Японски зелен чай Матча

0 коментара0/5

Чували ли сте за японския зелен чай Матча? Научете повече за тази магична напитка и защо е по-полезна от обикновения зелен чай.

Японски зелен чай Матча
 © istockphoto.com

В буквален превод Матча означава чай на прах. Матча всъщност е вид японски зелен чай. Инетересното при отглеждането му е, че малко преди да се наберат листата, растението се оставя на сянка. Това прави листата по-наситено зелени и увеличава полезните съставки в тях. След това листата се берат и се смилат на фина пудра, от която се приготвя чая.

За разлика от обикновения зелен чай, при който листата се запарват, при зеления чай Матча всъщност пиете самите листа, защото те се разтварят във водата.

Любопитно: 1 чаша зелен чай Матча съдържа полезните съставки на 10 чаши обикновен зелен чай

матча, японски зеленч чай

Защо е полезен зеленият чай Матча?

Освен че съдържа много витамини и минерали, зеленият чай е особено полезен заради антиоксидантите, наречени полифеноли. Полифенолите предпазват от сърдечносъдови заболявания и рак, а също така подобряват кръвообращението. В зеления чай Матча се съдържа и полифенол, наречен EGCG, който подсилва метаболизма и се смята, че задържа или забавя растежа на раковите клетки.

Ползи за здравето от зеления чай Матча

  • Зелен чай Матча при стрес

зелен чай матча

Матча съдържа повече L-теанин от обикновения зелен чай.  L-теанинът е аминокиселина, която действа успокояващо на нервната система.  Заради тази аминокиселина Матча е чай, който помага при проблеми с концентрацията.

Вижте също:

5 напитки със зелен чай за отслабване >>>

Чай Инхуа - японско чудо >>>

  • Антиоксиданти

Матча съдържа 137 пъти повече антиоксиданти от обикновения зелен чай. Интересното е, че Матча съдържа повече от 60 пъти повече антиоксиданти от спанака, превръщайки го в супер напитка.

  • Матча за отслабване

Заради антиоксиданта EGCG зеленият чай Матча ускорява процесите по изгаряне на мазнини и намалява формирането на нови мастни клетки.

  • Матча предпазва сърцето

Зеленият чай Матча съдържа катехини, които предпазват сърцето от инфаркт и има данни да понижават кръвното налягане.

Как се приготвя зелен чай Матча?

За приготвяне на 1 чаша ви трябва 1/ 2 ч.л. зелен чай Матча. С помощта на цедка пресейте зеления чай в чаша и постепенно добавете горещата вода, като разбърквате непрекъснато. Разбъркайте интензивно до разтваряне. Приятно пиене!

09.08.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Японски зелен чай Матча".

Още от "Билки"

Лудо биле – опасно лекарство

Лудо биле – опасно лекарство

Лудо биле е билка, която има дарбата да лекува различни болести. Ако я предозирате обаче, лудо биле може да се превърне в опасно лекарство. Как да се възползвате от лечебните свойства на билката?

Евкалипт при бронхит, грип и ангина

Евкалипт при бронхит, грип и ангина

Евкалиптът произхожда от Австралия, а от листата му се извличат етерични масла, които имат доказани антибактериални свойства.

4 билки за добър сън

4 билки за добър сън

Ако имате проблеми със съня, не е нужно повече да измъчвате себе си. Няколко „вълшебни“ билки ще ви помогнат да се преборите с безсънието и неговите негативни ефекти. Разберете кои са те.