билка.

Бял равнец

Бял равнец

Билката бял равнец е едно от най-често използваните лечебни растения. Ботаническото наименование на билката (Achillea) се смята, че произхожда от името на гръцкоя герой Ахил.