Хамамелис – златното съкровище на билките

0 коментара0/5

За какво е полезна билката хамамелис и как да я използваме? Научете повече за хамамелиса - златното съкровище на билките.

Хамамелис – златното съкровище на билките
Хамамелис – златното съкровище на билките © istockphoto.com

Малко повече за хамамелиса

Хамамелисът има няколко разновидности. Може да бъде храст или ниско дърво с жълти цветове. Името на растението означава „заедно с плода“. Странното си име хамамелиса дължи на това, че цъфти по същото време, по което миналогодишните му плодове узряват.

Хамамелис е растение, което се среща се в Северна Америка, Япония и Китай. Има жълти до наситено оранжеви цветове. Целебните си свойства дължи на високия брой танини в него, вид лечебни химикали, които действат кръвоспиращо и стягащо.

Хамамелис е бил използван от индианците в Северна Америка от векове. Присъствието на билката в модерната медицина обаче дължим на американеца Терон Понд. В средата на 19-ти век той проявил интерес към лек, който индианците, живеещи на днешната територия на щата Ню Йорк използвали за лечение на рани и кожни раздразнения. Прословутият лек се оказал запарка от хамамелис, приготвяна от лечителя на индианците. След като разбрал как да направи лековитата запарка, Понд е произвеждал и разпространявал известно време, след което продал правата си на компания за производство на лекарства.

Хамамелисът е известен като златно съкровище заради жълтия цвят на цветчетата на растението.

Листата, кората и младите клонки на хамамелиса се използват широко в медицината и козметиката за лечение на различни заболявания

Хамамелис при акне и кожни проблеми

Танините в листата на хамамелиса имат свойството да изсушават, стягат и втвърдяват тъканите. Хамамелисът позволява на кожата да се справи с възпалението и да защити отделните слоеве на кожата от бактерии. Това става като се стимулира производството на хормони.

Хамамелисът също така може да ви помогне да се справите с черните точки. Ако се използва умерено, хамамелисът помага за свиване на порите, без твърде много да изсушава кожата.

Важно: Често пъти екстрактът от хамамелис се смесва със спирт, което го прави твърде изсушаващ. Ако можете потърсете си хамамелис без спирт. Добре се отразява на кожата, ако го смесите с алое вера.

Хамамелис – златното съкровище на билките

Хамамелис при торбички под очите

Заради силно стягащото си действие, можете да използвате крем с хамамелис за намаляване на подуването под очите. Само внимавайте продуктът да не попадне в очите ви, защото силно изсушаващото му действие ще ви причини силен дискомфорт.

При малки порязвания и натъртвания

Това е най-традиционното приложение на хамамелиса, разпространено сред североамериканските индианци. Екстрактът от хамамелис е идеален за лечение на малки порязвания, натъртвания и охлузвания. Използва се също така за раздразненния на кожата, причинени от шарка и отровен бръшлян.

Хамамелис при хемороиди

Хамамелисът се използва широко в кремовете за лечение на хемороиди. Смята се, че ефективно намалява кървенето, сърбежа и болезнеността на хемороидите, както и цялостният дискомфорт, който човек изпитва.

Друг начин да използвате хамамелиса за справяне с хемороидите е следният: Накиснете се за 15-20 минути в леген с топла вода, в който сте добавили малко хамамелис.

Диета при хемороиди >>>

Хамамелис при слънчево изгаряне

Хамамелисът поддържа кожата добре хидратирана, като създава защитен слой. Затова слънцезащитната козметика с хамамелис е много препоръчвана от дерматолозите. Освен това кремовете с хамамелис могат да ви помогнат след като вече сте изгорели от слънцето. Билката ускорява оздравителния процес.

02.06.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Хамамелис – златното съкровище на билките".

Още от "Билки"

Левзея – енергия от природата

Левзея – енергия от природата

На пръв поглед приличащата на магарешки бодил левзея е всъщност силно енергизираща билка, която успешно лекува пролетна умора, депресия, полова слабост. Какво още не знаете за билката левзея?

Сена (Майчин лист)

Сена (Майчин лист)

Сена, или още позната като майчин лист, е билка със силно очистително действие, чиято родина е Африка и Индия. Ето как и за какво лечение да прилагате билката майчин лист.

Aрника – универсална билка

Aрника – универсална билка

Арника е една от най-популярните и ефикасни билки, използвани в хомеопатията. Тя е универсално лекарство, което трябва да има във всяка домашна аптечка.