Кисел трън – хилядолетна билка

0 коментара0/5

Какво трябва да знаете за билката кисел трън? Какви са ползите за тялото от кисел трън? Кисел трън – хилядолетната билка.

Кисел трън – хилядолетна билка
 © istockphoto.com

За билката кисел трън накратко

Киселият трън е храст, чиито полезни свойства са познати на човечеството от хилядолетия. Има данни, че части от киселия трън са използвани за лечение преди близо 2 500 години. Разновидности на билката се срещат в Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия.

Киселият трън е богат на алкалоиди, като в най-голямо количество е берберинът. Берберинът има противомикробно и противогъбично действие, понижава кръвното и успокоява. Смята се също така, че берберинът подсилва имунната система.

Освен това киселият трън съдържа витамин В, бета каротен, лутеин и цинк.
Киселият трън най-често се продава под формата на капсули, екстракт, тинктура или мазило. Сушените корени на киселия трън се използват за направа на чай.

Преди да преминете към лечение с кисел трън, задължително се консултирайте с лекар. При възрастните има ограничение на дневната доза, докато при децата употребата му трябва да се случва под наблюдения на лекар

Важно: Киселият трън не се препоръчва за продължителна употреба, без да е изрично предписан от лекар. Седмица е най-дългият период на прием

кисел трън

Кои части на киселия трън се използват?

За приготвяне на отвари, тинктури и т.н. най-често се използват кората на корените, корените и плодовете. Интересното при плодовете е, че се ядат и са богат източник на витамин С.

Ползи от билката Кисел трън

 

Кисел трън при инфекции

Киселият трън се бори успешно срещу различни инфекции. Берберинът има антибактериално и противогъбично действие. Берберинът потиска способността на бактериите да „разболяват“ клетките и по този начин предпазва от инфекции. Киселият трън се използва при различни възпалителни процеси  - на пикочния мехур, пикочните пътища и храносмилателната система.

Кисел трън за пречистване на храносмилателната система

Киселият трън подпомага храносмилането и подобрява здравето на цялата храносмилателна система. Препоръчва се също така при диария. Има дори проучвания, които показват, че при правилната дозировка, билката кисел трън действа по-бързо от антибиотик за подобряване на проблеми с храносмилателната система.

Кисел трън за здраво сърце

Проучвания показват, че киселият трън е ефективен при проблеми със сърцето – исхемична болест, аритмия, кардиомиопатия. Смята се, че берберинът в киселия трън се бори с лошия холестерол и триглицеридите, ключови за здравето на сърцето.

Кисел трън за пречистване на жлъчката и черния дроб

Черният дроб пречиства кръвта, произвежда необходимата жлъчка за обработване на мазнините, разгражда хормоните и помага за съхраняването на нужните витамини, минерали и желязо. Основната работа на жлъчния мехур е да съхранява произведената от черния дроб жлъчка. Киселият трън подпомага дейността им, като ги пречиства. Берберинът в киселия трън също така помага за отделянето на жлъчка.

12.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кисел трън – хилядолетна билка".

Още от "Билки"

Гръмотрън срещу проблеми с килограмите

Гръмотрън срещу проблеми с килограмите

Билката гръмотрън е едно от най-добрите природни средства за премахване на излишните килограми, съчетано с подходящ хранителен режим. С това, обаче, не се изчерпват здравословните качества на билката гръмотрън.

Цветята на д-р Бах при страх

Цветята на д-р Бах при страх

Джанка, Мимулус, Обикновен жълтак, Червен кестен, Трепетлика

Цветята на д-р Бах при депресия и тревога

Цветята на д-р Бах при депресия и тревога

Киселица, Дъб, Плачеща върба, Витлеемска звезда, Ядлив кестен, Бряст, Бор (бял), Лиственица, Синап.